Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med

Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 24 hodin louhování

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

3. 7. 2008 14:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie33 470 kJ / 8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

srettka

8. 5. 2022 16:28

Buchyna: Přesně tak, toho už jsem si všimla a je to docela dlouho. A i když možná tady u těch pampelišek je možné, že je nepoužili hned po natrhání. Oni pak mají tendenci se zavírat. Aspoň jsem si toho teď všimla, když mi vnučka utrhla pampelišky a já jsem si je dala doma do vázy. Zavřely se ještě ten den a už se neotevřely. Takže možná že prostě byly jenom déle natrhané.
Každopádně s tím, že videa a to velmi často neodpovídají receptu, jsem se tu setkala nesčíslněkrát. Pod recepty bylo i podotknuto, že se video neslučuje s popisem. Ale nikdo to neřeší.

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:25

sychrova: nepochopím, proč jsou na videu všechny květy zavřené:-(( med se dělá z rozkvetlých květů:-// Co video, to perla. Autoři videí by se měli věnovat kvalitě a dodržovat recept dle jeho autorky/ ra a ne si to dělat po svém. To tam radši to video nedávejte:-((

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:19

sychrova: cukrem to nebude. Do celé dávky jsem dala cukr krupici. Ale jen jedna sklenice zkrystalizovala.

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:18

Vladka: dobrý den, mám stejnou zkušenost. Všechen med v pořádku, jen jedna sklenice zkrystalizovala. Ale to není žádný problém. V teple nechám zase " zkapalnit ":-D

Buchyna Buchyna

8. 5. 2022 13:13

Eja57: přesně tak. Sama jsem astmatik a med mi nedělá dobře. Léčit medem astma, tak to je hovadina:-((

sychrova

28. 5. 2021 14:49

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

sychrova

28. 5. 2021 14:48

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

srettka

2. 5. 2021 12:38

Josef-ko: odjakživa se tomu tak říká.I moje babička tomu tak říkávala. Proč Češi pořád ke všemu mají připomínky ? Všechno musí narovnávat, kritizovat a opravovat? 8-(

Josef-ko

2. 5. 2021 11:43

Dobrý den. Nechci snižovat význam této potraviny, ale nazývat ji medem je zcestné. Med produkují včely pomocí žláz ve svém těle, a to jak z nektaru květů, tak medovice produkované mšicemi. Obohatí jej o enzymy a jiné látky, odpaří vodu a uloží. To vše za studena. Tedy ve zkratce. Porovnáme li to s postupem výroby sirupu, sami vidíme, že jsme vedle. Tento sirup můžeme vesele zahřívat nad 45 stupňů, jelikož jsme jej při výrobě dvě hodiny vařili. Vznikly nám tak karcinogeny ze zahřívání cukru. Jinak mám tento sirup rád, ale necpu se jím a nepovažuji ho za lék.

tejaja tejaja

26. 4. 2020 20:06

Eja57: Súhlasím, aj keď...ak akýkoľvek kvet "vypereme pod tekoucí vodou", tak ho zbavíme toho, čo je na kvete najhodnotnejšie a čo môže byť alergénom, teda peľu. Aký zmysel má potom takáto "potravina"?

Eja57 Eja57

26. 4. 2020 15:09

Nečetla jsem celou diskuzi - ale "léčení astmatu" potenciálním alergenem rozhodně není dobrý nápad:-//

Petruska1

26. 4. 2020 14:10

Vařím třetím rokem a letos se mi povedl asi nejlépe,to bude mňamka a vnučka bude mít na zimu do cajicku

Frenkli

4. 5. 2017 12:32

Zuzka: Je pravda , že pampeliškový med není hustý , ale je to pouze na zahušťování cukru takže to nepřidává na kvalitu medu , ale pouze na vizualizaci . Já do něj přidávám sušené bylinky , které mám k dispozici a trochu sušených bezinek pro barvu -pozor hodně barví - pak by to nebylo hezké - pak to mívá chuť pravého medu a ještě je to léčivější . Pak to steriluji , aby se nevytvářel povlak na medu ve skleničkách .Počet pampelišek nesleduji - čím více , tím lépe a má větší účinnost. :-K

Bara

30. 4. 2017 16:39

Zuzka: Zuzi jsme na tom uplne stejne.treba nam nekdo poradi :)

Zuzka

14. 4. 2017 21:47

Takže jsem med dělala a upozorňuji, že přesně podle receptu a místo krásného táhlého medu mám doma pampeliškovou šťávu ... Vůbec mi to nezhoustlo a to jsem to nechala pobublávat na plotně víc jak 4 hodiny, protože po hodině a půl jak je napsáno v receptu, jsem měla cukrovou vodu. Medu se to rozhodně nepodobalo. Nevím čím to .. Víte někdo prosím ?? :)

1 2 3 4 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: med z pampelišek vyroba pampeliskoveho medu med z pampelišek recept recept na med z pampelišek med s pampelišek recept med z pampelisek výroba medu z pampelisek jak dlouho vařit pampeliškový med pampeliškový sirup jak udělat med z pampelišek jak se dela pampeliskovy med jak vyrobit med z pampelisek jak se dela med z pampelisek recept na med panpeliškový med pameliškový med recept na med s pampelišek recepty na med pampeliskovýmed pampeliskový sirup recept

Suroviny: květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw