Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová bratislavská plec

Mnoho lidí vaří podle osvědčených kuchařek a zcela jistě jste i vy někde narazili na československou hotovku - bratislavskou plec. Je to vlastně dušené vepřové maso s jemnou smetanovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky nebo těstoviny.

Hodnocení receptu je 5,0 (131×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 75 min

90 min (15 min příprava + 75 min tepelná úprava)

23. 11. 2008 21:16

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie4 289 kJ / 1 025 kcal
Bílkoviny116,31 g
Tuky36,16 g
Vláknina8,20 g
Cholesterol 373 mg
Sodík 421 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy55,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Je to běžný pokrm, který známe z našich jídelen a restaurací. Recept najdete i v Recepturách teplých pokrmů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas

27. 3. 2022 15:44

PavelP: Děkuji, jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

PavelP

20. 3. 2022 11:46

Uvařeno a všem moc chutnalo. Výborný recept.

Merylas Merylas

24. 7. 2021 13:29

mika59: Miládko, děkuji. :-K

mika59 mika59

22. 7. 2021 15:21

Dnes byla plec k obědu. Moc dobré :yes: vložila jsem foto.:-K

Merylas Merylas

21. 6. 2021 08:09

UnholyKetty: Děkuji moc. Jsem ráda, že recept nezklamal a taktéž děkuji za moc hezké foto. :-K

UnholyKetty UnholyKetty

14. 6. 2021 20:47

Dneska jsem dělala poprvé :yes: výborná <3

Merylas Merylas

30. 8. 2020 16:38

nespokojenost: Protože by se při dušení rozvařila. Omáčka je specifická v tom, že jsou v ní viditelné kousky vařené mrkve a celeru + taktéž nakrájené okurky + hrášek. Jedná se o tzv. vložku - vkládá se až nakonec. :-K

nespokojenost

30. 8. 2020 11:26

proč se ta mrkev nemůže vařit při dušení děkuji

Merylas Merylas

6. 4. 2019 18:32

abakluk: Tady mrkněte na různé tepelné úpravy potravin: http://www.milujivareni.cz/kucharska-skola/404-dru...
Petaja: Vlada@50: Děkuji za komentáře.:-K

Petaja Petaja

27. 3. 2019 19:22

Tak včera jsem vařila a jídlo opravdu výborné. Maso ( na kostičky) jsem přes noc naložila do trošky koření- jehněčího (Koření od Antonína). Dělala jsem na sádle cibulku, pak lehce opekla maso, přidala protlak, zalila vývarem. Až maso z půlky bylo, zahustila jsem jíškou, až byla, přidala jsem trochu bezlaktózové smetany (intolerance na laktózu). Nakonec povařenou mrkev s hráškem a okurku. My měli s knedlíkem, děti s rýží a opravdu dobré jídlo. Nedělala jsem určitě naposledy :yes::-D

Vlada@50

18. 3. 2019 12:13

Vepřové maso opeču vždy jen na sádle,babičky to takhle vždy dělávaly a jak to chutnalo!Cibulku opeču s masem,až zrůžoví,malinko podlívám vývarem.Mám jistotu,že se mi cibulka nikdy nepřipálí.Ta dá chuť jídlu nejvíc,místo citronu a mléka je lepší zakysaná smetana(podle babiček).Bratislavské vepřové plecko děláme hodně dlouho.:-):-)

abakluk

18. 3. 2019 08:34

Mě u těch receptů vadí, když podlit,tak studenou,nebo teplou vodou, když dát péct,tak přikryté,či ne.

clupmi clupmi

21. 11. 2018 08:40

HaliBeli77: Schválně jsem se přišel podívat, jak se to dělá, protože nám to občas přivezou z jídelny a chutná nám to. :yes::-K

Merylas Merylas

12. 8. 2018 08:01

vladopd1: , AnettCulen: Děkuji, jsem ráda, že chutnalo.:-K

Nadja: Mně tam právě ta cibulka vadí, hladká a jemná omáčka lépe chutná a taky lépe vypadá. Není to ovšem podmínkou, kdo nechce omáčku procedit, ať si v omáčce kousky cibule nechá. ;-)

Nadja Nadja

11. 8. 2018 19:52

"Dobře provařenou omáčku procedíme ......." - proč se má cedit, když v ní není žádné koření, jen cibulka, která tam nijak nevadí.

1 2 3 4 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: plecko recept plecko plecko recepty bratislavská omáčka recepty z vepřového plecka recepty z plecka recepty plecko co uvařit z vepřové plece co uvařit z vepřového plecka bratislavska omacka recept co uvařit z plecka veprova plec co uvařit recepty z vepřového masa plecko recept na plecko recept plecko omáčky z vepřového plecka bratislavský guláš z vepřového masa bratislavská pečeně vepřové maso recepty plecko veprova plec na smetaně

Suroviny: plec vepřová, sůl, olej, cibule, protlak rajčatový, mouka hladká, mléko, smetana na vaření, šťáva citronová, mrkev, celer, okurky sterilované, hrášek

TopRecepty.cz

Vepřová bratislavská plec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRPv