Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 3-4 hodiny 6 porcí Jiné maso 9 názorů

Suroviny

jehněčí kýta
2 pórky
4 mrkve
2 menší celery
2 cibule
3 - 4 stroužky česneku
250 ml suchého bílého vína
2 - 3 snítky tymiánu
sůl
pepř
6 - 8 brambor
100 g těstovin
Na omáčku:
25 g másla
25 g mouky
375 ml vývaru (z jehněčího masa)
1 - 2 lžíce smetany
2 lžíce posekaných kapar
2 lžíce bazalky (petrželky)
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vyhřáté trouby dáme jehněčí kýtu v hlubším pekáči a zároveň i všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu. Cibuli a česnek přidáme v celku. Vše osolíme, opeříme, přidáme tymián, zalijeme vínem a horkou vodou tak, aby maso bylo potopené.

  2. Přiklopené dusíme zhruba dvě hodiny. Půl hodiny před koncem dušení přidáme pokrájené brambory a těstoviny.

  3. Mezitím připravíme kaparovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypeme mouku a minutu až dvě ji opražíme. Pak přilijeme šťávu z jehněčího, uvedeme do varu a asi deset minut povaříme. Vmícháme smetanu, posekané kapary a zelené koření, osolíme, opeříme. Omáčka má mít řidší konzistenci.

  4. Naporcované maso podáváme se zeleninou, bramborami a těstovinami v hlubokých talířích zalité šťávou. Kaparovou omáčku podáváme zvlášť.

Poznámka

Toto jídlo je původem z Irska, jehož kuchyně je svým složením blízká té české. Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. Pěstování brambor bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory pak výrazně ovlivnily irskou historii. V letech 1845–1849 totiž postihl Irsko katastrofální hladomor. Jeho hlavní příčinou byla totální neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry. Další příčinou byla pro Irsko zničující britská ekonomická politika a neochota Velké Británie Irsku pomoci. Příčinou neúrody bylo i velmi vlhké počasí, které podpořilo masivní rozšíření houbových chorob brambor; hlavní roli zde sehrála plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí z více než 8 miliónové irské populace a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě. Nejčastěji v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou

Tématické fráze: phytophtora infestans phytophtora infestans jehněčí kýta jehněčí s omáčkou recepty jehněčí kýta jehněčí na capari jehněčí kýta v celku jehněčí recepty jehněčí kýta top recepty jeneci maso srnčí s kaparovou omáčkou jehněčí irska kyta recepty jehněčí kýta,kapary jeněčí recept česnek recepty skopové s omáčkou kaparovou omáčkou jehněčí kýta s omáčkou jeněčí kýta recepty jehněčí v troubě skopové s kaparovou omáčkou