Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 598 kJ / 2 533 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,45 g |
Tuky | 34,58 g |
Vláknina | 51,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,47 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 458,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do misky dáme trochu cukru, mouky, droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kmín, sůl, olej, kvásek a kvas.
Krok 2: Přilijeme vodu a vypracujeme tuhé těsto, zapracováváme, dokud se lepí na mísu (lepší řidší těsto a pak přidat mouku než naopak). Přikryté necháme kynout 3 hodiny.
Krok 3: Na vál nasypeme trochu hladké mouky a propracujeme těsto z mísy (pomoučněnýma rukama, těsto lepí), jakmile máme těsto spojené, vytvarujeme bochánek, potřeme lehce hladkou moukou a vložíme do ošatky vysypané moukou smíchanou se škrobem nebo kukuřičnou moukou.
Krok 4: V ošatce nechám kynout dalších 30 minut a zapínáme troubu i s plechem na 250°C (mně se vyhřeje tak za 20 minut – těsto ještě dokyne, poznáme tak, že když uděláme důlek, těsto se nevrací nebo velmi pomalu).
Krok 5: Vyndáme plech, posypeme ho lehce moukou a rychle překlopíme chleba na plech, vložíme do trouby, okamžitě chrstneme 3/4 hrnku vařící vody na dno trouby a hned zavřeme (pozor na opaření).
Krok 6: Po 2 minutách vyvětráme páru (asi půl minuty na 1 cm otevřu dvířka) a 10 minut pečeme na 250°C a poté 20-25 minut na 210°C (záleží na troubě).
Krok 7: Vyndáme, poklepeme zespodu, pokud zní dutě a má hnědou kůrku, je hotov. Přendám na mřížku a po vychladnutí opráším moukou.
Zveřejněno 30. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chléb konzumní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EQQv
Moje poznámka
Chléb konzumní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EQQv
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 5 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 5 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 5 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 6 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 6 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 6 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 7 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 7 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 7 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 7 hodinami
Tématické fráze:
recept na chleba,
složení chleba,
chléb složení,
chleba recept,
recept chleba,
recepty na chleba,
chléb recept,
složení konzumního chleba,
top recepty chleba,
chleb,
konzumní chléb pšenično-žitný,
top recepty,
domácí chleba konzumni,
domácí konzumní chleba,
top recepty chleb,
složení chléb,
konzumni chleb z domaci pekarny,
domácí konzumní chléb,
konzumni domácí chléb,
recept na domaci chlwb konzumni
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
droždí sušené,
olej,
kmín celý,
sůl,
voda
Komentáře (30)
Děkuji.