Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělský ptáček

Španělský ptáček patří mezi jídla, která u nás milujeme, ale o jejich původu jsme toho moc neslyšeli. Křehké hovězí, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem, silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností této lahodné omáčky.

Hodnocení receptu je 5,0 (119×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 100 min

125 min (25 min příprava + 100 min tepelná úprava)

5. 1. 2012 22:16

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 986 kJ / 1 431 kcal
Bílkoviny129,01 g
Tuky79,43 g
Vláknina6,30 g
Cholesterol 548 mg
Sodík 524 mg
Sůl1,16 g
Sacharidy48,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Receptů na španělské ptáčky je více, ale tento je základní, hospodský.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

bouma.music

10. 5. 2013 18:41

Tohle je prostě nejlepší recept na fógly. Sice je dělám z vepřovýho, ale i tak je to lahoda, když se držím postupu, co je právě tady.

Jinak maso jsem ještě den před tím naložil a je to doslova pedka ;-). S dovolením přidávám 2 fotky a body.

jarda Kadic jarda Kadic

8. 5. 2013 20:44

Náhodou to vůbec nevypadá špatně;-) Dřív si vyrobili v hospodě (ne všude) UHO,(Univerzální Hnědou Omáčku) a pak z ni dělali Znojmo,(přidali okurku), Ptáčka, Frankfurt(párek) Štěpánská(kolečka vajíček natvrdo) atd.:-D:-D

Hela

8. 5. 2013 20:34

Díky za recept,přesně tento recept jsem hledala;-) a hned zítra jdu vyzkoušet;-)

Hanka

16. 1. 2013 16:32

spagetka:
Ďakujem.

spagetka spagetka

16. 1. 2013 13:00

Hanka: Zkopíruju složení a pak dám webovky, ze kterých jsem kopírovala. Pochopitelně netuším, zda se tento salám vyrábí pod tímto názvem, jestli se vůbec vyrábí, u nás salámy moc nejedou:

"Pražský salám obsahuje asi čtvrtinu hovězího, asi polovinu libového a tučného vepřového masa a asi jednu pětinu celkového obsahu tvoří hřbetní syrové sádlo (špek) krájené na velikost kostky kolem 5 mm. V nákroji hotového výrobku je patrno jemné zrnění kostiček tuku. Pražský salám se plní do hovězích jícnů nebo umělých střev. Jícen se na salámu pozná podle velmi lesklého a zcela hladkého povrchu, jakého se u střeva nedosáhne. Značně vysoký obsah tuku mu dodává příjemnou, jemnou chuť. Obsah vody je 46 až 54 %, obsah tuku 25 – 35 %."

http://www.receptynamaso.cz/tag/prazsky-salam/

Jinak jsem do vyhledavače zadala dotazy typu, který salám je pražskému nejpodobnější, nebo čím ho nahradit, nic mi to nenašlo. Podle mne tam dejte svůj oblíbený

Hanka

16. 1. 2013 12:54

Môžete prosím vysvetliť, čo sa rozumie pod Pražskou salámou? V Internete sa taký produkt nenachádza, aby som mohla zistiť jeho zloženie a použiť niečo podobné.
Stále sa objavuje Pražská šunka ale nie saláma.

Agnes

14. 1. 2013 11:40

Blanuskha:
Ja mäso (žiadne) nenaklepávam, pretože stratí hodne šťavy. Okrem toho by to bolo zbytočné, pretože tu sa mäso predáva nakrájané na takú hrúbku, aká je potrebná pre ten-ktorý recept. Na balenom mäse je napísané na čo sa má použiť a v obchode sa pýtajú na čo bude, aby vedeli ako hrubo ho majú odkrojiť.

AleIbi

4. 9. 2012 16:26

Eliza: Tak se musim pochlubit ;-) ale opravdu se povedly a jsou mnamozni :-p manzel se jich nemohl nabazit a byl nedockavy az bude hotovo :-D :-)) opravdu vynikajici recept! :yes:

Eliza Eliza

3. 9. 2012 00:58

AleIbi: Děkuju. Troufám si tvrdit, že tenhle recept nezklame.;-):-)

AleIbi

2. 9. 2012 20:08

Teda, uz tyden se chystam je udelat a porad hledam ten spravny recept a hura! je tu :-D:-D hlavne se tesim na tu omacku :-p mamka ji dela uplne stejne ;-) boze uz ted slintam :-D :yes::yes::yes:

Blanuskha

24. 8. 2012 14:42

Dělám také přesně tak, maso se musí pořádně, ale pořádně naklepat - zvětší se minimálně na trojnásobek. K cibulce dám ještě osmahnout špek na kostičky. Pokud nejsou ptáčci úplně měkký tak je dám ještě tak na 10 minut do tlakáče. Ptáčky vyjmu, šťávu ručním mixerem rozmixuji, provařím, vrátím ptáčky.
Většinou už není potřeba zahušťovat moukou, ptáčky totiž ještě v syrovém stavu popráším někdy moukou někdy solamylem.:-)

savlinka savlinka

26. 2. 2012 16:37

ELIZ....TO JE :yes::yes::yes::yes::yes::yes:a fotky jsou úžasné:yes::yes::yes::yes:

Jarus87 Jarus87

26. 2. 2012 10:49

Konečně dobrý recept(snad jediný)aniž by byl na falešné ptáčky:yes:
Dneska budou u nás k obědu,dělám je cca potřetí,poprvé jsem je dělala ještě ve škole na praxi a tetkom podruhé doma:-)
Trošku jsem se jenom pousmála nad rozměrem slaniny:-D,ale jinak dobrý;-,já dala pěkně na maso plátky slaniny,záleží jak kdo má rád.
Přidávám další zasloužený bod:yes:

Bahula Bahula

7. 1. 2012 15:03

Krásná klasika, já dělám přesně jak píše maris ;-):yes:

Eliza Eliza

6. 1. 2012 23:01

Děkuji za ohlasy na vložený recept...i když na něm nemám jinou zásluhu, než realizaci a zápis.:-))
Vymyslely ho generace před námi a já prostě českou kuchyni miluju, jsou to chutě mého dětství (tehdy jsem je ovšem nedocenila a skoro nic nejedla.:-8 )
Tu vychytávku se sardelovou pastou určitě zkusím.

jarka: Moc děkuji za pochvalu mého vaření, vážím si jí. Oproti receptu, který byl přidán jako podobný (a podobný je, to ano), jsem se snažila rozepsat výrobu té dokonalé omáčky - hlavně bez použití instantní jíšky. Nic proti ní nemám, občas ji i použiju, ale pokud mám čas a chci dosáhnout dokonalé chuti, postupuju tak, jak jsem popsala v receptu. A to stále častěji. Opravdu intenzivně vnímám ten rozdíl (i ti, kteří ochutnají) a kdo to zkusí, přidá se... Tak jsem se chtěla o tu zkušenost podělit.:-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: španělský ptáček španělský ptáček recept normy teplých jídel španělské ptáčky recept nejlepší španělský ptáček recepty španelsky ptaček španělské ptáčky recept na španělský ptaček španělské ptáčci kniha normy teplých jídel normy teplé kuchyně nejlepší španělské ptáčky recept španělský ptáček normy pro teplou kuchyni normy pokrmů španělský ptáčky recept španělské ptáčky receptury teplych jidel ptačky recept receptůry teplé kuchyně

Suroviny: hovězí zadní, slanina, salám, okurky sterilované, vejce, hořčice, cibule, sádlo, mouka hladká, voda, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Španělský ptáček

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9L0D