Albertová musaka
Musaka je pokrm ze slunného Řecka, sice náročnější na přípravu, odměnou vám však bude chuťově vyvážená směs mletého masa, brambor, lilku, cuket a rajčat, vrstvené v zapékací míse, proložené bešamelovou omáčkou.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 543 kJ / 2 520 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 232,01 g |
| Tuky | 113,17 g |
| Vláknina | 17,73 g |
| Cholesterol | 1,46 g |
| Sodík | 3,18 g |
| Sůl | 8,10 g |
| Sacharidy | 121,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a dáme vařit do poloměkka. Necháme vychladnout.
Krok 2: Připravíme masovou směs. Na trošce oleje si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme rozmělněné česneky a po minutě míchání přidáme pomleté maso. Opékáme do hněda.
Krok 3: Poté přidáme skořici, víno a plechovku s rajčaty. Promícháme, zesílíme plamen, až nám začne směs bublat, plamen stáhneme. Po půlhodině, až máme směs vydušenou a bez tekutiny, přidáme nakrájenou petrželovou nať nebo natrhanou bazalku, osolíme, opepříme a dáme stranou.
Krok 4: Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka silná cca 1/2 cm. Na pánvičce rozpálíme olivový olej a lilky osmahneme do krásně zlatohnědé barvičky.
Osmažené pak přeložíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk. Olej během smažení podle potřeby přidáváme. Krok 5: Bešamel: na pánvi necháme rozpustit máslo, vsypeme mouku, krátce osmažíme a zalijeme mlékem. Přidáme bobkové listy, pepř a strouhanou citronovou kůru. Stáhneme plamen a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut. Krok 6: Z bešamelu vytáhneme bobkový list a celý pepř. Vmícháme najemno strouhaný sýr a žloutky. Mícháme do rozpuštění sýra, což je za okamžik. Osolíme a opepříme. Krok 7: Do zapékací mísy na dno nalijeme slabou vrstvičku bešamelu. A vrstvíme: nejdříve dáme na kolečka nakrájenou cuketu, tu osolíme, přidáme masovou směs, opečené lilky, ty taky osolíme, dále na kolečka nakrájená rajčata, opět osolíme, zase masovou směs atd. Končit bychom měli masovou směsí, kterou poklademe na kolečka nakrájenými bramborami a to vše přelijeme bešamelem. Krok 8: Dáme do trouby předehřáté na 200°C (horký vzduch), po 15 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 15 až 20 minut. Záleží na troubě. Povrch by měl být hezky zlatohnědý.
Osmažené pak přeložíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk. Olej během smažení podle potřeby přidáváme. Krok 5: Bešamel: na pánvi necháme rozpustit máslo, vsypeme mouku, krátce osmažíme a zalijeme mlékem. Přidáme bobkové listy, pepř a strouhanou citronovou kůru. Stáhneme plamen a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut. Krok 6: Z bešamelu vytáhneme bobkový list a celý pepř. Vmícháme najemno strouhaný sýr a žloutky. Mícháme do rozpuštění sýra, což je za okamžik. Osolíme a opepříme. Krok 7: Do zapékací mísy na dno nalijeme slabou vrstvičku bešamelu. A vrstvíme: nejdříve dáme na kolečka nakrájenou cuketu, tu osolíme, přidáme masovou směs, opečené lilky, ty taky osolíme, dále na kolečka nakrájená rajčata, opět osolíme, zase masovou směs atd. Končit bychom měli masovou směsí, kterou poklademe na kolečka nakrájenými bramborami a to vše přelijeme bešamelem. Krok 8: Dáme do trouby předehřáté na 200°C (horký vzduch), po 15 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 15 až 20 minut. Záleží na troubě. Povrch by měl být hezky zlatohnědý.
Zveřejněno 27. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Albertová musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZpBv
Moje poznámka
Albertová musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZpBv
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 20 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 21 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 23 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Linecké cukroví
Karolinkaaa před 31 minutami
Jablečné řezy s pudinkem
Antusa před 43 minutami
Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku
Sahula před 53 minutami
Halušky s brynzou pro Dášenku
konadra před 1 hodinou
Kuře s bílou paprikou v medově hořčičné šťávě
LucikG před 2 hodinami
Špagety aglio e olio
DavikEvik před 2 hodinami
Pečené maso
Anytram před 3 hodinami
Expresní svíčková na smetaně
DenisaS. před 3 hodinami
Vepřová plec na cibuli s růžičkovou kapustou
habis před 3 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem
Vytvarnik před 3 hodinami
Tématické fráze:
musaka s lilkem a bešamelem recepty,
musaka s mletým masem a bešamelem,
bramborová musaka,
musaka recept,
musaka s bešamelem,
musaka s mletým masem,
musaka,
musaka se skořicí,
bramborová musaka s mletým masem,
musaka s lilkem,
výborná musaka,
recept na musaku,
recept musaka,
musaka recepty,
musaka top recepty,
musaka víno,
recept musaka skořice,
musaka s mletým masem a lilkem,
mail alberto.sk loc:cz,
luxusní musaka
Suroviny:
maso hovězí mleté,
cibule,
česnek,
víno bílé suché,
skořice mletá,
lilek,
cuketa,
sůl,
pepř mletý,
rajče,
rajče loupané,
nať petrželová,
olej olivový,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
sýr tvrdý,
bobkový list,
pepř černý,
kůra citronová,
sůl,
pepř celý,
brambory,
Komentáře (34)
Tak zítra..
A je opravdu výborná, druhý den jsme se o poslední porci museli dělit.Přísahám na holej pupik
Ale byla výborná.