Staročeský bác neboli liťák
Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 291 kJ / 2 221 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,51 g |
| Tuky | 24,26 g |
| Vláknina | 20,53 g |
| Cholesterol | 533 mg |
| Sodík | 324 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 407,84 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Moje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 16 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 17 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 18 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční cukroví
fragolina před 5 hodinami
Brambory s vůní mandlí
Fitulka před 9 hodinami
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 10 hodinami
Poctivá vánočka
metrix7 před 10 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 11 hodinami
Krkovička z trouby
Sahula před 11 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 11 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 11 hodinami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 11 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 12 hodinami
Tématické fráze:
bác,
bác recept,
recept na bác,
starocesky bac,
recept bác,
recepty bác,
litak,
bác z brambor,
bramborový bác,
staročeský hluchec,
staročeský bramborák,
pečený báč,
bác recepty,
babiččin bác recept,
vepřové maso bac-can,
bac ze syrovych brambor,
recepty na bac,
jak se peče bác,
kynutý báč,
peceme bac
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
vejce,
brambory,
brambory,
mléko,
sádlo,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
majoránka,
mák,
tuk,
mák
Komentáře (14)
yanull:
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.
Asi ho brzo udělám!
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda