Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb konzumní

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janinapa

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 598 kJ /
2 533 kcal
Bílkoviny71,45 g
Tuky34,58 g
Vláknina51,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,47 g
Sůl16,00 g
Sacharidy458,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky dáme trochu cukru, mouky, droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kmín, sůl, olej, kvásek a kvas. Krok 2: Přilijeme vodu a vypracujeme tuhé těsto, zapracováváme, dokud se lepí na mísu (lepší řidší těsto a pak přidat mouku než naopak). Přikryté necháme kynout 3 hodiny. Krok 3: Na vál nasypeme trochu hladké mouky a propracujeme těsto z mísy (pomoučněnýma rukama, těsto lepí), jakmile máme těsto spojené, vytvarujeme bochánek, potřeme lehce hladkou moukou a vložíme do ošatky vysypané moukou smíchanou se škrobem nebo kukuřičnou moukou. Krok 4: V ošatce nechám kynout dalších 30 minut a zapínáme troubu i s plechem na 250°C (mně se vyhřeje tak za 20 minut – těsto ještě dokyne, poznáme tak, že když uděláme důlek, těsto se nevrací nebo velmi pomalu). Krok 5: Vyndáme plech, posypeme ho lehce moukou a rychle překlopíme chleba na plech, vložíme do trouby, okamžitě chrstneme 3/4 hrnku vařící vody na dno trouby a hned zavřeme (pozor na opaření). Krok 6: Po 2 minutách vyvětráme páru (asi půl minuty na 1 cm otevřu dvířka) a 10 minut pečeme na 250°C a poté 20-25 minut na 210°C (záleží na troubě). Krok 7: Vyndáme, poklepeme zespodu, pokud zní dutě a má hnědou kůrku, je hotov. Přendám na mřížku a po vychladnutí opráším moukou.

Zveřejněno 30. 1. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb konzumní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EQQv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb konzumní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EQQv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Dobrý den, myslím, že je to věc chuti, někdo má rád lehčí, někdo zase hutnější. Mně tento poměr vyhovuje.

Neni te mouky zitne moc,není moc tezky?

pekárna: Dobrý den, pekárnu nemám, tak nedokážu bohužel odpovědět. :-(

pekárna 1. 3. 2013 06:50
Dobrý den,prosím dá se těsto udělat v pekárně program:základní nebo jen těsto.
Děkuji.

osatka: Dobrý den, těsto spadne, ala pak se zvedne. Těsto nesmí být překynuté, pak stačí péct dle postupu výše. :-)

jak to děláte,že vám se nerozjede pri otoceni na plech.

Werdula: mám velkou radost, že se povedl :-)

dnes jsem pekla chlebík, je vynikající a vzhledově vypadá jako z obchodu, nechala jsem kynout v ošatce:-)

Pajaska: Díky :-)

Ten je tedy nádherný,opravdu.:yes::yes:

ten je úžasný:-D:yes:

Tonda: opravdu je "uhňácaný" a upečený vlastníma rukama.

www.toprecepty.cz/recept/31128-chleba--z-praveho-kvasku/ upečte chleba podle receptu bez kvasnic a uvidíte je super.:yes:

To je kupovanej,doma dělanej vypadá jinak,peču si chleba doma,nádhera na 1- tady toto 4-;-(

ten teda je:-!:-! to bych asi nesvedla ještě nikdy jsem nepekla žádné pečivo jen moučníky:-)). Máš ho krásný jsi šikulka:yes::yes::-K

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
recept na chleba, složení chleba, chléb složení, chleba recept, recept chleba, recepty na chleba, chléb recept, složení konzumního chleba, top recepty chleba, chleb, konzumní chléb pšenično-žitný, top recepty, domácí chleba konzumni, domácí konzumní chleba, top recepty chleb, složení chléb, konzumni chleb z domaci pekarny, domácí konzumní chléb, konzumni domácí chléb, recept na domaci chlwb konzumni

Suroviny:
mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, droždí sušené, olej, kmín celý, sůl, voda

Přidat fotografie receptu