Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základní kváskový chleba

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

14. 6. 2013 10:11

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie7 979 kJ / 1 907 kcal
Bílkoviny58,50 g
Tuky10,78 g
Vláknina24,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5,62 g
Sůl14,00 g
Sacharidy381,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Tento chlebík je poměrně hodně světlý, obsahuje 24% žitné a 76% pšeničné mouky.

Ale právě proto, že je převážně z mouky hladké, je těsto míň lepivé a tomu, kdo si chce kváskový chleba poprvé vyzkoušet, se z něj bude snáz tvarovat.

Poznáte, jak se celokváskové těsto chová při kynutí a váš

příští chlebík už pak může být tmavší, "zdravější", podle vaší chutě.......

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas (moderátorka)

28. 4. 2022 12:52

Ivi, nedávno jsem pekla podle tohoto receptu kulatý bochník a :yes: Přidala jsem foto a samozřejmě patřičně recept ohodnotila. :-):-K

MamlajdaD MamlajdaD

25. 2. 2020 20:09

magdalenka: Magduška, ty jsi vždycky moc skromná, ale já mám za sebou taky teprve první kváskový chleba (a nemusím ti vykládat, jakou jsem z něj měla radost!). Doposud jsem pekla občas chleby v pekárničce, ale jen z droždí, nějaké ty rohlíky a podobné pečivo taky, mám i svůj recept na žemnličky, už někdy z osmdesátých let, ale toho je tady tolik, že ho asi nikdy nepřidám. :-8 Ale na kváskový chleba jsem si nikdy netroufla, tedy spíše na výrobu vlastního kvásku. Na štěstí se mi to povedlo, ale na tebe nemám, a abych řekla pravdu, o "starém těstě" vlastně nic nevím. No objednám si ty cathleeniny knížky a vše si nastuduji a pak počkej, jak ti budu šlapat na paty!:-D:-D:-D Však já tě dohoním (možná)! ;-):-8:-D Ahojtě!! :-K:-D:-K

magdalenka magdalenka

25. 2. 2020 19:48

MamlajdaD: nepreháňaj, som stále na začiatku. Kvásku sa stále bojím... Dnes som mala kváskovú premiéru, tak som hrdá na seba...:-8 Mám však dojem, že staré cesto mi vyhovuje najviac.
Ale aj ty si dobrá - na prvýkrát a taký krásny chlieb máš!

MamlajdaD MamlajdaD

25. 2. 2020 19:41

magdalenka: Magduška, dík za radu!:-*:-K Já dnes budu dělat rozkvas a zítra péct, tak mi drž palce, abych to taky dobře upekla. ;-):-8 S mojí troubou musím trochu jinak, moc prudce mi peče shora, ale to už jsem psala i cathleen, jak to chci udělat, abych měla chleba rovnoměrně pečený. Tak díky a ať se ti (nejen pečení) pořád daří, ty tvoje výtvory s omládkem a jinými vychytávkami obdivuji, jsou jak od mistra pekaře (jako od cathleen)!! :yes::yes::yes: Moc zdravím!:-K:-K

magdalenka magdalenka

25. 2. 2020 18:54

MamlajdaD: Dnes som piekla chlieb zo 750 g múky, celkovo som piekla 55 minút. A to 10 min. na 250 st., zvyšok na slabých 200 st.C. Idem pridať fotku, ale k inému receptu.

MamlajdaD MamlajdaD

25. 2. 2020 17:06

cathleen: Dík za radu, dnes to tedy tak zkusím, zůstanu ještě u tohoto receptu, který už mám vyzkoušený. :-K:yes:

cathleen cathleen

25. 2. 2020 16:22

MamlajdaD: samozřejmě, že můžeš upéct chleba z 1,5 dávky ;-) - peč ho třeba o 5-10 minut déle, aby se propekl, jinak se vše dělá stejně.

cathleen cathleen

25. 2. 2020 16:19

magdalenka: pokud je těsto opravdu hodně hydratované, bochník omoučím, položím na utěrku posypanou moukou a i s ní přenesu do ošatky. Pokud by se těsto náhodou mělo (chtělo) přilepit, přichytí se na utěrku,, která se dá na rozdíl od ošatky vyprat.:-*

MamlajdaD MamlajdaD

25. 2. 2020 15:28

cathleen: Děkuji za tu obrovskou pochvalu a podporu! :-D:-K:yes: Ano, jsem už kváskováním poznamenaná ;-), už mám na čele tajné kváskové razítko! :-8 Ale nelituji! Tvé nabídnuté pomoci si moc cením, určitě se mi bude hodit! :yes::yes: Tak já jdu smazat ty přebytečné fotky a nechám jen tu finální podobu celého a nakrojeného chlebu. Ale jednu prosbu mám, myslíš, že kdybych zadělala na tento chlebík z 1 a 1/2 množství, že by se mi to dobře propeklo? Já totiž už zase budu muset zadělat na další chleba, to co mám - necelou půlku - to za dva dny dojím, a co potom? Kupovaný? ;-( Tak abych nepekla pořád dokola jen chleba :-D, mám i jinou práci (důchodci mají spoustu práce, protože jim všechno trvá nejmíň třikrát déle, než dřív :-D:-D)! No otázek mám víc, ale tato na velikost chleba je docela neodkladná, alespoň pro přespříští chlebík)! ;-):-8. Ještě jednou děkuji za recept a moc zdravím!:-K:-K

magdalenka magdalenka

25. 2. 2020 15:23

cathleen: SilviaD, ďakujem. ešte sa chcem spýtať, čo v prípade, ak cesto (niektoré iné - dosť hydratované) prekladám v naolejovanej mise? Vtedy je mastné (do ošatky to nemôžem dať), takže posledné prekladanie spravím na pomúčenej doske a šup do ošatky?

cathleen cathleen

25. 2. 2020 14:39

magdalenka: ošatku vysypávám pšeničnou moukou chlebovou nebo celozrnnou. Sypu ji po "vrstevnicích" ošatky, většina mouky sklouzává níže, něco se v mezerách mezi pedigem přeci jen udrží. Také chleba lehce oválím v mouce, než ho přestěhujem do ošatky.
Ošatka musí být vždy zcela suchá, přebytečnou mouku z ní po upečení chleba vyklepu - stejně od mouky trochu zůstane, ale to není na škodu. Kdybys ji vysypala zbytečně moc, mouka se z ošatky vysype zároveň s nakynutým bochníkem a ty ji rukou nebo utěrkou z chleba lehce otřeš a vymeteš z plechu pryč, aby se nepálila. ;-)

Vysypat ji solamylem, jak píše Silvia, je taky fajn - však vyzkoušej!

SilviaD SilviaD

25. 2. 2020 14:34

magdalenka: Mne sa veľmi osvedčilo vysypať ošatku zemiakovým škrobom /Solamyl/. Nasypem do ošatky rukou rozotriem po celej ošatke. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi chleba na ošatku prilepil ani pri viac hydratovanom ceste.

magdalenka magdalenka

25. 2. 2020 13:56

cathleen: Asi som trápna svojou otázkou, lebo: prvýkrát mám ošatku v rukách (skoro ma vystrelo - stála vyše 10 euro), prvýkrát mi teraz kysne cesto na prvý celokváskový chlieb! 16-17 dní si pestujem kvások a stále som si nebola istá, či to robím dobre. Ale cesto už je v ošatke. Pred presunom cesta do ošatky som sa pozastavila. Ako ju mám vlastne vysypať? Málo, veľmi? Akým štýlom? Neviem, kde nasmerovať otázku, preto ju dávam sem, snáď aj niekto iný potrebuje odpoveď...Vďaka!

cathleen cathleen

25. 2. 2020 10:28

MamlajdaD: Chleba mi připadá velice vydařený :yes: - a už jsi kváskováním lapená! :-D
Ať se ti i to ostatní pečení daří minimálně tak, jako tenhle první krasavec! :-K (Když tě napadne otázka k pečení, klidně napiš i do zprávy ;-) )

MamlajdaD MamlajdaD

25. 2. 2020 00:54

cathlen: Dík za prima popsaný recept. :yes::yes: Chlebík jsem upekla a docela se mi myslím dost podařil. Moc mi chutná :-D a chleba z obchodu už nechci. :-(( Už dříve jsem pekla doma občas chléb v pekárničce, ale jen z droždí. No kváskový je určitě o moc a moc lepší, budu zkoušet postupně tvoje recepty. Topky ani nevědí, jaký poklad v tobě mají!
Ještě musím vychytat problém s mojí troubou, peče moc prudce a to hlavně shora, příště dám plech na spodní příčku a podle tvé rady teplotu po vložení plechu hned snížím. Snad to pomůže.;-):-8
Přidávám pár fotografií, abys mi mohla případně poradit nějaké vylepšení, pak jich většinu smažu a nechám jen finální bochník. :-8;-) Ještě jednou moc děkuji za bezva recept a moc zdravím! :-K:-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kváskový chléb pro začátečníky kváskový chleba kváskový domácí chléb pro začátečníky kváskový chleba recept jak rozmnožit kvasek prasklý chleba praskly kvaskovy chleba kváskový chléb recept základní recept na chleba recept na kváskový chleba kváskový chleba pro začátečníky recept na kvaskovy chleb nejzdravější chléb jak tvarovat chleba nejzdravější chleba top recepty kvaskovy chleb rozkvásek recept na nejlepší kváskový chleba základní chleba kvaskovy chlebik recept

Suroviny: kvásek, mouka žitná chlebová, mouka hladká, voda, sůl, kmín celý

TopRecepty.cz

Základní kváskový chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5wGZ