Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Tradiční gyros, osvěžující tzatziki, autentický řecký salát plný čerstvé zeleniny a křupavá pita – to vše dohromady tvoří neodolatelnou kombinaci chutí, která vás přenese na řecké pláže, přímo do srdce Středomoří.
Suroviny pro 3 porce
1 hrnek = 250 ml
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 640 kJ / 2 782 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 186,44 g |
| Tuky | 49,96 g |
| Vláknina | 22,17 g |
| Cholesterol | 237 mg |
| Sodík | 1,98 g |
| Sůl | 4,75 g |
| Sacharidy | 387,37 g |
Postup přípravy
Krok 1: Gyros: Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s kořením, cibulí, olejem a solí. Necháme uležet několik hodin nebo přes noc. Poté nudličky zprudka opečeme na pánvi s olejem dohněda.
Krok 2: Tzatziki:
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. Krok 3: Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby. Krok 4: Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. (Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.) Krok 5: Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4 mm a necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 6: Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu. Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. Krok 3: Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby. Krok 4: Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. (Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.) Krok 5: Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4 mm a necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 6: Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu. Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Zveřejněno 27. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8xY3
Moje poznámka
Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8xY3
Nejnovější recepty
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 6 minutami
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 3 hodinami
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 16 hodinami
Fleky se zelím
Přidáno před 19 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 19 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 1 hodinou
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 1 hodinou
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 2 hodinami
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 2 hodinami
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 3 hodinami
Květáková polévka
Eva_H před 12 hodinami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 14 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 15 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 15 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 16 hodinami
Tématické fráze:
kuřecí nudličky gyros, tzatziky,
gyros salát,
gyros,
salát gyros,
pita gyros,
gyros pita,
gyros salát recept,
řecké recepty,
gyros pita recept,
těsto na gyros,
gyros v pita chlebu,
recept na pita chleba řecky,
řecký kebab,
ořezávané maso,
tsaciki,
co je to gyros,
placka na recky gyros,
domaci gyros v pite,
salát tzatziki,
řecke placky
Suroviny:
maso vepřové,
gyros,
cibule,
olej,
sůl,
okurka salátová,
jogurt řecký,
kopr,
máta,
česnek,
pepř mletý,
sůl,
olej olivový,
okurka salátová,
rajče,
paprika čerstvá červená,
cibule červená,
sýr feta,
koření oregáno sušené,
ocet vinný,
olej olivový,
mouka hladká,
voda,
cukr,
sůl,
droždí sušené
Komentáře (36)
Děkuju autorce receptu za rozpis bylinek.
To, s čím jste si to spletli se jmenuje shish kebab. Jsou to šišky z mletého masa, napíchnuté na špejli a ogrilované naležato na grilu. Je úplně jedno, jak se co jmenuje, hlavně že je to dobré !
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gyros
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kebab
...moc práce(pro lenocha)