Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Suroviny
Porce: 6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 7 265 kJ / 1 737 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,48 g |
Tuky | 34,92 g |
Vláknina | 81,63 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,40 g |
Sacharidy | 227,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto jídlo je původem z Irska, jehož kuchyně je svým složením blízká té české. Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. Pěstování brambor bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory pak výrazně ovlivnily irskou historii. V letech 1845–1849 totiž postihl Irsko katastrofální hladomor. Jeho hlavní příčinou byla totální neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry. Další příčinou byla pro Irsko zničující britská ekonomická politika a neochota Velké Británie Irsku pomoci. Příčinou neúrody bylo i velmi vlhké počasí, které podpořilo masivní rozšíření houbových chorob brambor; hlavní roli zde sehrála plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí z více než 8 miliónové irské populace a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě. Nejčastěji v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 2. 2013 17:38





24. 2. 2013 17:12

24. 2. 2013 16:58



24. 2. 2013 15:33


24. 2. 2013 14:36



24. 2. 2013 14:33




24. 2. 2013 14:00


24. 2. 2013 13:54
24. 2. 2013 13:49





Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rychlé cuketové "langoše"
Přidáno před 2 hodinami

Pak choi na zázvoru a česneku s drůbežím masem a Wok nudlemi
Přidáno před 3 hodinami

Hrnkový dort
Přidáno před 7 hodinami

Slaný závin s kapustou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami

Fazole se zeleninou v pikantní rajčatové omáčce
Přidáno před 19 hodinami

Papriky s kuřecím mletým masem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Chilli con carne
uvařil/a zdenka.strychova
před 4 minutami

Kýta v sladké chilli omáčce s hráškovou rýží
uvařil/a Ivet88
před 16 minutami

Plněná paprika
uvařil/a Helenecka 21
před 29 minutami

Vydatná fazolová polévka s koprem
uvařil/a Petaja
před 1 hodinou

Smetanové brambory s kuřecím masem
uvařil/a Petaja
před 2 hodinami

Rychlé cuketové "langoše"
uvařil/a mika59
před 2 hodinami

Bramborová polévka od babičky
uvařil/a Petulice
před 3 hodinami

Mramorová bábovka se zakysanou smetanou
uvařil/a Monyk
před 3 hodinami

Rychlé jogurtové langoše
uvařil/a Irena P
před 3 hodinami

Šlehačkový koláč s jablky
uvařil/a deneesa
před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: phytophtora infestans phytophtora infestans jehněčí kýta jehněčí s omáčkou recepty jehněčí kýta jehněčí na capari jehněčí kýta v celku jehněčí recepty jehněčí kýta top recepty jeneci maso srnčí s kaparovou omáčkou jehněčí irska kyta recepty jehněčí kýta,kapary jeněčí recept česnek recepty skopové s omáčkou kaparovou omáčkou jehněčí kýta s omáčkou jeněčí kýta recepty jehněčí v troubě skopové s kaparovou omáčkou
Suroviny: kýta jehněčí, pórek, mrkev, celer, cibule, česnek, víno bílé suché, tymián, sůl, pepř, brambory, těstoviny, máslo, mouka, vývar, smetana, kapary, bazalka čerstvá, sůl, pepř
Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4KMx
9 názorů