Domácí kmínový chleba
Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 16 612 kJ / 3 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,80 g |
Tuky | 45,42 g |
Vláknina | 40,86 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 747,18 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 3. 2016 23:13
26. 2. 2016 08:22
17. 2. 2016 22:46
ĎAKUJEM.
13. 2. 2016 13:20
9. 2. 2016 21:25
9. 2. 2016 21:18
9. 2. 2016 20:12
27. 10. 2015 20:44
Kvásek: žitná mouka + voda, konzistence krupičky do lahve. Za dva tři dny vzejde, pak je potřeba přikrmit - přidá se čerstvá mouka a trocha vody. Za dva dny se přikrmí znova, nechá se vzejít a druhý den je připraven k množení na pečení. výsledné množství by mělo být alespoň 200 ml, teplota NESMÍ přesáhnout 30 °C. Správný kvásek je cítit trochu jako zkvašené ovoce, kdo pálí slivovici, pozná.
Těsto: kvásek, 150 g žitné mouky, 100 ml vody - namnožíme kvásek, můžeme přes noc, měl by v míse udělat načechranou peřinku.
Do namnoženého kvásku nasypeme další díl žitné (150 g), 400 g pšeničné, kmín, cca 250 ml slané vody (já používám cca 4-5% roztok, podobně jako mořská voda, teplota opět max 30 °C, podle množství kvásku). Je-li těsto příliš tuhé, pochopitelně přidáme vodu - mělo by si pomalu sedat. Těsto z žitné mouky je celkem lepivé, ale toho se člověk nesmí leknout.
A jsme zpátky u kvásku: nakrmit a nechat spát, za dva dny zopakovat....
Další podrobnosti i s fotografiemi na FB: https://www.facebook.com/KvasekDomaci
@ Martin K.: člověče mluvíš mi z duše. U nás si taky napřed všichni klepali na čelo, když jsem s tím začal, teď už pár let sestra rozdává kvásek po vesnici.
25. 10. 2015 22:53
22. 10. 2015 11:05
Jestli ještě recept stále rozdáváte Děkuji moc
ebka2012@seznam.cz
9. 10. 2015 17:57
5. 9. 2015 15:38
19. 5. 2015 20:40
29. 3. 2015 12:59
Super receptík, doporučuji
24. 3. 2015 14:36
No nakonec jsem si poradila, na dno plechu jsem dala alobal a chlebik jsem prikryla i se shora, stahla jsem teplotu na 375F a pekla jsem ho dalsich 25 minut, ale uz ne na spodnim rostu, ale uprostred. Pak jsem ho odkryla, zvysila jsem teplotu na 400F, prehodila jsem ho na nejvyssi rost a pekla jsem ho jeste 7 minut, aby se trochu z vrchu dobarvil. Kdyz se chladil na mrizce, tak jsem s hruzou cekala jaky bude. Obavala jsem se, ze bude bud nedopeceny a nebo naopak hodne vysuseny a prepeceny, ale mela jsem asi z pekla stesti, protoze ten chlebicek je ...svete div se! "akorat".
Vajickem jsem ho nepotirala, ani jsem ho kminem neposypala, ja potiram jenom prisolenou vodou. Do testa jsem dala lzici drceneho kminu a lzici tymianu, chutove je moc dobry. Soli jsem dala 2 male lzicky, ale ne zarovnane, dala jsem trosku na kopecek, presoleny neni v zadnem pripade, jinak vsechny veci jsem odmerila presne podle tohoto receptu, nedala jsem ani o gram vic mouky, vsechno sedelo uplne presne.
Vzhledove nevypada nejlepe, priznejme si to(snad to priste bude lepsi, nikdy jsem jeste takoveho obrika nepekla), presto jsem se odvazila sem vlozit par fotek, to pro ty pekarky amaterky ...jako jsem ja , aby vedely predem, k cemu muze behem peceni dojit, aby je to nesoklo tak jako me.
Eve Kucerove, autorce tohoto receptu moc dekuji! Ja jsem nejedla tak dobry cesky chlebicek ...uz ani nepamatuji!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 40 minutami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 22 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 23 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Právě bylo uvařeno:
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 10 hodinami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 11 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 13 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 13 hodinami
Zeleninové lívanečky
vendyb uvařila před 13 hodinami
Toastová pizza v troubě
Duchy29 uvařila před 13 hodinami
Rybízovo-jogurtový koktejl
jankohrasko uvařila před 13 hodinami
Oříškovočokoládové sušenky
PunkyLucik uvařila před 14 hodinami
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší chleba v Česku 2023: Některé vítězné bochníky nás chutí nenadchly, božský je ale pelhřimovský pecen z pekárny Adélka
9 častých chyb při pečení kváskového chleba: Co může být příčinou vašich nezdarů
Jak správně krájet chleba? Poradíme, jakým nožem vám to půjde jako po másle
Další recepty
Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci chleba jak upect domaci chleba recept na domácí chléb jak upect chleba nejlepší domácí chleb chléb domácí kminovy chleb recept
Suroviny: mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
331 názorů