Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 863 kJ / 4 031 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 106,77 g |
Tuky | 135,64 g |
Vláknina | 5,70 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 1,02 g |
Sůl | 3,02 g |
Sacharidy | 592,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy rozklepneme celá vejce, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Šleháme nejméně 10-15 minut. V jiné míse smícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Tuto sypkou hmotu pomalu zašleháváme k vejcím.
Krok 2: Dáme do dortové formy, ne moc velké (o průměru asi 24 cm), neboť upečený korpus by měl být dost vysoký. Pečeme v předehřáté formě na 180°C asi 30-40 minut (záleží na výšce dortu a samozřejmě na troubě), každopádně do upečení. Vyklopíme z formy a necháme řádně vychladit.
Krok 3: Mezitím si nachystáme krém. Krém chantilly je vlastně základní cukrářský krém s přidáním ušlehané šlehačky. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přidáme 100 ml mléka a hladkou mouku a znovu zašleháme.
Krok 4: Poté odložíme šlehač a zbylé mléko vmícháme za pomocí vařečky. Takto připravenou hmotu dáme na střední plamen a svaříme do zhoustnutí.
Krok 5: Ve chvíli, kde se začnou tvořit hrudky, odstavíme z ohně a poctivě mícháme do vychladnutí, tak abychom vytvořili hladký krém.
Krok 6: Dáme do lednice pořádně zchladit. Tímto jsme vytvořili základní cukrářský krém. Nyní vyšleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do úplně vystydlého krému.
Krok 7: Studený korpus 2x rozřízneme, tak aby spodní řez vytvořil vyšší část než řez horní. Ve spodní části korpusu nožem vyřízneme kruhový otvor. Vnitřní část piškotu opatrně nožem odstraníme a společně s prostřední částí korpusu nakrájíme na kostičky.
Krok 8: Vytvořený otvor potřeme šťávou s ananasového kompotu. Připravený krém rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné vmícháme na kostičky nakrájená kolečka z ananasu a tento krém urovnáme do vykrojeného otvoru ve spodní části korpusu.
Krok 9: Přiklopíme horní části korpusu, který rovněž potřeme šťávou z kompotu. Stranou zanechaným krémem (bez ananasu) potřeme celý korpus nahoře i ze stran a narovnáme na něj připravené kostky z piškotu. Vytvoříme tak efekt "mimoza".
Zveřejněno 9. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Mimoza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PMrl
Moje poznámka
Dort Mimoza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PMrl
Nejnovější recepty
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 2 hodinami
Restovaná zelenina jako ratatouille po našem
Přidáno před 13 hodinami
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 23 hodinami
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 16. 9. 2025 16:01:02
Kuřecí karí
Přidáno 16. 9. 2025 14:02:01
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno 16. 9. 2025 05:48:45
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 52 minutami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 1 hodinou
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 2 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 2 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 3 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 3 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 4 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 5 hodinami
Tématické fráze:
dort mimosa,
krém chantilly,
vejce mimoza,
chantilly krem,
zajimave dorty,
vejce mimosa,
salát mimoza,
mimosa dort,
mimoza řezy,
fotopostup mimon,
rezy mimoza,
dort fotopostup,
dortmimosa,
dorty fotopostup,
dort recept chantilly,
dorty štastné ženy,
zajimavy dort,
fotopostup na mimone,
mimosadort,
recept mimza
Suroviny:
cukr,
vejce,
kůra citronová,
škrob bramborový,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
žloutek,
cukr,
mouka hladká,
mléko,
kůra citronová,
smetana ke šlehání,
kompot ananasový,
šťáva z kompotu
Komentáře (18)
Nádherná mimoza