Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Kachní stehna jsou dokonalou klasikou, která vynikne v kombinaci s dušeným červeným zelím a domácími knedlíky. Stehna se nejprve pečou přikrytá, poté se otočí, dosladí a dopékají dozlatova. Výsledkem je šťavnaté maso s medovou chutí.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 290 kJ / 4 371 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,25 g |
Tuky | 66,73 g |
Vláknina | 90,48 g |
Cholesterol | 304 mg |
Sodík | 6,91 g |
Sůl | 16,21 g |
Sacharidy | 784,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vše, až na cukr, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct při 220°C asi 1 hodinu. Pak oheň zmírníme, stehna otočíme, přidáme cukr, je-li třeba.
Krok 2: Pečeme dalších asi 1–1,5 hodiny odkryté, za občasného otáčení, podlévání horkou vodou a potírání šťávou s medovou směsí, dokud není maso měkké a dozlatova zbarvené.
Krok 3: Červené zelí očistíme a nakrouháme. Na rozpáleném sádle v hrnci necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a necháme chvíli dusit. Podlijeme horkou vodu, přidáme čtvrtky oloupaných jablek bez jádřinců, koření a sůl. Na mírném ohni dusíme asi 90 minut. Přidáme jablečný mošt a sultánky. Nakonec dochutíme cukrem, octem, červeným vínem a mletým hřebíčkem, vmícháme šikmo řezanou jarní cibulku, krátce povaříme a odstavíme.
Krok 4: Bosáky:
Nastrouháme brambory a vymačkáme z nich vodu. Přidáme sůl, vejce a mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící, osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Krok 5: Drbáky:
Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, přidáme utřený česnek se solí a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené.
Nastrouháme brambory a vymačkáme z nich vodu. Přidáme sůl, vejce a mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící, osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Krok 5: Drbáky:
Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, přidáme utřený česnek se solí a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené.
Zveřejněno 14. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlRg
Moje poznámka
Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlRg
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 4 hodinami
Krenex
dragomirac před 6 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 6 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 6 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 6 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 7 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 7 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 7 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 8 hodinami
Tématické fráze:
pečená kachna na medu,
pečená kachni stehna,
pečená kachní stehna se zelím,
kachni stehna,
pečené kachní čtvrtky,
kachní stehna se zelím,
kachni stehna recept,
pečené kachní stehno,
pečená kachna v troubě na medu,
dušené červené zelí ke kachně,
jak dlouho pect kachni stehna,
pečená kachna,
pecene kachni stehna,
pečená kachní stehna recept,
pečena kachna na na medu,
kachni stehna na zeli,
kachní čtvrtky na medu,
kachna na medu,
kachní stehno priprava,
pečená kachna se zelím
Suroviny:
stehno kachní,
karotka,
cibule,
jablko,
česnek,
med,
ocet balsamiko,
kmín celý,
sůl,
zelí červené,
rozinky,
jablko,
cibule,
sádlo,
voda,
bobkový list,
koření hřebíček,
mošt jablečný,
víno červené,
koření hřebíček,
cibulka jarní,
cukr hnědý,
ocet,
sůl,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
sůl,
brambory,
česnek,
sůl,
mouka hladká
Komentáře (11)
Podávala jsem se “solamylákem”(bavorský knedlík), ten máme ke kachně totiž nejraději. Recept si ukládám a mám obavu, že kačenu už jinak dělat nebudeme
Děkuji za to červené zelí
Dělávám ho zřídka a vždy zapomenu že se liší nejen v barvě
***
Dnes jsem pekl káču pro dva
Bílé bylo velikosti koňské hlavy, tak jsem koupil hlávčičku červeného...
Po půlhodině na plotně by bílé zelí bylo OK a mi napadlo, že jsem asi koupil atrapu
Zagůglil jsem a našel tento rcp...
Mezitím se zelisko stihlo připálit a přišlo tedy do dalšího kastrolu...
Uvaříno bylo za 60 minut...
No, snad už si zapamatuju, že není zelí jako zelí, že
Koupím stehna a jde se na to
Samozřejmě veliký bod