Kuřecí tažín s máslovou rýží

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: cca 70 min 4 porce Drůbeží maso 14 názorů

Suroviny

1 kg kuřecí paličky
1 kg horní kuřecí stehna
sůl
pepř
1 lžíce olivového oleje
20 g másla
1 velká cibule
2 lžičky mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 svitek skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
2 lžíce rajčatového pyré
500 ml kuřecího vývaru
100 g sušených meruněk
trochu čerstvého koriandru na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kousky kuřete osolíme a opepříme.

  2. V pánvi rozpálíme olej a kuřecí maso ze všech stran opečeme, aby zezlátlo.

  3. Opečené kusy odložíme bokem a přikryjeme třeba miskou.

  4. Do pánve přidáme máslo, jakmile se rozpustí, přidáme cibuli a 5 minut ji už na mírnějším ohni restujeme. Poté vmícháme kmín, koriandr, skořici a zázvor a necháme 30 sekund zahřát.

  5. Vmícháme rajčatové pyré a po pár minutách vývar a sušené meruňky. Na mírném ohni cca 30 minut necháme probublávat.

  6. Pak do směsi vložíme maso a vaříme ještě 30 minut. Podáváme s máslovou rýží.

  7. Máslová rýže:
    Nachystáme si rýži podle potřeby, kolik spotřebujeme. V nádobě, ve které ji budeme dělat rozehřejeme máslo, nasypeme na něj rýži a chvíli restujeme. Pak zalijeme vodou v poměru 1:2, osolíme, dáme do trouby a pečeme cca 17 minut.

Poznámka

Zdroj-Leták Albert Supermarket

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 91 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí tažín s máslovou rýží

  • JanaDorazinova JanaDorazinova(autorka receptu)

    casino: Stačí, ano??

    Odpovědět

  • casino casino

    Pepe:
    To jsou ale dva okruhy otázek:
    1. tagine recept
    Levantinské kuchyni moc neholduji (s výjimkou židovské), myslím si ale, že tento rcp by bylo lze nazvat tagine snad podle použitých surovin, ale ne podle způsobu přípravy. Tou níže zmíněnou poklicí jsem to chtěl pouze kulantně naznačit…;-)

    2. tagine nádoba
    Poučnou debatu na dané téma jsem už zažil tady: http://www.labuznik.cz/diskuse/tajin-pouzivate-434...

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    Este malý dodatok:
    Ja som tú nádobu videl, ale uz si celkom isto nepamätám, ci tá kuželovitá cast nie je hore otvorená.

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    casino:
    Neviem odpovedat na Vasu otázku. Predpokladám, ze ak sa táto nádoba na varenie pouzíva, zrejme jej vlastnosti sa nedajú dosiahnut v inej, aj ked velmi dobre uzavretej. Pravdepodobne to nie je problém "hermeticky" uzavretej nádoby, pretoze v uvedených krajinách pouzívajú aj nádoby kovové, pouzívané aj v iných krajinách (Európa, Amerika atd.) a predsa na tento druh prípravy (existuje mnozstvo receptov) pouzívajú tajine.
    Napríklad na prípravu couscousu majú tiez svoju specifickú nádobu (u nás nazývanú couscousier). My pouzívame uz couscous predvarený a len ho zalejeme horúcou vodou...
    Takze hoci recept nie je pripravovaný v "autentickej" nádobe, to este neznamená, ze sa mu aspon ciastocne (alebo viacej) nepodobá.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova(autorka receptu)

    casino: Klidně ho tam nechej :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Pepe:
    No, ono kdyby se v postupu při tepelné úpravě pokrmu použitá pánev zadeklovala byť i obyčejnou poklicí, tak by se jídlo snad tajine zovati mohlo, či ne? ;-)

    Jen pro ilustraci wocogo přidán obrázek, který na případné přání autorky rcp nechám zmizeti :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova(autorka receptu)

    Pepe: Hmm, nevlastním takovou nádobu ;-)

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    Recept je velmi fajn, ale aby to bol tažín (tajine) musel by byt pripravený v nádobe tajine (niekde tiez tagine). Chut, ktorá vznikne zrázaním pár stúpajúcich zo spodnej casti tohoto kuchynského náradia (Maroko a susedné krajiny severného pobrezia Afriky), ich ochladením vo vrchnej casti a opätovným stekaním po stenách spät do spodnej casti, sa nedá dosiahnut prípravou na pánvici.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Sem s tím;-):-))Kde je maso a ovoce,tak to je u nás vítané:-p:yes:

    Odpovědět

  • Dajda: Opravuji!!! Díky za upozornění!! Samozřejmě 1 díl rýže a 2 díly vody!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Takhle jsme dělávali rýži zcela běžně až do doby, než se objevili varné sáčky. Byla moc dobrá, někdy se k téhle přípravě ráda vracím. Jen bych se chtěla ubezpečit, té vody je opravdu stejné množství jako rýže? My jsme dávali 2 skleničky vody na 1 skleničku rýže.;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • radiator radiator

    Mňam, exotika, to já můžu:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

Tématické fráze: tažín hrnec na tazin tažín recept nádoba na tažin kuřecí s rýží tažín nádoba tažín recepty recept na tazin recepty tažin rýže na másle hrnec tažin kuřecí k rýži vaření v tažínu recepty na tazin krůtí tažin máslová rýže kuřecí stehna s citronovou rýží priprava tazinu kuřecí tažín s olivami tažin z krůtího masa