Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.

Hodnocení receptu je 5,0 (312×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

1. 10. 2008 15:46

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie15 926 kJ / 3 806 kcal
Bílkoviny196,03 g
Tuky286,37 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 2,90 g
Sůl7,15 g
Sacharidy104,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento postup se od jiných receptů na svíčkovou liší tím, že se výpek ochutí již na začátku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jirka.mustang jirka.mustang

18. 4. 2021 12:21

Uvařeno! Vynikající! Super recept i pro naprostého kuchařského amatéra jako jsem já.

Pitriseeek

5. 4. 2021 11:42

Měla jsem premiéru! Vařím hromady jídel, ale protože nás doma není pomnoho, do takto velkých jídel se nepouštím. Takže jsem včera dělala svíčkovou poprvé.
Byla totálně přepychová!!! Lepší svíčkovou jsem nikdy v životě nejedla. Recept si ukládám a budu dělat teď častěji, protože jen při psaní komentáře mi tečou sliny.
Moc děkuji!<3

Eja57 Eja57

4. 3. 2021 13:07

nessi: 160 stupňů...a vývar ideálně hovězí, klidně i zeleninový, já osobně dávám vodu...

nessi

4. 3. 2021 12:50

Prosím pěkně, jaký vývar a na kolik stupňů péct?? Napůl vyhřátá trouba mi moc neříká, to víte chlap :-) Děkuji.

MarikaG

16. 2. 2021 21:05

Výborná:-* můžu jen doporučit:yes::yes::yes::yes:

Romualdo

30. 1. 2021 18:13

Výborný recept, spokojenost.:yes:

Juraj Horak

14. 1. 2021 12:50

Davam i 5 - 8 ks jalovce , tercik z citronu nemusim . Klasika , nic lepsiho nevymyslite , nasi predci vedeli , co je dobre , ucme se od nich .

Rokytka

10. 1. 2021 16:01

Vynikající recept<3rodina mlsounů velmi spokojená<3ˇmanžel kritizuje skoro vše a dnes se jen olizoval:-Dopravdu úžasná svíčková :yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

6. 1. 2021 21:57

Právě jsem dovařila, dopekla. Už je za oknem na zítřek. Udělala jsem jen jednu změnu a to o jednu lžíci cukru méně. Teď to bylo - no čerstvé, musí to trošku proležet. Příště dám víc nového koření , vic pepře a míň vývaru ! Maso jsem hodně osolila a vývar byl taky slaný, takže se solí opatrně. Jdu si napsat do poznámek. Bude to určitě dobré! Ochutila jsem šťávou z půlky citronu , je to akorát. :-K 07.01.2021 Byla dnes k obědu, hezky se proležela od včera. Vše se podařilo. Jen bylo potřeba doředit omáčku, od večera se zahustila a bylo třeba přilít ještě šlehačku. Mouku jsem nedávala, nebylo potřeba! Velmi jsme si pochutnali, výborný recept. Děkuji autorce!;-)

Anetakrizko Anetakrizko

5. 1. 2021 19:18

Výborný recept. :yes::yes:

Iveta H.

5. 1. 2021 13:27

Naprosto jasný, jednoduchý a srozumitelný recept. Povede se určitě každému. Výsledek je výborný ;-):yes:

Eja57 Eja57

28. 12. 2020 21:22

Dajda: myslím, že perfektní návod:yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

28. 12. 2020 20:43

Dajda: To bude ten "veganysta"...... :-D:-D:-D

Dajda Dajda

28. 12. 2020 20:06

YanicXXX: Nevím, jestli Vám autorka odpoví, poslední recept vložila před 10 lety. Dovolím si tedy napsat, jak bych to udělala já, a zařiďte se pak podle svého.

Uvařit svíčkovou omáčku bez masa a trouby není problém - někdo svíčkovou vůbec nepeče. Já bych osmažila zeleninu a cibuli (stačí nakrájet ne větší kousky) na omastku, pak přidala cukr a nechala ho zkaramelizovat a hned taky mouku, kterou bych zasmažila. Vznikne něco jako jíška se zeleninou - tu bych rozředila studenou vodou, aby se neudělaly hrudky, přidala sůl, koření (může být i jalovec), kolečko citrónu i s kůrou (dobře omýt) a nechala bych povařit do změknutí zeleniny. Poté bych vyndala koření a citrón, omáčku rozmixovala a přidala smetanu, kterou bych ještě krátce povařila. Pak můžete dochutit (citrónová šťáva, cukr, hořčice, sůl). A hlavně bych nechala minimálně jeden den (ale raději dva) odležet před "použitím".

Ať se dílo podaří a chutná!

YanicXXX YanicXXX

28. 12. 2020 19:35

Dobrý den, recept vypadá moc dobře. Rad bych ho připravil (bez masa - jenom omáčku a knedlík), ale nemám doma troubu. Je možné omáčku připravit i bez trouby? Jak na to?

:-?

1 2 3 4 5 6 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube

Suroviny: hovězí zadní, zelenina kořenová, petržel, cibule, hořčice plnotučná, cukr, ocet, olej, máslo, slanina uzená, mouka, smetana ke šlehání, bobkový list, koření nové koření, pepř, šťáva citronová, sůl, vývar masový

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkqB