

Ratibořické bochánky
Suroviny cca 10 bochánků, podle velikosti
- 1 kg polohrubé mouky
- 400 ml mléka
- 60 g droždí
- 6 žloutků
- 2 dcl rumu
- 250 g moučkového cukru
- 250 g Hery
- 200 g rozinek
- 200 g mandlí
- špetka badyánu
- lžička soli
- lžička citronové kůry
- Na cukrovou polevu:
- 5 bílků
- 500 g mletého cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- zdobení podle vlastní fantazie
Postup přípravy receptu
Rozinky namočíme den předem do rumu.
Z droždí, mléka, mouky, cukru a ostatních surovin včetně pomletých mandlí vypracujeme těsto - nejlépe v pekárně a necháme vykynout.
Z těsta uděláme cca 10 bochánků, které upečeme v troubě na cca 190°C dorůžova. Hotové a vychladlé bochánky poléváme cukrovou polevou a posypeme zdobením podle vlastní fantazie.
Poleva: Bílky se špetkou soli ušleháme dotuha, přidáme cukr a citronovou šťávu a ještě chvilinku šleháme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-Blesk vaše recepty-bez uvedení autora.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ratibořické bochánky
-
rebeka:
a dobrá!
-
ta poleva je prostě úžasná
-
krásné bochánky
a o chuti nepochybuji
-
yanull: No, moc ti neporadím. Da poleva malinko praská, ano, ale jen když do toho kousneš. Jak dlouho dopředu? Nenapadá mne nic jiného, než mrazák, ale to by ta poleva asi odpadla. Jinak si myslím, že když je uděláš jen o den dřív a ne přímo v noci před Velikonocema, nezbydou
.. Jsou fakt skvělé. Já jsem je dnes dělala poprvé. nejsem přeborník v nějakém tvarování bochánků a jak známo, ani zdobení není mou silnou stránkou
. No a Láďa pomalinku ujídá, ujídá,,nevím, jestli zbyde něco na zítra pro návštěvu
-
Jani, také mne bochánky zaujaly
. Je mi jasné, že asi dlouho nevydrží, ale kdybych je chtěla udělat dříve, jak s uložením? A nedrolí nebo neláme se pak ta poleva, když se do nich kousne? To jsou dotazy, viď? Bodík posílám včil
+8
-
Severinka: Mirko, nesmí se dát té citronové šťávy moc! Já jsem si tak posledně taky zmrvila polevu, mám ráda tu citronovou, ale líbí se mi hodně bílá. Tak jsem si říkala, že udělám bílkovou a přidám víc citronové šťávy a uvej!
Neztuhlo mi to
. Takže u bílkové polevy jen fakt tu 1-2 lžíce citronové šťávy na to množství cukru. Já jsem i ty bochánky dělala z poloviny a měla jsem jich 9 velikostí asi jako větší dlaň.
. Jsou strašně dobré, asi tak ani nevypadají, je hnusné světlo a špatně se fotí. Ale ta chuť je fakt, jako lepší vánočka
Je to ušlehané, ne umíchané
-
krásná inspirace na b
lížící se Velikonoce. Ukládám a bodík letí
-
vypadá to skvěle, ale ty bílky se fakt šlehají
, mě to připadá jen jako umíchané, jako když se dělá ta poleva na zdobení např. perníčků
a nebo jestli tou citronovou šťávou to tak reřidne, že se to dá polít
-
budou určitě skvělé
-
Nadja: Kyne to, samozřejmě. Dělám to v pekárně. Dopíšu, děkuji za upozornění. Je to skvělé, vánočkové těsto
-
Jano, těsto, ani bochánky nekynou? Ani kvásek se nedělá?
To by bylo fajn.
-