Strouhané řezy s jablky
Jablečné moučníky jsou oblíbené hlavně u dětí. Tuto variantu populárních hraběnčiných řezů si jistě oblíbíte. Kombinace křehkého máslového těsta s jablíčky a sladkým sněhem je dokonalá a hodí se i pro slavnostní příležitosti.
Suroviny pro 1 plech
plech o velikosti 30 x 35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 25 643 kJ / 6 129 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 99,67 g |
| Tuky | 266,32 g |
| Vláknina | 36,35 g |
| Cholesterol | 1,55 g |
| Sodík | 498 mg |
| Sůl | 1,32 g |
| Sacharidy | 815,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech o rozměrech asi 30 x 35 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. V míse smícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Přidáme moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a co nejrychleji vypracujeme těsto.
Krok 3: Dvě třetiny těsta vyválíme na placku o rozměru plechu a přeneseme ji na vymazaný a vysypaný plech. Dobře nám k tomu poslouží váleček. Jednu třetinu těsta necháme v lednici ztuhnout.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Nastrouhaná jablka smícháme se skořicí a ořechy. Jablečnou směs navrstvíme na těsto na plechu.
Krok 6: Z bílků a krystalového cukru ušleháme ručním šlehačem pevný sníh, který rozetřeme na jablka. Navrch nahrubo nastrouháme zbylou 1/3 těsta.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Krok 8: Řezy krájíme zoubkovaným nožem na úhledné kostky. Před podáváním je můžeme dozdobit šlehačkou.
Zveřejněno 8. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strouhané řezy s jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jOov
Moje poznámka
Strouhané řezy s jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jOov
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 2 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 7 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 13 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 1 hodinou
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 2 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 2 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 3 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 3 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 3 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 3 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 4 hodinami
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 4 hodinami
Medovníkové koule
Dechtochema před 4 hodinami
Tématické fráze:
strouhany kolac s jablky,
strouhaný jablkový koláč,
zavařování strouhaných jablek,
kolač ze strouhaných jablek,
hraběnčiny řezy strouhané,
jablkové řezy,
strouhané jablkové řezy,
strouhaná mrkev s jablkem,
řezy s jablky,
řezy ze strouhaných jablek,
strouhání jablek,
jablkový koláč strouhaný,
strouhaná mrkev s jablkem recept,
strouhana buchta s jablky,
strouhané řezy,
strouhané těsto,
rezy z jablek,
jablkový strouhaný koláč,
strouhané hraběnčiny řezy,
vynikající jablkové řezy
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
kypřící prášek do pečiva,
jablko,
cukr krystal,
ořechy,
skořice mletá,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (4)