

Dušený hovězí pupek na pepři v cibulové omáčce
Suroviny 4-6 porcí
- 1 kg hovězího pupku
- 1 polévková lžíce pepře čtyř barev
- 1/2 kávové lžičky rychlosoli Praganda
- 4 velké cibule
- sůl
- pepř
- 3 bobkové listy
- nové koření
- 20 dkg uzené slaniny
- 3 vařená vejce
- hl. mouka
- režná nit
Postup přípravy receptu
Plát hovězího pupku odblaníme a vnitřní stranu potřeme rychlosolí Praganda (pro barvu, ale není to nutné), opepříme v hmoždíři rozdrcenou směsí pepřů.
Opepřený a osolený plát hovězího pupku smotáme, pevně převážeme režnou nití, potřeme na povrchu směsí plnotučné hořčice a drceného pepře a necháme odležet do druhého dne.
Zprudka opečeme v hrnci na kostky nakrájenou slaninu a vložíme na hrubší měsíčky nakrájené cibule.
Jakmile je cibule zlatavé barvy, tak vložíme maso, aby se zatáhlo. Orestované maso podlijeme masovým vývarem tak, aby bylo do poloviny ponořeno.
Pod pokličkou „táhneme“ při minimálním varu 2-3 hodiny.
Kontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme vývar a opět „táhneme“ pod pokličkou, dokud není maso krásně měkké.
Dušené maso vyjmeme, odstraníme režnou nit a nakrájíme plátky.
Vývar propasírujeme, čímž nám vznikne absolutně hladká omáčka, do které pro zvýraznění a obohacení chuti nakrájíme na kostičky na tvrdo uvařená vejce.
Dohustíme dle potřeby instantní tmavou jíškou a ještě cca 5 minut necháme provařit.
Výbornou přílohou jsou nové brambory s cibulkou nebo i houskový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Pro odpůrce Pragandy, kteří si ji dostatečně užijí v salámech a jiných uzeninách oznamuji, že není nutná, lze nahradit běžnou solí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dušený hovězí pupek na pepři v cibulové omáčce
-
moc se mi tento recept líbí, pokazím něco, když k takto upravenému masíčku přidám dusit kedlubny z vlastní zahrádky
-
Mňamka,vynikající oběd,nepoužila jsem rychlosůl,tu jsem neměla.
Cibulová omáčka zase něco jiného!!!
-
Colombo65:krásný masíčko!
, asi si to udělam k večeři
, jen bez té pragandy. Já osobně ji moc nemusim
-
V Brně to dne jede
Príma recept,líbí se mi
+5
-
Co je Praganda nemam tuseni
. Z komentare Spagetky jsem pochopila, ze je to rychlosul...
. Kazdopadne zde na trhu neni, tak pouziji normalni
. Maso bude mit asi jinou barvu ale recept je skvely a na chuti to urcite neubere....
.
-
Otíku, koukám, že jsi na ty pupky docela zatížený
, je to dobré maso. Máš taky pupek
Musí to být moc dobré a já pod maso, ať dělám téměř jakékoliv, dávám běžně víc cibulí, dělá dobrou chuť šťávám i omáčkám. Supr recep a tudíž 3.bod
-
Hm,to je nádherný pupek.S tou pragandou maso nesešedne.Je to vidět z fotky.
Sice praganda není moc zdravá,ale neublíží.Necpem se jí denně.Tedy alespoň my ne,uzeniny nemáme moc často.Jen se mi možná zdá půl lžičky na kilo masa dost,ale nezkoušela jsem ,nemůžu kritizovat.
-
Dělá jinou barvu masa a projeví se i na chuti pokrmu - jak nám chutná salám typu Vysočina, Turist atd.
-
-
Colombo, tourychlostí myslíš rychlosůl, viď - zasmála jsem se, ber to tak
, jinak já nevím. Pragandu jsem ještě nepoužila, v čem je lepší?, jinak recept vypadá dobře.