Pampeliškový med
Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 33 470 kJ / 8 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 000,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 5. 2015 07:28
Teraz sa na mňa znesie spŕška kameňov, ale...ja toto nemôžem považovať za med ani s úvodzovkami. Peľ má jednoznačne dokázané liečivé a pre človeka prospešné účinky, lenže musí prejsť fermentáciou, nie varením. Včelári majú na peľ špeciálne zachytávače, ktorými včely prechádzajú pri prílete do úľa. V takejto podobe, ako sa robí u nás púpavový "med", ten už nemá význam. Je to len hustý cukrový sirup.
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...
2. 5. 2015 00:38
No píšete, že se "med" nemá zahřívat nad 45 °C, jinak ztrácí cenné látky. Přitom při výrobě vaříte 1,5 hodiny, to už se můžete s nějakými bioaktivními látkami rozloučit, zůstane fakticky jen vůně a chuť. To se samozřejmě dá řešit změnou receptury tak, aby nebylo potřeba odpařovat nadbytek přidané vody. Nákaza včel chorobami ze zbytků medu je nesmysl.
27. 4. 2015 19:49
veruš:Na litr vody kilo cukru a stane se to že to budete mít řídké,med se má táhnout.
27. 4. 2015 16:35
Dobrý den co se stane když dám na dva litry vody kilo cukru nechce se mi ho tam cpát takové množství..děkuji Veru
27. 4. 2015 11:25
Já natrhané květy pampelišek rozprostřu na balící papír, necham přez noc a broučci vylezou sami.:)Zrovínka baštím vlašáky jemně polité touto mňamkou. Jinak od dětství mam prokázanou alergii na pyl a pampeliškový med jím už spoustu let
25. 4. 2015 11:04
Eva:
24. 4. 2015 18:01
Dělala jsem ho s maminkou a dělám ho zrovna i teď. Je fakt super.
19. 4. 2015 09:39
Eva:Omlouvám se ,ale už jsem to našla jaké poměry se musí dávat na medosirup.........
19. 4. 2015 09:37
Kolik kusů pampelišek se musí dát na 2 litry vody............
11. 5. 2014 13:02
hustota proti kvalitě, nevařte zbytečně dlouho .
18. 4. 2014 21:10
Pavla K.:
Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.
Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.
13. 5. 2013 14:56
máme ho také rádi ale než jsem se letos proklepla, pampelišky mi odkvetly, tak budu muset počkat na další květy, ale pak je problém je nasbírat pohromadě já dávám 2 citrony a 1 pomeranč
11. 5. 2013 19:32
Dneska jsem zkusila pampeliškový medík poprvé a podařilo se
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl
přidávám další bodík a fotečky
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl
přidávám další bodík a fotečky
10. 5. 2013 20:05
Tak jsem taky vyzkoušela med. Vařila ho asi 1 hodinu a třičtvrtě a z medu se mi stal karamel. Co jsem udělala špatně???
8. 5. 2013 22:10
Jak se dělá med ze smrčků?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Právě bylo uvařeno:
Řecké patates
Fitulka uvařila před 42 minutami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 55 minutami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 57 minutami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 1 hodinou
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Špagety s kuřecím masem
Martin87 uvařila před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
AnetaZema uvařil před 1 hodinou
Chilli con carne
jankohrasko uvařila před 2 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Kattyy uvařila před 3 hodinami
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Silvestrovské koktejly pro děti: v dětském baru nesmí chybět suroviny na virgin mojito, jahodový drink nebo šmoulí koktejl
Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
7 bylinných domácích sirupů a medů: Připravte si z voňavých bylinek osvěžující a lahodné nápoje
Další recepty
Tématické fráze: med z pampelišek vyroba pampeliskoveho medu med z pampelišek recept recept na med z pampelišek med s pampelišek recept med z pampelisek výroba medu z pampelisek jak dlouho vařit pampeliškový med pampeliškový sirup jak udělat med z pampelišek jak se dela pampeliskovy med jak vyrobit med z pampelisek jak se dela med z pampelisek recept na med panpeliškový med pameliškový med recept na med s pampelišek recepty na med pampeliskovýmed pampeliskový sirup recept
Suroviny: květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
111 názorů