Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou

Nepečený dezert z mascarpone a zakysané smetany voní citronem a má křupavý sušenkový základ. Nejlépe chutná vychlazený z lednice. Podávejte s kyselkavou ostružinovo-balsamicovou omáčkou. Dozdobit můžete lístkem máty.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob chlazení

50 min (35 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

dortová forma o průměru 24 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 263 kJ /
4 604 kcal
Bílkoviny74,51 g
Tuky307,13 g
Vláknina9,50 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 777 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy380,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme korpus. Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do něj rozmixované máslové sušenky. Rukou promačkáme a propojíme hmotu. Krok 2: Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty uhladíme a dáme na 30 minut do lednice. Krok 3: Mezitím připravíme cukerný roztok. Svaříme citronovou šťávu s cukrem a vodou na mírnějším ohni, dokud roztok nezíská konzistenci řidčího medu. Poté odstavíme. Krok 4: Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny. Vmícháme zakysanou smetnu a cukerný roztok. Pokud by vznikly hrudky, přecedíme směs přes síto. Nakonec opatrně vetřeme mascarpone. Krok 5: Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody. Rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Krok 6: Ochutnáme. Podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá. Vše nalijeme na sušenkový korpus. Vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe však přes noc. Krok 7: Připravíme ovocnou omáčku. Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica. Necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme. Krok 8: Vychlazený dezert krájíme na trojúhelníky nebo zkusíme pomocí vykrajovátek i jiné tvary (viz foto). Podáváme s ovocnou omáčkou.

TIP: Velký přehled nepečených zákusků a dezertů

Zveřejněno 31. 10. 2013

Poznámka autorky danielle72

Tip: Citrony nahraďte limetkou nebo pomerančem. Místo tmavých sušenek zkuste světlé máslové. Dezet zkuste vylepšit pravou vanilkou a créme fresh :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KGPJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KGPJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (25)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-O Ježišmarjájosef! To je krása! :yes::-K

:-O:-O de luxe:yes::yes::yes: úúúžasné:-K;-):yes::yes:

Nádherný recept :-8

Ten teda je!:-O:-p:yes:

Nádhera :-K, krásně naservírováno a nafoceno :yes::yes::-p:-K

danielle72:Je nádherný a já si ho rozhodně tisknu:-K.
Jen máte malou chybuli, píše se cheesecake;-).

Jsem moc ráda, že se Vám moučník líbí:-). Je to můj první "skorocheescake" a spáchala jsem ho jako skoro vždy - podle sebe, přesněji podle dvou "I! (improvizace, intuice). Klaplo to, bála jsem se, že neztuhne, ale jo, dal si říct;-)

Děkuji za krásné komentáře:-K:-K:-K

Básničko :-K,toto mi nedělej:-O nebo mi pro jistotu pošli nejprve bryndáček :-p:-p ;-):-K +11:yes::-K

Danielko,to je luxusní:-O:-p:yes::yes::yes:

Dani já se snad vážně na to sladké dám:-*:-))
Vypadá to báječně:-KTo jste si museli pošmáknout:-p:yes:

zizala: Už jsem Ti ho vyfotila, jen musím počkat, až se mi stáhnou fotky a vložím to sem ;-)

Jitkas: Dík, mrknu po něm :-K

Tématické fráze:
citronový koláč, kolac z ostružin, ostružinový přeliv, recepty z ostružin, buchty s creme fresh, citronovy kolac se smetanou, buchta deluxe se zakysanou smetanou, limetkový creme fresh recept, citronový koláč z máslových sušenek, ostružinová koláč, citronový a limetkovy koláč, citronovy moucnik recepty, recepty s creme fresh, cukerný roztok na buchtu, ostrużinová buchta se zakysanou smetanou, koláč s creme fresh, tvarohový pudinkový koláč s ostružinovou polevou, sladká štáva nebo cukerný roztok, citronový máslový koláč, ostružinová buchta s limetkou

Suroviny:
mascarpone, smetana zakysaná, vejce, cukr krupice, želatina prášková, voda, cukr moučkový, šťáva citronová, cukr krupice, voda, sušenky máslové, máslo, ostružiny, ocet balsamiko, ocet balsamiko, šťáva citronová, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu