Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 598 kJ / 2 533 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,45 g |
Tuky | 34,58 g |
Vláknina | 51,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,47 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 458,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do misky dáme trochu cukru, mouky, droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kmín, sůl, olej, kvásek a kvas.
Krok 2: Přilijeme vodu a vypracujeme tuhé těsto, zapracováváme, dokud se lepí na mísu (lepší řidší těsto a pak přidat mouku než naopak). Přikryté necháme kynout 3 hodiny.
Krok 3: Na vál nasypeme trochu hladké mouky a propracujeme těsto z mísy (pomoučněnýma rukama, těsto lepí), jakmile máme těsto spojené, vytvarujeme bochánek, potřeme lehce hladkou moukou a vložíme do ošatky vysypané moukou smíchanou se škrobem nebo kukuřičnou moukou.
Krok 4: V ošatce nechám kynout dalších 30 minut a zapínáme troubu i s plechem na 250°C (mně se vyhřeje tak za 20 minut – těsto ještě dokyne, poznáme tak, že když uděláme důlek, těsto se nevrací nebo velmi pomalu).
Krok 5: Vyndáme plech, posypeme ho lehce moukou a rychle překlopíme chleba na plech, vložíme do trouby, okamžitě chrstneme 3/4 hrnku vařící vody na dno trouby a hned zavřeme (pozor na opaření).
Krok 6: Po 2 minutách vyvětráme páru (asi půl minuty na 1 cm otevřu dvířka) a 10 minut pečeme na 250°C a poté 20-25 minut na 210°C (záleží na troubě).
Krok 7: Vyndáme, poklepeme zespodu, pokud zní dutě a má hnědou kůrku, je hotov. Přendám na mřížku a po vychladnutí opráším moukou.
Zveřejněno 30. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chléb konzumní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EQQv
Moje poznámka
Chléb konzumní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EQQv
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 1 hodinou
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 15 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 16 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 31 minutami
Kedlubnové zelí
Merylas před 1 hodinou
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 2 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 17 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 18 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 20 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 21 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 21 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 22 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 22 hodinami
Tématické fráze:
recept na chleba,
složení chleba,
chléb složení,
chleba recept,
recept chleba,
recepty na chleba,
chléb recept,
složení konzumního chleba,
top recepty chleba,
chleb,
konzumní chléb pšenično-žitný,
top recepty,
domácí chleba konzumni,
domácí konzumní chleba,
top recepty chleb,
složení chléb,
konzumni chleb z domaci pekarny,
domácí konzumní chléb,
konzumni domácí chléb,
recept na domaci chlwb konzumni
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
droždí sušené,
olej,
kmín celý,
sůl,
voda
Komentáře (30)
Děkuji.