Dušený hovězí pupek na pepři v cibulové omáčce

Hovězí maso Doba přípravy: 180 minut 10 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 180 minut 10 názorů

Suroviny 4-6 porcí

1 kg hovězího pupku
1 polévková lžíce pepře čtyř barev
1/2 kávové lžičky rychlosoli Praganda
4 velké cibule
sůl
pepř
3 bobkové listy
nové koření
20 dkg uzené slaniny
3 vařená vejce
hl. mouka
režná nit

Postup přípravy receptu

  1. Plát hovězího pupku odblaníme a vnitřní stranu potřeme rychlosolí Praganda (pro barvu, ale není to nutné), opepříme v hmoždíři rozdrcenou směsí pepřů.

  2. Opepřený a osolený plát hovězího pupku smotáme, pevně převážeme režnou nití, potřeme na povrchu směsí plnotučné hořčice a drceného pepře a necháme odležet do druhého dne.

  3. Zprudka opečeme v hrnci na kostky nakrájenou slaninu a vložíme na hrubší měsíčky nakrájené cibule.

  4. Jakmile je cibule zlatavé barvy, tak vložíme maso, aby se zatáhlo. Orestované maso podlijeme masovým vývarem tak, aby bylo do poloviny ponořeno.

  5. Pod pokličkou „táhneme“ při minimálním varu 2-3 hodiny.

  6. Kontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme vývar a opět „táhneme“ pod pokličkou, dokud není maso krásně měkké.

  7. Dušené maso vyjmeme, odstraníme režnou nit a nakrájíme plátky.

  8. Vývar propasírujeme, čímž nám vznikne absolutně hladká omáčka, do které pro zvýraznění a obohacení chuti nakrájíme na kostičky na tvrdo uvařená vejce.

  9. Dohustíme dle potřeby instantní tmavou jíškou a ještě cca 5 minut necháme provařit.

  10. Výbornou přílohou jsou nové brambory s cibulkou nebo i houskový knedlík.

Poznámka od kuchařky

Pro odpůrce Pragandy, kteří si ji dostatečně užijí v salámech a jiných uzeninách oznamuji, že není nutná, lze nahradit běžnou solí.

Komentáře k receptu Dušený hovězí pupek na pepři v cibulové omáčce

  • haolza haolza

    moc se mi tento recept líbí, pokazím něco, když k takto upravenému masíčku přidám dusit kedlubny z vlastní zahrádky:-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Mňamka,vynikající oběd,nepoužila jsem rychlosůl,tu jsem neměla.;-):-pCibulová omáčka zase něco jiného!!!

    Odpovědět

  • Fantom Fantom

    Colombo65:krásný masíčko!:yes:, asi si to udělam k večeři;-), jen bez té pragandy. Já osobně ji moc nemusim;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-))V Brně to dne jede;-):-))Príma recept,líbí se mi:-p+5:yes:

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Co je Praganda nemam tuseni :-8. Z komentare Spagetky jsem pochopila, ze je to rychlosul...:-?. Kazdopadne zde na trhu neni, tak pouziji normalni ;-). Maso bude mit asi jinou barvu ale recept je skvely a na chuti to urcite neubere....:yes::yes:;-).

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Otíku, koukám, že jsi na ty pupky docela zatížený;-), je to dobré maso. Máš taky pupek:-?:-D Musí to být moc dobré a já pod maso, ať dělám téměř jakékoliv, dávám běžně víc cibulí, dělá dobrou chuť šťávám i omáčkám. Supr recep a tudíž 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Hm,to je nádherný pupek.S tou pragandou maso nesešedne.Je to vidět z fotky.:yes::yes: Sice praganda není moc zdravá,ale neublíží.Necpem se jí denně.Tedy alespoň my ne,uzeniny nemáme moc často.Jen se mi možná zdá půl lžičky na kilo masa dost,ale nezkoušela jsem ,nemůžu kritizovat.;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65 (autor receptu)

    Dělá jinou barvu masa a projeví se i na chuti pokrmu - jak nám chutná salám typu Vysočina, Turist atd.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65 (autor receptu)

  • spagetka spagetka

    Colombo, tourychlostí myslíš rychlosůl, viď - zasmála jsem se, ber to tak :-D:-D:-D, jinak já nevím. Pragandu jsem ještě nepoužila, v čem je lepší?, jinak recept vypadá dobře.:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty z masa hovězí pupek hovězí pupek recept hovězí pupek recepty hovězí pupek hovězí maso pupek hovězí omačka na pepři hovězí pupek omáčka hovězí pupek cena dušené hovězí omačka na pepři omáčka z hovězího pupku recepty hovězí maso pupek hovězí na pepři omáčka recepty hoveží pupek recept na hovezi pupek recept hovězí pupek hovězí kostky na pepri hovězí na pepři cibulová omáčka k hovězímu masu hovězí maso-pupek