

Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Suroviny 6 porcí
- jehněčí kýta
- 2 pórky
- 4 mrkve
- 2 menší celery
- 2 cibule
- 3 - 4 stroužky česneku
- 250 ml suchého bílého vína
- 2 - 3 snítky tymiánu
- sůl
- pepř
- 6 - 8 brambor
- 100 g těstovin
- Na omáčku:
- 25 g másla
- 25 g mouky
- 375 ml vývaru (z jehněčího masa)
- 1 - 2 lžíce smetany
- 2 lžíce posekaných kapar
- 2 lžíce bazalky (petrželky)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Do vyhřáté trouby dáme jehněčí kýtu v hlubším pekáči a zároveň i všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu. Cibuli a česnek přidáme v celku. Vše osolíme, opeříme, přidáme tymián, zalijeme vínem a horkou vodou tak, aby maso bylo potopené.
Přiklopené dusíme zhruba dvě hodiny. Půl hodiny před koncem dušení přidáme pokrájené brambory a těstoviny.
Mezitím připravíme kaparovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypeme mouku a minutu až dvě ji opražíme. Pak přilijeme šťávu z jehněčího, uvedeme do varu a asi deset minut povaříme. Vmícháme smetanu, posekané kapary a zelené koření, osolíme, opeříme. Omáčka má mít řidší konzistenci.
Naporcované maso podáváme se zeleninou, bramborami a těstovinami v hlubokých talířích zalité šťávou. Kaparovou omáčku podáváme zvlášť.
Poznámka od kuchařky
Toto jídlo je původem z Irska, jehož kuchyně je svým složením blízká té české. Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. Pěstování brambor bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory pak výrazně ovlivnily irskou historii. V letech 1845–1849 totiž postihl Irsko katastrofální hladomor. Jeho hlavní příčinou byla totální neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry. Další příčinou byla pro Irsko zničující britská ekonomická politika a neochota Velké Británie Irsku pomoci. Příčinou neúrody bylo i velmi vlhké počasí, které podpořilo masivní rozšíření houbových chorob brambor; hlavní roli zde sehrála plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí z více než 8 miliónové irské populace a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě. Nejčastěji v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
-
evosheek:
-
Bibinka: Bibinko máme neděli a dnes jsem na internet hodil recepty za pět dní. Ale vařím rád. A má rodina je ráda, že vařím rád. A na mytí nádobí máme myčku. Takže je vše fajn. Zdravím!
-
-
evosheek:Ivo, ty jsi se do toho dal člověče, ty jsi dneska dělal tolik dobrých jídel a moc se mi u nich líbí i to tvé historické povídání, které si ráda čtu
Dávám ti 3.bod
-
evosheek: Díky, to bych asi mohla.
-
to bude výborné
-
Alexiss: Máš ho tam
-
Alexiss: Hned to opravím
-
Ahoj, moc ráda bych se podívala na správnou fotku.