

Telecí polévka s knedlíčkama podle inspirace chefa Thomase Kellera
Suroviny 3 litry
- Na vývar:
- všechny ořezané zbytky:
- kosti(chrupavky nebo nožička z telecího masa)
- 1 cibule
- kousek celeru
- 2 mrkve
- 1 malá petržel
- 3 stroužky česneku
- 1 rajče
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- špetka tymiánu
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- libeček
- pažitka
- sůl
- Na knedlíčky:
- obrané telecí maso
- 1 vejce
- proužek másla
- tavený sýr s ementálem
- petrželka
- strouhanka
- sůl
- nějaké drobné těstoviny na zahuštění (mohou být domácí nudle)
Postup přípravy receptu
Na několik hodin táhneme vývar z masa, kořením, rajčetem, protlakem a soli, můžeme dolévat trochu vodou, aby se nám nevyvařila. Vývar si pak přecedíme a přidáme do něj zeleninu, kterou si nakrájíme, dále libeček a vaříme, až je zeleninka měkká.
Mezi tím si připravíme knedlíčky: v misce si utřeme maso s máslem, sýrem a vejcem, přidáme petrželku nasekanou nadrobno, sůl a tolik strouhanky, aby nám šli pěkně tvarovat knedlíčky.
Až nám zeleninka změkne, zavaříme knedlíčky spolu s těstovinami, vaříme 5 minut a vypnuté necháme dojít, přihodíme nasekanou pažitku.
Poznámka od kuchařky
Polévka je ideální na přípravu pro PH!, kde jsem jí dělala i já a táhla jsem jí 8 hodin. Jelikož PH každý nemá, popsala jsem jí, jak vařit normálně na sporáku.
Na báječný vývar z telecího masa mě improvizoval chef z Ameriky Thomas Keller, který mi učaroval svým vařením a vychytávkami, i když jsem něco málo změnila.
Myslím, že vývar by šel takto dělat i z jiného masa, já telecí dostala od dcery, tak jsem použila žebírka a kloub, jinak se dává i nožička.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Telecí polévka s knedlíčkama podle inspirace chefa Thomase Kellera
-
Ivana Ch:Ivčo, je vidět, že u vás jde ta polévečka na odbyt a taky je to pro kuchařku příjemné, když vidí, jak členům rodiny chutná
-
Já se pícnu, uvařila jsem veliký hrnec, kluk sotva vstal hned si nalil misku, taťulda taky, kluk v poledne další misku(jeho miska je třičtvrtělitru polévky), taťulda už si dal jenom trochu, já taky trochu, a na zítra skoro nic nezbylo. Mám odřezky a kosti ještě na dvakrát.
-
Ivana Ch: Ivčo, děláš mi velkou radost
já už telecí nemám, jinak bych jí taky ráda opakovala-tak díky
-
Znova vařím tuto výtečnou polévku.
-
Ivana Ch: Ivčo, mám radost, že chutnala, to mě vždy potěší nejvíc a díky, že jsi jí uvařila
-
Polévku jsem včera uvařila, je výtečná
-
Myslím, že nebyl neklid, ale teď je to perfektní.
Kdyby všichni byli tak tolerantní ako Bibinka, tenhle svět by byl rájem na Zemi.
Děkuji! -
Petr:Petře, už můžeš v klidu spát....polévka má název dle tvého přání a snad už bude klid
-
Petr: Polévka-vývar bude určitě dobrá
ale mám podobný názor. Jedinečnost je spíš u michelínů
takové zdůrazňování názvů nějak nechápu, je to zavádějící. Autor má sice právo , ale 100 lidí 100 chutí
-
Pro spagetka:
Souhlasím i nesouhlasím (a nezlobím se).
Je tady více než 27000 receptů. Kromě "Jedinečné telecí polévky s knedlíčkama" není žádná jiná "Telecí polévka". V životě jsem o žádné "Telecí polévke" neslyšel a je mi přes šedesát.
Jestliže se recept nenazývá "Jedinečný", znamená to, že je špatný?
"Telecí polévka s knedlíčkama" a nic víc.
Pro někoho bude polévka "Normální" a pro autorku "Jedinečná". -
Petr: nezlob se, ale název je zcela a jen na autorovi. Pro autorku byla jedinečná, tak proč ne? Nikdo tě přece nenutí, abys polévku ochutnal, či vařil. Prostě tě nezaujala, tak ji přejdi. Dyk se podívej jen na názvy "obyčejných" gulášů. To má být u všeho jen "Guláš"?
-
Já bych hlavně vypustil v názvu to "Jedinečná". To, že inspirace je od známého amerického kuchaře, ještě nic neznamená. Pro mne je to normální polévka, kterou bych možná ani neochutnal a vůbec nikdy nevařil. To je přece individuální ale ne jedinečné....
"Telecí polévka" a nic víc. -
mmm:
-
Jana Remková: protože se sama neumí chytit za nos. Do Chamborda se navezla zcela nepodloženými podezřeními o plagiátorství... A hned že vymazat
-
Toto už není web o receptech,ale o napadání pod něma
I mě by chutnalo
+11