Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 913 kJ / 4 520 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 87,48 g |
| Tuky | 168,59 g |
| Vláknina | 32,92 g |
| Cholesterol | 425 mg |
| Sodík | 138 mg |
| Sůl | 0,48 g |
| Sacharidy | 646,86 g |
Postup přípravy
Krok 1: V troche osladeného vlažného mlieka necháme oživiť droždie - cca 15 min.
Krok 2: Zmiesime múku, soľ, cukor, vychladnuté topené maslo, kvások a zvyšok vlažného mlieka, vypracujeme pružné cesto. Spracúvame ručne, príp. na prípravu použijeme domácu pekáreň. Necháme vykysnúť - zdvojnásobiť objem cesta.
Krok 3: Medzitým si pripravíme čokoládovú náplň:
V mikrovlnke alebo nad parou rozpustíme čokoládu a maslo, pridáme cukor, kakao a po častiach múku a škrob. Dostaneme pastovitú hmotu. Krok 4: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na cca 12 mm, na polovicu cesta rozložíme čokoládovú hmotu (pozri foto), druhou polovicou prekryjeme, znovu rozvaľkáme na pôvodnú výšku a prekladáme - na tretiny - pozri foto. zas rozvaľkáme, zas preložíme - bez čakania, okamžite po sebe. Celkovo asi 4 - 5 krát, takto získame čokovrstvy v ceste. Na válek netlačíme, aby sme nepretrhli cesto! Krok 5: Potom vyvaľkáme na cca 15 mm hrúbku, po dĺžke prekrojíme na tri pásy, ktoré ako cop spletieme. Dáme na peč. papier a na plechu necháme hodinu v teple kysnúť. Je to potrebné, pretože vaľkaním a prekladaním, sme značnú časť vzduchu a ľahkosť cesta stratili. Cop môžeme zaistiť špajdľami, je dobré piecť v nejakej forme - potom je koláč vyšší. Krok 6: Pečieme cca 45 min pri 180°C, príp. podľa svojich skúseností s vlastnou rúrou. Krok 7: Mňa dnes tlačil čas, tak koláč nemám veľmi vysoký. Krok 8: Koláč je relatívne hutný, ľahké nadýchané cesto by chcelo iný pomer surovín.
V mikrovlnke alebo nad parou rozpustíme čokoládu a maslo, pridáme cukor, kakao a po častiach múku a škrob. Dostaneme pastovitú hmotu. Krok 4: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na cca 12 mm, na polovicu cesta rozložíme čokoládovú hmotu (pozri foto), druhou polovicou prekryjeme, znovu rozvaľkáme na pôvodnú výšku a prekladáme - na tretiny - pozri foto. zas rozvaľkáme, zas preložíme - bez čakania, okamžite po sebe. Celkovo asi 4 - 5 krát, takto získame čokovrstvy v ceste. Na válek netlačíme, aby sme nepretrhli cesto! Krok 5: Potom vyvaľkáme na cca 15 mm hrúbku, po dĺžke prekrojíme na tri pásy, ktoré ako cop spletieme. Dáme na peč. papier a na plechu necháme hodinu v teple kysnúť. Je to potrebné, pretože vaľkaním a prekladaním, sme značnú časť vzduchu a ľahkosť cesta stratili. Cop môžeme zaistiť špajdľami, je dobré piecť v nejakej forme - potom je koláč vyšší. Krok 6: Pečieme cca 45 min pri 180°C, príp. podľa svojich skúseností s vlastnou rúrou. Krok 7: Mňa dnes tlačil čas, tak koláč nemám veľmi vysoký. Krok 8: Koláč je relatívne hutný, ľahké nadýchané cesto by chcelo iný pomer surovín.
Zveřejněno 19. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový vrstvený pletenec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8YJj
Moje poznámka
Čokoládový vrstvený pletenec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8YJj
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 13 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí rohlíky
MirkaHr před 3 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 12 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 13 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 14 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 15 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 18 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 18 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 18 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 19 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 19 hodinami
Tématické fráze:
nutelová hvězda,
vanocni cokoladovy pletenec,
nutelová hvězda postup,
čokoládový cop,
nutelová hvězda recept,
kakaový pletenec,
kynuty cokoladovy pletenec,
pletenec,
recepty s čokoládou,
pletená nutelová hvězda,
čokoládový puk,
čokoladový copy,
pletena cokoladova hvezda,
nutelová zmrzlina,
kynuty kolač zapleteny,
cekoladovy copy,
kringel s jablky,
ořechový pletenec s čokoládou,
pletená cokoladova nutelova hvezda,
nutelovy kysnuty kolač
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
droždí,
mléko,
sůl,
čokoláda na vaření,
máslo,
kakao,
cukr moučkový,
mouka hladká,
škrob kukuřičný
Komentáře (64)
Trošku víc agresivněji jsem válela, takže povrch nebyl tak jednotný a hladký jako u Tebe a barevné mourování tak výrazné, ale vůůůůbec to nevadilo
Tiež som uvažovala, do čoho to dať piecť, formu mám malú - na srnčí chrbát a pekáčik je zas na to veľký.
(tvoj nick sa mi zvlášť páči
Bodík už jem dala, tak přidávám foto a poděkování za prima recept