Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarský kuřecí perkelt

Tradiční maďarský pokrm, ve kterém hraje hlavní roli šťavnaté kuřecí maso a voňavá paprika. Kuřecí perkelt se dusí v cibulovém základu s kořením a podává se nejčastěji s noky nebo těstovinami – výsledek je sytý, lahodný a plný chutí.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 80 min

95 min (15 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 327 kJ /
1 034 kcal
Bílkoviny21,44 g
Tuky37,72 g
Vláknina79,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy133,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kura pokrájame na jednotlivé diely a nasolíme. Krok 2: V hrnci na rozohriatej masti orestujeme najemno pokrájanú cibuľu (malo by jej byť rovnaké váhové množstvo ako kurčaťa). Cibuľa má byť jemne do hneda, ale nie spálená. Krok 3: Pridáme zelenú papriku pokrájanú na prúžky a paradajku pokrájanú na mesiačiky. Krok 4: Stiahneme z ohňa a primiešame obe mleté papriky, zalejeme asi 300 ml vody, vrátime na oheň a vydusíme skoro na tuk - paprika sa nesmie spáliť. Krok 5: Pridáme znovu rovnaké množstvo vody, ale horúcej, aby sa neprerušil var a tento postup opakujeme ešte 4-5x, aby sa rozvarila cibuľa. Krok 6: Do tohto paprikového základu vložíme kura a opečieme za stáleho miešania. Krok 7: Podlejeme horúcou vodou a dusíme prikryté do zmäknutia mäsa. Podľa potreby podlievame malým množstvom horúcej vody. Krok 8: Podávame s haluškami (noky).

TIP: Maďarský vepřový perkelt podle ČSN - rady a tipy

Zveřejněno 14. 10. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Hotový pokrm nemá mať veľa šťavy. Hustotu a chuť šťavy dáva práve rozvarená cibuľa a jej rôsolovitosť je podmienená kuracími kosťami. Tento perkelt sa preto nikdy nezahusťuje múkou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský kuřecí perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VQj5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský kuřecí perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VQj5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Toto je jídlo mého dětství, maminka (poloviční maďarka) ho vařila často, protože jsme to milovali. A teď ho vařím i já své rodině, a všichni ho rovněž milují, jako přílohu dělám noky. A jak jsem četla v jiných komentářích, někdo přidává česnek, tak já také. Jídlo je jednoduché na přípravu a určitě stojí za vyzkoušení! ;-)

Výborne,použila si skutočné suroviny a uvarila si výborné jedlo.

Obzvlášť oceňujem že si to nesprznila múkou, grilovacím korením, vegetou, korením na Maďarský kuřecí perkelt či inou blbosťou :-!

Výborný recept a skvělá chuť,moc díky :yes:-)

ja dávam i trocha cesnaku...:-*

Dala bych si...:yes: +1

Dakujem za bodíky a pekné komentáre:-K

Ešte by som rada doplnila, že Mosheho názor, čo je perkelt a čo paprikáš, je naprosto zhodný s mojim názorom. Každému z nás sa môže predsa stať,ako v spomínanej diskusii, že pri sústredení sa na recept, sa vymení názov, ale recept je napísaný správne. Najlepšie to vystihla Ivanka 79, že termín paprikláš asociuje pojem paprika a ľahko zvedie k zámene:-))Len pre ujasnenie: perkelt - len s paprikou a paprikáš - aj so smotanou:-))

Milá Ibolya, nie je žiadny dôvod tajiť svoju národnosť medzi normálnymi ľuďmi. Zbieram kuchárky a recepty, ale s rajčinou a paprikou som sa stretla asi 2 razy. Ale dám na Teba, predsa len domáci znalec je domáci znalec. Ale asi to bude tak ako hovoríš, rôzne rodiny, rôzne recepty. Veď aj na strapačky je viacero receptov. V každom prípade paprikáše milujem a niekedy vyskúšam aj tento Tvoj recept. Pekný deň (u nás svieti už od nedele každý deň slnko, hneď je svet krajší).:-))

Pridávam fotku,ale fotila som na začiatku varenia,hneď ako som zaliala vodou.Mala som aj prsia,tie som pokrájala,takže to nie je úplne ono:-8ale chuť bola výborná:yes:Varila som ešte v máji podľa receptu na Topkách.sk:-)

Milá Lalinka, ja som čistokrvná madarka, väčšina užívateľov topiek to vie, ja sa tým netajím. Podľa môjho vedomia paprikáš je v podstate perkelt, ta ako som ho uviedla, ale navyše zjemnený kyslou smotanou. Súhlasím s Tebou, že ak sa použije sladká smotana - je ešte lepší. My sme do perkeltu, ale aj paprikášu vždy dávali zelenú papriku aj paradajku - táto zelenina ešte podčiarkuje výslednú chuť. Takto to aj nezávisle od nášho rodinného receptu uvádza aj slávna a svetoznáma reštaurácia Gundel v Budapešti so 150 ročnou tradíciou. Iste platí však o tomto obľúbenom a rozšírenom jedle, že príprava môže byť aj v každej rodine trošku odlišná:-))

Paprikáš je perkelt (bez rajčín a paprík) + kyslá smotana (lepšie je aj so sladkou). Na kurací papríkáš sú najlepšie stehná - prsia sú suché a trup vraj tiež nie je veľmi vhodný (moja babička mala recept od maďarskej kuchárky a robila len zo stehien). Fakt je, že v maďarských receptoch uvádzajú naozaj v drvivej väčšine stehná. A, samozrejme, bez múky.

Už dávám do oblíbených a brzy udělám:yes:+7

Tématické fráze:
kuřecí perkelt, perkelt kuřecí, maďarský paprikáš, kuřecí perkelt recept, kuřecí perkelt s haluškami, maďarský vepřový perkelt, perkelt, kureci perkelt s noky, kuraci perkelt, perkelt recept, recept kuřecí perkelt, recept na kuřecí perkelt, kurací perkelt recept, drůbeží perkelt, kuřecí perkelt recepty, kuřecí perkel, madarsky kureci paprikas, jak se vari madarsky perkelt, perkelt s haluškami, kuřecí perklet

Suroviny:
čtvrtky kuřecí, cibule, paprika čerstvá zelená, rajče, olej, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu