Vepřový vrabec se zelím
Nenechte se názvem zmást, moravský vrabec ve skutečnosti není vrabec! Jsou to šťavnaté výpečky, kousky opečeného vepřového masa. Tradiční spojení je se zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem, ale běžně se podává i se špenátem.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 697 kJ / 2 796 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 175,29 g |
Tuky | 199,13 g |
Vláknina | 23,50 g |
Cholesterol | 598 mg |
Sodík | 2,12 g |
Sůl | 4,90 g |
Sacharidy | 58,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bůček a maso nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, promícháme s cibulí nakrájenou na plátky a česnekem, podlijeme pivem a vývarem.
Krok 2: Pečeme při 180 °C asi hodinu doměkka a do zlatohněda, během pečení podléváme pivem a vývarem.
Krok 3: Zelí omyjeme a nastrouháme. Dáme do hrnce, podlijeme vodou, osolíme a přidáme kmín. Uvaříme do měkka. Zvlášť na pánvičce osmažíme anglickou slaninu a cibulku. Přidáme k téměř uvařenému zelí.
Krok 4: Dochutíme octem, cukrem podle chuti. Zahustíme najemno nastrouhaným bramborem.
Krok 5: Podáváme s pečeným masem a knedlíkem.
Zveřejněno 5. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřový vrabec se zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2JEJ
Moje poznámka
Vepřový vrabec se zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2JEJ
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 6 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 21 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 23 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krenex
dragomirac před 17 minutami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 31 minutami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 35 minutami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 1 hodinou
Buchta Fešák
LuccHansel před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 1 hodinou
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 2 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
perseus před 2 hodinami
Šťavnaté zapečené kotlety
librz před 3 hodinami
Tématické fráze:
vepřovy vrabec,
vepřový vrabci,
vepřový vrabec se zelím,
veprovy vrabec recept,
vepřový vrabec - nejlepší recept,
vepřový brabec,
vepřoví vrabci,
pečení vrabci,
recept na vepřovy vrabec,
vepřoví vrabci recept,
pečený vrabec se zelím,
vepřoví brabci,
recept pečení vrabci,
peceni veprovi vrabci,
pečené vrabci se zelim,
vepřový brabci,
pečeny vepřový vrabec,
veprovi vrabec,
vepřoví brabec,
vepřový vrabci recept
Suroviny:
plec vepřová,
bůček bez kosti,
cibule,
česnek,
sůl,
kmín celý,
pivo světlé,
vývar masový,
zelí bílé hlávkové,
slanina anglická,
cibule,
brambory
Komentáře (4)