Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

7. 3. 2011 19:35

karkulko, je...není to suchý piškot...je nadýchaný a vláčný ;-)

karkulka5

7. 3. 2011 19:15

vypada opravdu krásně :-K zajímalo by mě jestli je i vláčný :-):yes:

isindy isindy

6. 3. 2011 15:12

Popo, určitě ano, krém můžeš udělat jakýkoli a z čehokoli. Můžeš použít i jako korpus jen na plech, bude to nižší, neprořezávat potom a krém dát na to...a třeba posypat nastrouhanou čokoládou...jestli dáš pod krém/pudink marmeládu - to je jen na chuti každého ;-)

Popo

6. 3. 2011 14:52

Dobrý den,myslíte se se dá korpus vyplnit místo krému nebo marmelády pudinkem z prášku? Děkuji za radu :-K

isindy isindy

3. 3. 2011 23:25

magdalenko, tak to mám moc velkou radost, že jsem ti kápla do noty :-K, doufám, že bude i zítra chutnat ;-):yes:

magdalenka magdalenka

3. 3. 2011 20:34

Dnes som piekla tento korpus, úplne podľa postupu autorky, cesto krásne, aj po rozrezaní vidno nádhernú nadýchanosť. Doteraz som mala vo zvyku piecť podĺa seba piškótové cesto na torty, ale odteraz pečiem podľa Isahu...
Ivi, ďakujem!

isindy isindy

27. 2. 2011 10:29

marundo, jsem ráda, že chutnalo, děláš moc hezké dorty a jistě potěšíš i ostatní, kterým dortíky děláš :yes:

marunda marunda

27. 2. 2011 09:47

Ivi, tak korupus výborný. Marcipán jsem vyhodila, ale na korpusu jsem si pochutnala. Dělám tento:yes:

cesneku

26. 2. 2011 22:23

isu ,tak příště budou řezy;-)a ještě udělám ten světlej korpus,:-p

isindy isindy

26. 2. 2011 22:13

cesneku, to neva...takovéhle přešlapy jsou odpustitelné ;-)

cesneku

26. 2. 2011 22:11

VYnikající ,jsem to ale blb,taková hrubka:-O:-D

isindy isindy

26. 2. 2011 22:11

cesneku, fantastické, vypadá výborně :yes: stačí i jen nalít na plech a s nějakým krémem, proložit ovocem a jsou z něj výborné řezy ;-) jsi šikula a děláš mi radost :yes:

isindy isindy

26. 2. 2011 22:07

marundo, to jsem moc ráda, že jsi spokojená....já používám taky už jen tento....vyjímečně chce někdo špaldový....a jistě by šel bez kakaa, pak jen dát 150g mouky...toť vše ;-) dej vědět, jak bude zítra chutnat :-)

cesneku

26. 2. 2011 22:06

isu ,pár foteček přidávám ,je to vinikající:-p:yes::yes:

marunda marunda

26. 2. 2011 22:00

Ivo, tak jsem dnes pekla a musím říct, že supr, supr a supr. Jsem z něj nadšená. Já mám taky svůj korpus, který peču na dorty, ale chtěla jsem změnu a z tohoto jsem mile překvapená. Postup je snad rychlejší, než u toho mého a po rozříznutí je krásně nadýchaný, a hlavně musí být dobrý. Ochutnám ho až zítra. Určitě může být i bez kakaa, že? TeĎ budu píct asi te Tvůj, moc díky za něj:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

1 23 24 25 26 27 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ