Jehněčí kýta se zeleninovo-sýrovou omáčkou

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: 120 min + uležení 2 porce Jiné maso 19 názorů

Suroviny

2 plátky jehněčí kýty
4-5 větších stroužků česneku
1 stonek rozmarýnu
1 cibule
1 mrkev
1 kus petržele
1/2 menšího celeru
2-3 dcl červeného suchého vína
1 kelímek bílého jogurtu
1/2 kelímku sladké 12% smetany
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
3 kuličky celého pepře
2 trojúhelníčky taveného sýra
sůl
pepř
podle chuti cukr
popřípadě citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí maso silně potřeme česnekem smíchaným se solí, pepřem a olejem a necháme přes noc marinovat.

  2. Na oleji orestujeme cca 15 minut na kostičky nakrájenou zeleninu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Přidáme maso, a z obou stran necháme zatáhnout. Přidáme nakrájenou cibuli, rozmarýn, mírně orestujeme a zalijeme červeným vínem.

  3. Maso přiklopíme a na cca 180°C pečeme v troubě zhruba 90 minut do změknutí masa. Pokud je potřeba během pečení ještě podlijeme vínem. Pak maso vyjmeme a ponecháme v teple.

  4. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a mírně stále provařujeme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, bílý jogurt a sladkou smetanu. Opět provaříme, aby se sýr rozvařil.

  5. Pokud chceme, dochutíme citronovou šťávou, popřípadě cukrem, dosolíme, dopepříme podle chuti. Podáváme nejlépe s knedlíkem.

Poznámka

Velmi podobný recept mi doporučila varilamysickakasicku. Omáčku jsem dělala podle svého- stylem hokus-pokus:-) Je to lehčí, než s moukou. Jako přílohu jsem měla kroupy:-D

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Jehněčí kýta se zeleninovo-sýrovou omáčkou

  • Pavla: Jedná se o tvrdý trojúhelníček, velmi mi v tom chutnal, ale určitě se dá použít třeba ementál;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Pavla: Ja bych tam zadny syr nedavala, natoz taveny:-(

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Výborný recept:) Akorát v surovinách není napsán tvrdý sýr, jen tavený. Takže jak je v receptu napsáno "přidáme nahrubo nastrouhaný sýr", tak jsem nahrubo nastrouhala taveňák :D No, připadalo mi to nějaké divné....:D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Sakryš, zase to jehněčí...U nás je teď ve všech masnách a já sbírám odvahu ho koupit... Bojuji se sentimentem ohledně malých oveček (až mi bude chutnat, bude zapomenutý;-):-D ) a obavou, že se mi to nepovede...
    Už to musím rozseknout...;-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Co dodat:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • vseumel: já jsem je měla v mrazáku a tak jsem si říkala, že lepší, než nic. Kroupy miluji, vůbec mi nevadí;-)

    Odpovědět

  • vseumel vseumel

    Je to hezký recept a těch kroup bych se vůbec nebála. V:yes::-p kombinací se smetanou a sýrem jsou výborné.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova: díky, ale fakt mi nemusíte dávat body, mi stačí, když napíšete, že byste si třeba dali;-), kdybyste sehnali jehněčí:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Tý jo:-OTo je krásná bašta:-Ka já zaokrouhlím;-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka::-D;-)

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Hezká fotka a určitě i dobré papáníčko.:yes::-pDávám bodík.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    moc hezká úprava jehněčího, které ale nevím, kde sehnat:-//
    vlastně vím, tejejka mám jahňat habakúúk:-D:-D
    dávám bodík:-K:yes: mě se to s těma kroupama líbí, ale zblajzla bych to i bez.. jakože dělená strava.. ale nedělila bych se s nikým... to pozor.. takoví kámoši zase nejsme:-//:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku: díky, Ivčo;-) ty jsi mne inspirovala a já ještě měla kus jehněčího;-) Díky i ostatním:-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Jani, to je zase pecka. :-O:yes: Skvostné podání. . . Mňam :yes::-)+

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Nádhera, Jani :yes::-K.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: úprava jehněčí kýty úprava jehněčího masa jehněčí s omáčkou jehněčí kýta jehněčí kýta recepty úprava jehněčího jak upravit jehneči maso jehneci maso s rozmarynovou omackou jak dlouho se pece jehněčí jak dlouho pečeme jehněčí jehněčí maso s omáčkou jehneči kyta recept úprava jehněčího masa kýty jehneci maso se zeleninou jehněčí kýta plátky jehneci uprava jak dlouho se peče jehněčí maso kýta z ovečky jehneci s omackou recept jehneči jatra recepty

Zapomněl/a jsem heslo