Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.

Hodnocení receptu je 5,0 (312×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

1. 10. 2008 15:46

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie15 926 kJ / 3 806 kcal
Bílkoviny196,03 g
Tuky286,37 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 2,90 g
Sůl7,15 g
Sacharidy104,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento postup se od jiných receptů na svíčkovou liší tím, že se výpek ochutí již na začátku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Milan Moravek

28. 12. 2020 18:57

Jako milovník svíčkové mohu vřele doporučit. Byla výborná!

Marie_9

6. 11. 2020 12:44

O víkendu opět vařím tuto bezva svíčkovou. Již po několikáté.:yes:

UnholyKetty UnholyKetty

30. 10. 2020 22:43

<3 Výborná svíčková, pode tohoto receptu jsem se do ní pustila poprvé a od té doby jí dělám často :yes: :yes:

Katka.Ch

19. 10. 2020 14:18

Já už ani jinak svíčkovou nedělám. Mám tento recept uložený a vždycky všem moc chutná. Já jen nepasíruji, ale omáčku rozšlehám ať není ani kapka k vyhození <3<3<3<3

St@bi666

8. 9. 2020 10:35

No do prkenné ohrady <3 <3 <3 ze všech receptů je tento nej :yes:

Vania

28. 6. 2020 11:14

Už jsem dělala dvakrát a všem chutnala ani jsem nemusela zahušťovat. Jen jsem nedávala hořčicí :-)<3

Marthule

23. 6. 2020 10:32

Výborná svíčková. Dělám přesně podle receptu a nikdy se nestalo, že by se nepovedla.

Frantiska Frantiska

26. 5. 2020 19:34

Taky jsem ten recept z apetitu zkoušela a bylo mi řečeno nejhorší svíčková co jedli. Ani já ji nemohla jíst. Spíš mě dostala v tvém příspěvku ta poznámka, kdo má rád řidší omáčku nevýrazné chuti bude zklamán. To že tam vadí hořčice, někomu klidně i ten ocet má radši citron. Neznamená, že vaří omáčku bez chuti. Chutná po zelenině, koření a smetaně. A znovu jsem si ty příspěvky přečetla a neřeší, že je to moc kyselé :) ale že hořčice a ocet jim tam nechutnali

Eja57 Eja57

26. 5. 2020 19:24

Frantiska: moc nechápu...já mluvím o jednom konkrétním receptu a poměru sladká/kyselá a reaguji na "stížnost" na recept, který znám.....

Frantiska Frantiska

26. 5. 2020 19:14

Eja57: nesouhlasím, to že mi v omáčce vadí hořčice neznamená, že jim omáčku bez chuti a barvy. V kuchařkách první republiky se taky nepřidává.

Eja57 Eja57

26. 5. 2020 19:10

Alzbetina Prk.: máš asi na mysli svíčkovou podle šéfkuchaře restaurace Villa Voyta, recept vyšel v Apetitu v roce 2009...vařila jsem opakovaně, od druhého vaření už v poměru 750 g masa + 2 PL octa + 2 PL plnotučné hořčice + 2 vrchovaté lžíce hnědého cukru (zkaramelizovat se zeleninou, rovněž ocet a hořčici nechat v karamelizovaném základu odvařit) - tedy podobný poměr jak tu uvádí Lusinda - ale + 500 ml smetany + to podstatné dle originál receptu 100 g brusinkového kompotu do základu....Ano, kdo má rád světlou řidší omáčku ne příliš výrazné chuti, tak bude zklamán...sto lidí sto chutí....Ale za mne v tomto poměru a při dodržení ostatního...zelenina, trouba atd....skvělá...

Alzbetina Prk.

26. 5. 2020 16:02

Evanel: vůbec se vám nedivím. Kdysi jsem před lety zkoušela podle Apetitu svíčkovou, že bude jako nějaká lepší než ta moje a celou jsem ji pak vylila. Právě kvůli hořčici a octu. Když chci mít sladkokyselou chuť omáčky, zkaramelizuji s cibulí trochu cukru a použiju citronovou šťávu.

Evanel

26. 5. 2020 11:25

Za mne recept už ne. Rozhodně nepřidávat ocet ani hořčici, dala jsem pár kapek od obojího a i tak byla omáčka šíleně kyselá a celou jsem ji vyhodila. Když jsem ji dělala bez toho, ani tak to nebylo ono, je to velká škoda, vkládala jsem do receptu veškeré naděje na dobrou svíčkovou.

Marie_9

17. 5. 2020 13:44

Dnes jsem vařila svíčkovou podle vašeho receptu a mohu říci,že je naprosto luxusní. Zkoušela jsem různé recepty,ale žádná nebyla tak dobrá, jako tato. Rodině chutnalo. Děkuji.:-)

Sandravoj. Sandravoj.

25. 4. 2020 11:05

Dělám stále podle vašeho receptu,akorát tedy dávám víc masa.Je vynikající <3 Přidávám bodík :yes:

1 3 4 5 6 7 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube

Suroviny: hovězí zadní, zelenina kořenová, petržel, cibule, hořčice plnotučná, cukr, ocet, olej, máslo, slanina uzená, mouka, smetana ke šlehání, bobkový list, koření nové koření, pepř, šťáva citronová, sůl, vývar masový

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkqB