Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Betyna

22. 6. 2010 10:58

P.S. tyhle veky jsem motala jako bagetu, někdy motám jako rohlík.

Betyna

22. 6. 2010 10:56

Petrzelko já to ručně nemám vyzkoušené, tak na ruční zpracování nevím kolik droždí... tento recept je uvedený jako recept do domácí pekárny, a ještě nikdy jsem neviděla na 500g mouky a 50g tuku dávat celou kostku droždí, tak proto jsem se ptala. Jestli vyzkoušíš na ruční zpracování tu půlku kostičky, tak dej prosím vědět. Já dělám skoro všechno v domácí pekárně, nedávno jsem dělala podobné rohlíky ještě se 100g bryndzy a dávala jsem víc tuku a stejně stačila čtvrtinka droždí a těsto krásně vykynulo. Nemám ráda když jsou v pečivu cítit kvasnice.

petrzelka

22. 6. 2010 10:06

pro Betynu-Bety já dělám vše bez pekárny,ručně.Dávám celou kostičku kvasnic,ale zkusím podle tebe jenom půl kostky.Ty veky máš parádní,tak se mi ještě nikdy nepovedly.Mám je vždycky takové placaté:-8

Bibinka Bibinka

21. 6. 2010 22:30

Šavli:-Dto kdybys mi dala, tak to bude VIP recept, už si je dělala:-? Díky;-)

savlinka savlinka

21. 6. 2010 21:37

bibi za 1000b:yes::yes::yes::yes::yes:

Betyna

21. 6. 2010 21:32

+1 (27) také peču stejný recept, i když odjinud, ale děvčata - opravdu dáváte do pekárny na 500g mouky tolik - 40g droždí když celá kostička je 42 gramů? Já dávám jen jednu čtvrtinu kostičky (10,5g) a vše je krásně vykynuté, z tohoto těsta dělám i veky a mám dvě veky přes celý plech. Přidala jsem také fotky :-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

20. 6. 2010 12:12

Koukám, jak blázen, že jsem si nevšimla těch houstiček!!:-O:yes::yes:

petrzelka

20. 6. 2010 11:50

Dělala jsem z tohoto těsta česnekové bulky s lněným semínkem.Přidala jsem 4 velké prolisované stroužky česneku a 4 lžíce lněného semínka.Těsto ja suprové.Bod udělen níže:-K:-))

Bibinka Bibinka

9. 6. 2010 21:11

Pajajo a Romanko)neregistrovaná), mám velikou radost, že jste si ten recept vybrali, on fakticky stojí za to a abyste věděli, zrovna jí baštím, odpoledne jsem je pekla a jiné už nedělám;-) Díky vám

Romana

9. 6. 2010 19:25

Takže jsem žemličky zadělávala už podruhé, jsou prostě úžasný!! Děkuji Bibinko za recept. Tu druhou várku jsem trochu vylepšila tím, že jsem pokladla anglickou slaninou a posypala sýrem a gril. kořením. Jenže těsta furt zbývalo, tak ještě bylo na jednu kynutou pizzu, nebo salámový, sýrový a kečupový koláč, jak kdo chce. Prostě bylo to úžasný, už jsme po večeři ;-):-) Díky

Pajaja

9. 6. 2010 12:51

Bibinko, tvůj recept se mi líbil nejvíc. . . Uložila jsem si ho a vyzkouším. Sice nemám domácí pekárnu, ale těsto zpracovat umím i růčo. Žemličky jsou krásné :-p;-):yes: +24

Romana

8. 6. 2010 09:42

Ahojky, tak jsem nedávno objevila tuto stránku a jako v pořadí třetí budu dnes zkoušet tyto žemličky. Čtu samou chválu, tak snad se mi podaří. :-) Už mám těsto v pekárně a budu se těšit na takové, jako jsou tu na obrázcích. Jinak jsem tu četla zmínku, že někdo nahradil část mouky hladké moukou špaldovou - takže celozrnná mouka je "žíznivější" a taky hodně těžká na kynutí, bohužel :-O

Bibinka Bibinka

4. 6. 2010 10:13

BARCIK1, velmi děkuji za chválu žemliček a jsem nesmírně ráda, že u vás zdomácněly, já je dělám také nejčastěji, někdy dělám rohlíky.
Jinak bych tě chtěla přivítat v naší Topácké rodině a přeju ti, aby se ti tu moc líbilo, jako nám všem:yes:;-)

BARCIK1

4. 6. 2010 09:56

Tento recept je naprosto úžasný.Příprava jednoduchá,rychlá a výsledek super dobrota.Peču často a všem moc chutná.:yes:

petrzelka

15. 5. 2010 21:15

Tyto rohlíky nám moc chutnali:-p,dělala sem bez pekárny,protože se mi potvůrka porouchala;-(;-(,posílám boda:yes:

1 17 18 19 20 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1