Vepřový perkelt / pörkölt /
Připravte si letní oběd po vzoru maďarské kuchyně. Pravý perkelt – pörkölt se ničím nezahušťuje a správnou chuť mu dodává kromě koření pouze vložená vyzrálá zelenina, koncentrovaná pasta a cibule. S těstovinami bude pokrm opravdu top!
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 458 kJ / 1 066 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 116,40 g |
Tuky | 34,23 g |
Vláknina | 23,24 g |
Cholesterol | 214 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 64,90 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 23. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Moje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Nejnovější recepty
Kuličky ze salsiccie se špenátovou rýží
Přidáno před 24 minutami
Lehká cuketová polévka
Přidáno před 27 minutami
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno 4. 8. 2025 16:57:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
gatear před 10 hodinami
Langoše z jogurtu
EvaCh před 11 hodinami
Afrika řezy
dadmilka před 11 hodinami
Cuketová pochoutka
marunda před 12 hodinami
Vdolečky
gabrielamachova23 před 12 hodinami
Salát ze salátových okurek
alan.h před 12 hodinami
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 15 hodinami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 16 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 16 hodinami
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 17 hodinami
Tématické fráze:
perkelt z vepřového masa recept,
perkel,
vepřový perkelt se smetanou,
pörkölt,
perkelt,
perkelt recept,
výborný perkelt,
drzkovy perkelt,
perkelt z vepřového masa,
madarský vepřový perkerlt,
recept perkel,
drzkovy gulas,
vepřový perklet,
gulaš perkel,
maďarský perkelt,
maďarský vepřový perkelt,
madarský perklet,
nokedli,
porkolt recept,
perkel recept
Suroviny:
maso vepřové,
cibule,
paprika čerstvá červená,
rajče,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
pasta perkelt,
sádlo,
sůl
Komentáře (40)
Pörkölt se dělá výhradně z rajčat, papriky, feferonek, cibule a HOVĚZÍHO nebo BARANÍHO masa!
I celý ten váš recept je nějakej divnej...
Především, pörkölt je jídlo hunskejch a turkotatarskejch nomádů. Nechovali prasata a byli to muslimové. Tudíž jejich jídla vepřové maso postrádaly!
Cibule. Základem pörköltu je cibule nakrájená buď na centimetr a půl tlusté měsíčky nebo na hodně velké čtverce (klidně i 2x2 cm). Žádná "nadrobno pokrájaná..."
Cibule se smaží na hovězím loji nebo kachním či husím sádle na nejnižší teplotě i dvě hodiny... Půlku času otevřená, půlku přikrytá. Pak se přidá hodně mleté papriky, velice krátce, asi minutu, minutu a půl, se na prudkém ohni smaží, pak se přilije voda a rychle se míchá, aby nezhořkla. Pak se k ní přidají na hrubé kusy nakrájená rajčata s paprikou a na tenké kolečka nakrájené feferónky a dusí se pod pokličkou až do momentu, kdy se začnou oddělovat slupky paprik a rajčat. Pak se tam vloží maso, zesílí se oheň na maximum a maso je nutno otáčet, aby se zatáhlo. Když se zatáhne, dolijete vody do půlky masa, zavřete hrnec pokličkou, uberete oheň na minimum a necháte maso pomalu dusit i 3 hodiny.
Pak maso vyjmete a dáte na desku trošku schladnout.
Ořežete z nej všechno trčící, plus viditelný loj. Tyto části nakrájíte na drobno a vrátíte k zelenině. Odkryté dusíte až do rozvaření masa. Úbytek vody a rozvařené maso tak zahustí zaklad lépe než jíška nebo škrob.
Rajčata a papriky by už měly mít svlečenou kůži a ta by měla být zkroucena. Cibule by měla být "ztracena" - nevidíte ji, ale cítíte její kusy a chuť.
TOHLE je pörkölt! Zeleninové hlavní jídlo nebo zaklad dalších jídel (při vrácení na kostky nakrájeného masa a dušení s černým pepřem, majoránkou, tymiánem, rozmarínem, dobromyslí,... získáte kupříkladu maďarský guláš).
Přeji hezký zbytek dne.
Bezva recept a k tomu pěkná fotka
magdalenko, já taky neznám rozdíl mezi perkeltem a tokáněm, jen bych řekla, že tokáň může být se smetanou a perkelt ne. Ale nevím...