Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka trochu jinak- tvarem

Pokud už vás omrzel klasický pletený tvar vánočky, vyzkoušejte jiný motiv - Santu Clause. Tvarování je sice trochu náročnější, ale těsto je tužší, takže by se vám s ním mělo opravdu dobře pracovat. Výsledkem bude roztomilý starší pán s typickým plnovousem.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 40 min

160 min (120 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 434 kJ /
3 928 kcal
Bílkoviny103,57 g
Tuky165,94 g
Vláknina19,86 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 321 mg
Sůl0,69 g
Sacharidy495,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku promícháme s cukrem a droždím, přidáme vejce, měkké sádlo, vlažné mléko, trochu vody a špetku soli a zaděláme hladké tužší těsto. Krok 2: Vyhnětené těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou asi 1 hodinu vykynout. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme jej na vál a po přehnětení jej rozdělíme na dva díly (jeden menší a druhy větší). Krok 3: Z většího bochánku vyválíme tvar hrušky, který přeneseme na plech s pečicím papírem. Druhý rozdělíme na dva stejné díly a z jednoho vytvarujeme kruh, jehož povrch potřeme sádlem a přeložíme ho napůl a nůžkami nastříháme do podoby proužků a přeneseme ho na spodní část plátu na plechu a upravíme do podoby vousů. V této chvíli můžeme vložit rozinky. Krok 4: Tvář, včetně bambule potřeme po dokynutí rozšlehaným žloutkem a do potěru přilepíme rozinková očka. Krok 5: Druhý žloutek rozmícháme s červeným barvivem, potřeme jím čepici (kromě bambule), špičku nosu a také vytvoříme líčka na tváři. Krok 6: Pečeme při 170 °C asi 40 minut. Prvních 15 minut pod listem pečicího papíru, a poté dopečeme bez zakrytí.

TIP: 16 receptů na vánočku

Zveřejněno 22. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka trochu jinak- tvarem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nXGl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka trochu jinak- tvarem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nXGl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
jak se dela bambule, jak se dělá bambule na čepici, domácí rozinkova vanočka, jak udělat dvojbarevnou bambuli na čepici, nejkrásnější vánočka, hruškovy recepty vánočka, domácí vánočka od hrušky, vanocka kruh, vánočka

Suroviny:
mouka hladká, cukr krystal, droždí, sůl, vejce, sádlo, mléko, voda, sádlo, rozinky, žloutek, potravinářské barvivo červené

Přidat fotografie receptu