

Vepřová žebírka s houbami
Doba přípravy: ~1,5hod. 4-5 porcí Vepřové maso 6 názorů
Suroviny
- 1 kg vepřových žebírek (nejlépe špička)
- 2 ks větší cibule
- 2 PL sádla
- půl sáčku grilovacího koření
- 1 ČL drceného kmínu
- talíř pokrájených čerstvých hub (našel jsem jen růžovky a pár podhříbků - bída)
- 4-5 stroužků česneku
- 1/2 dl řepkového oleje
Postup přípravy receptu
Nejdříve si utřeme (rozmačkáme) česnek, smícháme v misce s olejem a pomatláme v tom důkladně žebírka naporcovaná na 3-4cm silné plátky (v plátku jedno žebro).
Následně dobře posypeme ze všech stran grilovacím kořením.
V kastrole (hrnci), který lze dát do trouby, osmahneme na sádle 1 cibuli do zlatova. Vložíme žebírka, orestujeme z obou stran, aby se maso dobře zatáhlo a nepustilo šťávu.
Poté přihodíme na osminky pokrájenou druhou cibuli, dáme ještě odkryté do předehřáté trouby na 200°C a zapečeme asi 10 minut.
Potom vyjmeme z trouby, podlijeme šálkem vroucí vody, zakryjeme poklicí a pečeme při stejné teplotě 40min. Během pečení porce 2x obrátíme a popř. ještě podlijeme. Po této době výjmeme z trouby, podlijeme vroucí vodou tak, aby maso nebylo úplně potopené, promíchnem, pohodíme houbami, které přelijeme šťávou, pokmínujeme a dáme opět do trouby na 15 minut.
Nakonec výjmeme z trouby, promícháme, aby houby nasákly šťávu a necháme pod poklicí asi 10min dojít.
Poznámka
Doba pečení je v programu "Multi-pečení" = zapnuto dolní, horní topné těleso vč. zadního s ventilátorem.
V troubě bez ventilátoru bude doba pečení asi o něco delší.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Vepřová žebírka s houbami
-
Krásný žebírka. Je fakt, že u nás se tak krásný masitý nedají koupit
Maso od kosti je nejlepší
-
Anna Kocikova: prima poznámka
Mňo byl to kousek - rovné kilo - sehnal jsem je v náhodou v TOOMu v Německu. Tady to vůbec nemají. -
Teda Tome,ty žebírka musely být velké jako"beyk"
Máš to moc hezky přiravené
+3
-
Díky za pochvalu.
-
velmi skvělé jídlo
foto úžasné
-
Tome, pěkná žebírka. Už jsem dlouho nedělala, já spíše používám uzená, ale tohle vypadá taky skvěle
.