Prdelačka
Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 546 kJ / 130 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,95 g |
Tuky | 0,34 g |
Vláknina | 9,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 15 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 25,80 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
Moje poznámka
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
Nejnovější recepty
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno před 18 hodinami
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci
Přidáno 19. 8. 2025 22:26:09
Mořská štika v křupavé bylinkové krustě
Přidáno 19. 8. 2025 21:49:47
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová pečeně na tymiánu
E. J. K. před 6 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 8 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 8 hodinami
Svíčková na smetaně
Pozde před 10 hodinami
Hovězí na pepři
Pozde před 10 hodinami
Pečená švestková povidla
Fitulka před 10 hodinami
Francouzské brambory
jjj82 před 11 hodinami
Mleté maso s rýží a rajčaty z jedné pánve
Uttinka před 11 hodinami
Obyčejný hrnkový chleba
Lucie Hertlova před 11 hodinami
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
essinKa před 14 hodinami
Tématické fráze:
zabijackova polevka,
domácí prdelačka,
prdelačka z prejtu,
prdelanka,
polévka prdelačka,
prdelačka z jelita,
prdelačka z jelit,
polívka prdelačka,
prdelacka polevka,
černá polévka,
polévka prdelačka recept,
jelitový prejt,
trdelacka,
jak se vaří prdelačka,
prdelanka recept,
polevka z jelita,
prdelačka polívka,
prdelacka z krve,
jelitová polévka,
prdelonka
Suroviny:
jelito,
česnek,
cibule,
majoránka,
vývar vepřový,
pepř mletý,
brambory,
sádlo,
rýže
Komentáře (55)
Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.
U nás se zas říká této polévce " Černá polévka"
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962
Ta Vaclava je rekneme takova variace (masox, brambor, ryze).
Vysvetleni rozmarynaH opravdu famozni, diky!
Na posledni zabijacce v Cechach jsem byla pred 20-ti lety. Ani tenkrat jsem neslysela vyraz "Prdelacka" a to vim velice dobre, neb mi one polevky vrazili dva hrnce do vysokeho snehu, dali mi stolicku a rekli mi: "Michej furt, pomalu a jiste".
Nevím, jak tomu říkali staročeši
Pozítří jsem pozván na zabíjačku do Holomóca..., tak jsem žádostiv, jak to zovou mladočeši křtění Moravou...
********
U nás ji míváme v mrazáku a když dojde, tak si na ni občas dojdu do bufáče. Kvalita se různí a teď už je mi jasné proč asi...
Nicméně se u nás ten výraz opravdu nepoužíval, ani nikdo jiný ve vsi. Obě polévky miluju