

Čočka s oregánem
Suroviny
- balíček čočky
- hovězí bujón
- mrkev
- velká brambora
- kousek celeru
- smetana na vaření
- kečup
- ocet
- olej
- cibule
- 2 šunkové klobásy
- nadrobno nasekané oregáno
Postup přípravy receptu
Potřebné množství čočky propláchneme na cedníku a necháme přes noc namočit.
Čočku i s vodou nalijeme do tlakového rnce, přidáme na plátky nakrájený bujón, na kostičky nakrájenou mrkev a celer a vaříme v tlakovém hrnci 15 minut. Vody nedávejte příliš, ať z toho nemáte polévku.
Cibuli si nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Na cibulce můžeme také osmahnout na kostičky nebo na půlkolečka nakrájenou šunkovou klobásku a přidáme k čočce.
Zahustíme smetanou a "prcneme" od oka sladký kečup - dáváme podle chuti. Kečup dodá čočce šmak.
Podle chuti také ochutíme octem - já dávám necelou polévkovou lžíci a dosolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané oregáno.
Poznámka od kuchařky
Oregáno čočku krásně provoní, ale hlavně působí proti plynatosti.
Jako přílohu doporučuju čerstvý chléb s křupavou kůrkou.
Dobrou chuť!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čočka s oregánem
-
Čočku i jiné luštěniny máme moc rádi, možná bych si trochu upravila postup. Nejdřív bych orestovala cibuli s klobásou, pak přidala zeleninu a nakonec čočku. Smetanu bych vynechala. Ale jinak zase čočka na jiný způsob a dávám bodík
-
Tých 15 min v tlakovom hrnci je veľa, zvlášť, keď šošovica je namočená, za ten čas sa rozvarí. Inak recept je dobrý.
U nás sa vraví, že od šošovičky budeme pekní, preto sa má variť v sobotu, aby sme v nedeľu boli krásni