

Ostružinový moučník
Suroviny
- Těsto:
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 130 g hladká mouka
- 130 g polohrubá mouka
- 20 g solamylu
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- ostružiny (nebo višně,rybíz,borůvky atd.)
- Na ozdobu:
- 1,5 šlehačky Cremefine na šlehání od Dr.Oetkera (pokud dáte normální šlehačku, tak více želatiny)
- 2 plátky želatiny
- 75 ml vaječného koňaku
- čokoládové lupínky
Postup přípravy receptu
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch 160°C). Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Máslo a cukr vyšleháme, až začne bělat, vmícháme žloutky. Lehce přimícháme tuhý sníh a nakonec přes síto mouku, solamyl a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na 2 části a do jedné přimícháme lžíci kakaa.
Tmavé těsto rozetřeme na pečící papír – bude toho slabá vrstva, tak je dobré dávat po lžičkách na pečící papír, který můžeme k plechu lehce přichytnout tak, že na několika místech potřeme olejem (přímo na pomoučněný plech se nedává dobře).
Na tmavou vrstvu stejným způsobem rozetřeme světlou a do ní nasázíme ostružiny, či jiné ovoce a mírně zatlačíme do těsta. Pečeme cca 20 minut na 180°C/160°C.
Želatinu namočíme do vlažné vody, jen co je potřeba, aby byla ponořená a mícháním ji rozpustíme a společně s vaječným koňakem ji zamícháme do ušlehané šlehačky. Šlehačku natřeme na moučník a ozdobíme čoko-hoblinkami.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: recepty.ekucharka.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ostružinový moučník
-
-
-
K sežrání!!!!!!!!!!!
-
Jsi velice šikovná a máš krásné fotky
+
-
Tak na tenhle zákusek bych měla moc velkou chuť.
-
Jahodo, to vypadá velmi dobře až dokonale a máš 8.bod
-
No týjo
-
cathleen, tak to jsem nikdy neslyšela, ale určitě zkusím, protože s tou škrabkou se čokoláda v ruce dost rychle rozpouští
-
cathleen a všichni, moc děkuji, ta dlaždice se mi líbí!!
Já to zkusím, někde mám ve sklepě nějakou zapomenutou
-
Řezy jsou překrásné
+
Tyhle hoblinky (a taky vějířky z čokolády) jdou dobře udělat i tak, že se rozehřátá čokoláda rozetře na rovný povrch (mám na to velikou dlaždici) a po téměř úplném ztuhnutí škrábe nožem nebo špachtlí. -
-
sakra, to je ale sexy buchta
...prosím si jeden řez, děkuji
p.s. joo a taky utěrku, musím si napřed zkulturnit to uslintanó hubó -
Jani, já to zkoušela také škrabkou na brambory - chce to kvalitní čokoládu, někdo na webech radil mít ji vychlazenou, ale pak je moc křehká a láme se to...mně to docela šlo při pokojové teplotě...
-
Jani, já sama nevím, ale nějak mi to docela jde loupačem, či škrabkou na brambory
-
Jahodo, jako vždy, tvému umění se nedá nic vytknout. Já mám jen dotaz, už dlouho se chci někoho zeptat a nějak mi to bylo blbé, že to nevím
. jak se dělají ty čokoládové hobliny? Já to zkoušela, ale je z toho jen drobení