

Zapečené šťouchané brambory s uzeným, špenátem a nivou
Suroviny
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 400 g uzeného bůčku
- 400 g listového špenátu
- 200 g nivy
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 sáček koření Francouzské brambory od Kotányi
- 1-2 stroužky česneku
- drcený kmín
- sůl
Postup přípravy receptu
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
Scedíme, rozšťoucháme a smícháme s cibulí, kterou jsme mezitím orestovali dohněda na másle a zasypali drceným kmínem.
Uzený bůček povaříme asi 45 minut ve vařící vodě a nakrájíme na kostky o hraně cca 1 cm.
Listový špenát spaříme a polud použijeme mražený, pouze ho mírně osolíme a necháme v kastrůlku či pařáčku rozmrazit.
Vše necháme prochladnout, přidáme utřený česnek, smícháme dohromady a upravíme do zapékací misky.
Nivu nahrubo nastrouháme a nasypeme ji na povrch směsi.
Smetanu prošleháme s vejci a zapékacím kořením "Francouzské brambory" a nalijeme ke šťouchaným bramborám. Zapékáme 40 minut v troubě rozehřáté na 200°C.
Poznámka od kuchařky
Recept je volně inspirovaný publikací "Vaření v přímém přenosu" (recept "Zapečené brambory se špenátem a sýrem"), ale v podstatě vznikl z potřeby uplatnit zbytky z víkendového vaření a ještě si pochutnat.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zapečené šťouchané brambory s uzeným, špenátem a nivou
-
Děkuji moc za recept, včera jsem vařila a moc výborný!
-
Byly výborné, hned snědené :)
-
Eliz, vidím, že je nebezpečné takhle na noc se probírat dobrotami, to čĺověk přibývá jen tou představou ...
-
Eli, už mám recept v oblíbených a vyzkouším
. Standardně krásné fotky
.
+8
-
Elizo - taková jídla mám moc ráda.
A koření na francouzké brambory už jsem taky sehnala (Globus).
-
Tak toto bych si dala hned, mé slinné žlázy se probudily a bodík je více než zasloužený.
-
Velmi pěkné, i když já špenát fakt nemůžu, ale to je můj osobní problém. Jako vždy luxus foto Eli.