Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 39 661 kJ / 9 479 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 278,64 g |
| Tuky | 173,36 g |
| Vláknina | 68,75 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 4,62 g |
| Sůl | 11,29 g |
| Sacharidy | 1 666,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Příprava kvásku (omládku) dle základního postupu.
Krok 2: Briošky vyrábíme ze středně tuhého těsta jako na vánočky. Těsto má být dobře vyzrálé, aby se briošky dobře formovaly a hlavně držely pěkný tvar.
Krok 3: Při domácí výrobě rozdělíme těsto na dvě části, vyválíme delší váleček,ze kterého krájíme kousky těsta, dle toho, jakou velikost vyrábíme. Z kousku těsta vyválíme pramen a formujeme na příslušný tvar. Briošky děláme stříhané nebo pletené.
Krok 4: Stříhané briošky jsou ty, které po nakynutí a namašlování stříháme nůžkami.
Nejčastěji užívané druhy jsou: hádek, špačci, zajíčci, sůvy, ježci, ptáček. Krok 5: Pletené briošky splétáme z pramínků. Prvním předpokladem pěkných tvarů jsou pěkné pramínky. Pramínky jsou téměř u všech tvarů na obou koncích slabší a uprostřed silnější.
Přechod od slabších konců k silnějšímu středu musí být plynulý a stejnoměrný. Krok 6: Pletené jednoduché: točenka, rohlíček,věneček, štěpánka, šroubek, šnek, srdíčko, jidášek. Krok 7: Pletené složitější: hrozen, knoflík, vánočka, zoubek, barchetka, houslový klíč, tři suky a jiné. Krok 8: Briošky můžeme také dělat jako obyčejné pečivo, tj. rohlíčky, housky, žemličky apod.
Všechno pletení a provedení musí býti jemné, tvary musí být souměrné a dokonalé. Krok 9: Téměř vykynuté brioškové pečivo a před pečením stejnoměrně potírá rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, cukrem nebo žmolenkou. Krok 10: Pečeme bez páry při teplotě 230°C.
Doba pečení:= 30g 8min, = 43g 11min.= 86g 16min.
Nejčastěji užívané druhy jsou: hádek, špačci, zajíčci, sůvy, ježci, ptáček. Krok 5: Pletené briošky splétáme z pramínků. Prvním předpokladem pěkných tvarů jsou pěkné pramínky. Pramínky jsou téměř u všech tvarů na obou koncích slabší a uprostřed silnější.
Přechod od slabších konců k silnějšímu středu musí být plynulý a stejnoměrný. Krok 6: Pletené jednoduché: točenka, rohlíček,věneček, štěpánka, šroubek, šnek, srdíčko, jidášek. Krok 7: Pletené složitější: hrozen, knoflík, vánočka, zoubek, barchetka, houslový klíč, tři suky a jiné. Krok 8: Briošky můžeme také dělat jako obyčejné pečivo, tj. rohlíčky, housky, žemličky apod.
Všechno pletení a provedení musí býti jemné, tvary musí být souměrné a dokonalé. Krok 9: Téměř vykynuté brioškové pečivo a před pečením stejnoměrně potírá rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, cukrem nebo žmolenkou. Krok 10: Pečeme bez páry při teplotě 230°C.
Doba pečení:= 30g 8min, = 43g 11min.= 86g 16min.
Zveřejněno 11. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Briošky různých tvarů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QvRL
Moje poznámka
Briošky různých tvarů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QvRL
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 11 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 18 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 5 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 5 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 6 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 6 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 6 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 7 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 7 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 8 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 9 hodinami
Tématické fráze:
brioškové těsto,
pletení různých tvarů z těsta,
testo na briosky,
birošky,
jak plést jidáše,
různé tvary z kynutého těsta,
různé výrobky z kynutého těsta recepty,
velikonoční briosky,
briosky,
tvary z kynutého těsta,
co jsou briosky,
recept na birošky,
brioškové housky,
těsto na briosku,
pletení briošky,
pletení briošek,
pletení jidášů,
ruzné tvary z těsta,
peční briošek,
tvary z těsta
Suroviny:
mouka pšeničná,
droždí,
kvásek,
cukr,
margarín,
sůl,
vejce,
vejce,
mák,
voda,
mouka,
Komentáře (10)