Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 589 kJ / 1 814 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,25 g |
Tuky | 10,10 g |
Vláknina | 25,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,41 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 364,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.
Krok 2: Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Krok 3: Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).
Krok 4: Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, vrch nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).
Zveřejněno 4. 3. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Denní chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P9qz
Moje poznámka
Denní chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P9qz
Nejnovější recepty
Makronky
Přidáno před 2 hodinami
Tyčinky s parmskou šunkou
Přidáno před 3 hodinami
Jablečné řezy s kandovaným ovocem a čokoládovou polevou
Přidáno před 4 hodinami
Bramborové vafle
Přidáno 17. 5. 2025 05:00
Kedlubnová polévka
Přidáno 16. 5. 2025 19:25
Horký zeleninový salát
Přidáno 16. 5. 2025 16:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové výpečky na černém pivu
wimra před 5 minutami
Milionová polévka našich babiček
Barborka17 před 19 minutami
Vepřové pečené na cibuli
Trol60 před 28 minutami
Rebarborový koláč
Anna.Milkova před 50 minutami
Domácí chléb bez hnětení
veronika_straka před 1 hodinou
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
Didi1 před 1 hodinou
Obalovaný květák
radekfiala před 1 hodinou
Pečené plněné papriky
danava před 1 hodinou
Celerový salát na chlebíčky
kacaba10 před 1 hodinou
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Dada66 před 1 hodinou
Tématické fráze:
nekonečný kvásek,
farmářský chléb recept,
jak oživit suchý kvásek,
jak oživit suchý oživit kvásek,
recept na tri denni kvasek,
7denní chléb recept,
7denní chleba,
farmářský chléb,
chleb,
suchy kvásek,
jak poznam vykynutý pečení chleba,
jak poznám že je chleba peceny,
denní chleba z kvásek,
jak poznám že je chleba pečený v troubě,
7denní domácí chléb,
denní kváskovy chleba,
dění chléb recept,
rečept chleb,
30 denní recepty,
kvásek ze suchého chleba
Suroviny:
kvásek chlebový,
mouka žitná chlebová,
voda,
voda,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
kmín drcený,
sůl
Komentáře (47)
Nevzdávam to však, ak človek začne kváskovať - je to závislosť. V obchode kupujem chlieb naozaj sporadicky.
Chlieb vonia nádherne, viem že bude fantastický, teším sa, až ho nakrojím.
(Pridávam foto.)
Nene, 12 hodin se čeká u celožitného - tam je kostra těsta tvořená jakoby gelovou sítí a ta se musí usadit a ztuhnout, než se chleba krájí. Jinak by mohl být mazlavý.
Ostatním chlebům stačí, když zcela vychládnou.
I u nás se prodává sušený. Myslím, že v DM drogerii.
http://www.horbacher-muehle.de/backen/zutaten/43/s...
je pravdepodobne kvasok a bezne sa to predava v samoske....po 15 rokoch som na to prisla. Keby to bol fakt kvasok.....myslis, zeby som to mohla pouzivat???
Bibinka: Jani, ty tentýž članek, ale jen poslední odstavec - krmení 2x denně, určitě 10 dnů. Je to trošku na palici, ale mysli si, že máš nového pidika
Úkolem je namnožit kvasinly tak, aby jich bylo v kvásku co nejvíc.
maris: Maruško, tenhle chleba pravidelně večeříváme suchý, maximálně máznutý lehce máslem
A který jim bude chutnat nejvíc? Všechny
Pokud by byl zájem, múžem to probrat ve vzkazech
Ráda bych ho zkusila, ale tohle nezvládnu. Ale ochutnala bych, to na 100%
Je v něm 30% žita, zbytek pšenice. Na stránkách mám u receptu tentýž, jen se 40% žita a už jsem zkusila i 50% žita a 50% pšenice - recept pořád stejný. Kyne jako ďas, je lehounký, s křupavou, nahořklou kůrkou.