Karamelové zelí
Příjemně nasládlé karamelizované zelí se skvěle hodí k jakékoli pečínce a knedlíku a jeho příprava není až tak složitá, jak se možná může zdát. Připravíme ho jak z hlávkového, tak z kysaného zelí.
Postup přípravy
Krok 1: Hlávkové zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme. Z kysaného zelí slijeme nálev, ale neproplachujeme vodou.
Krok 2: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Na sádle nebo oleji necháme rozškvařit slaninu, pak přidáme pokrájenou cibuli. Nikdy nedáváme obráceně, cibule pouští šťávu.
Krok 4: Až je cibule osmažená do sklovita, přidáme jednu velkou lžíci cukru krupice a chvilku "karamelizujeme".
Krok 5: Pak podlijeme vodou a do tohoto základu dáme zelí.
Krok 6: Přidáme drcený kmín, sůl a podusíme do měkka. Zahustit můžeme čím jsme zvyklí, zásmažkou, jíškou, strouhaným bramborem nebo jíškou instantní.
Krok 7: Sladké zelí dochutíme octem.
Krok 8: V konečné fázi přidáme několik lžic šťávy z výpeku, pokud máme.
Zveřejněno 27. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lxNr
Moje poznámka
Karamelové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lxNr
Nejnovější recepty
Muffiny z rýžové mouky
Přidáno před 5 hodinami
Kynuté knedlíky s mirabelkovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Grilovaný lilek se zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketová smetanová polévka s chlebovými krutonky
Přidáno před 13 hodinami
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 17 hodinami
Úžasná medová žebírka
Přidáno 27. 8. 2025 21:20:23
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí česneková pomazánka
supportorlik před 1 hodinou
Cuketové koblihy
Bretik před 2 hodinami
Smetanová omáčka z cukety a kořenové zeleniny (bez mouky)
Miluska56 před 2 hodinami
Cuketová omáčka na špagety
Angel8 před 3 hodinami
Bramborový chleba III.
HanaS92 před 3 hodinami
Krémová pórková polévka
TondaS před 4 hodinami
Masové knedlíčky v houbové omáčce
Sahula před 4 hodinami
Pikantní špagety s hlívou ústřičnou
Sahula před 5 hodinami
Dračí špízy s hlívou ústřičnou
Sahula před 5 hodinami
Vepřová játra na paprikách s hlívou ústřičnou
Sahula před 5 hodinami
Tématické fráze:
zelí s karamelem,
cim zahustit zeli,
české zelí,
kysané zelí na karamelu,
kysané zelí s karamelem,
hlávkové zelí na karamelu,
karamelizované zelí,
hnědé zelí,
červené zelí s karamelem,
zelí hlávkové recept,
dušené zelí s karamelem,
karamelová cibule,
karamelová kapusta,
dušené zelí na karamelu,
jak zahustit zeli,
hlávkové zelí s karamelem,
karamelove hlavkove zeli,
červené zelí na karamelu,
karamelové červené zelí,
dušené sladké zelí
Suroviny:
zelí hlávkové,
cibule,
olej,
slanina uzená,
kmín drcený,
sůl,
cukr krupice,
ocet,
jíška
Komentáře (36)
hlávkové (tedy míněno čerstvé), kysané nebo marinované. To se přece nevylučuje , respektive to může být jedno a totéž. Kysané zelí může být čerstvě vykvašené nebo pro delší trvanlivost sterilované (ve sklenicích nebo v zatavených sáčcích). Ta třetí varianta je zřejmě míněno zelí m a r i n o v a n é, které se běžně koupí sterilované. Nepleťme si tedy pojmy. Sterilování je jedna z forem konzervace(uchovávání), a zelí předtím může být upraveno tak či onak, v našem případě kvašením či marinováním.