Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Kachní stehna jsou dokonalou klasikou, která vynikne v kombinaci s dušeným červeným zelím a domácími knedlíky. Stehna se nejprve pečou přikrytá, poté se otočí, dosladí a dopékají dozlatova. Výsledkem je šťavnaté maso s medovou chutí.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 290 kJ / 4 371 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 92,25 g |
| Tuky | 66,73 g |
| Vláknina | 90,48 g |
| Cholesterol | 304 mg |
| Sodík | 6,91 g |
| Sůl | 16,21 g |
| Sacharidy | 784,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kachní stehna a vše ostatní (až na cukr), dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct při 220 °C asi 1 hodinu. Pak oheň zmírníme, stehna otočíme, přidáme cukr, je-li třeba.
Krok 2: Pečeme dalších asi 1–1,5 hodiny odkryté, za občasného otáčení, podlévání horkou vodou a potírání šťávou s medovou směsí, dokud není maso měkké a dozlatova zbarvené.
Krok 3: Červené zelí očistíme a nakrouháme. Na rozpáleném sádle v hrnci necháme zesklovatět oloupanou a najemno nakrájenou cibuli.
Krok 4: Přidáme zelí a necháme chvíli dusit. Podlijeme horkou vodu, přidáme čtvrtky oloupaných jablek bez jádřinců, koření a sůl. Na mírném ohni dusíme asi 90 minut.
Krok 5: Přidáme jablečný mošt a rozinky. Nakonec dochutíme cukrem, octem, červeným vínem a mletým hřebíčkem. Vmícháme šikmo řezanou jarní cibulku, krátce povaříme a odstavíme.
Krok 6: Bosáky:
Nastrouháme oloupané brambory a vymačkáme z nich vodu. Přidáme sůl, vejce a mouku. Těsto dobře promícháme. Krok 7: Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící, osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Krok 8: Drbáky:
Oboje brambory oloupeme, nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady. Krok 9: Přidáme utřený česnek se solí a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Krok 10: Vaříme je podle velikosti asi 40–50 minut. Abychom poznali, zda jsou provařené, vyndáme jeden knedlík na zkoušku, a roztrhneme ho vidličkou.
Nastrouháme oloupané brambory a vymačkáme z nich vodu. Přidáme sůl, vejce a mouku. Těsto dobře promícháme. Krok 7: Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící, osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Krok 8: Drbáky:
Oboje brambory oloupeme, nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady. Krok 9: Přidáme utřený česnek se solí a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Krok 10: Vaříme je podle velikosti asi 40–50 minut. Abychom poznali, zda jsou provařené, vyndáme jeden knedlík na zkoušku, a roztrhneme ho vidličkou.
Zveřejněno 14. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlRg
Moje poznámka
Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wlRg
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 9 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 14 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeský koláč
Janja před 8 hodinami
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 9 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 9 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 9 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 10 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 10 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 11 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 11 hodinami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 12 hodinami
Tématické fráze:
pečená kachna na medu,
pečená kachni stehna,
pečená kachní stehna se zelím,
kachni stehna,
pečené kachní čtvrtky,
kachní stehna se zelím,
kachni stehna recept,
pečené kachní stehno,
pečená kachna v troubě na medu,
dušené červené zelí ke kachně,
jak dlouho pect kachni stehna,
pečená kachna,
pecene kachni stehna,
pečená kachní stehna recept,
pečena kachna na na medu,
kachni stehna na zeli,
kachní čtvrtky na medu,
kachna na medu,
kachní stehno priprava,
pečená kachna se zelím
Suroviny:
stehno kachní,
karotka,
cibule,
jablko,
česnek,
med,
ocet balsamiko,
kmín celý,
sůl,
zelí červené,
rozinky,
jablko,
cibule,
sádlo,
voda,
bobkový list,
koření hřebíček,
mošt jablečný,
víno červené,
koření hřebíček,
cibulka jarní,
cukr hnědý,
ocet,
sůl,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
sůl,
brambory,
česnek,
sůl,
mouka hladká
Komentáře (11)
Podávala jsem se “solamylákem”(bavorský knedlík), ten máme ke kachně totiž nejraději. Recept si ukládám a mám obavu, že kačenu už jinak dělat nebudeme
Děkuji za to červené zelí
Dělávám ho zřídka a vždy zapomenu že se liší nejen v barvě
***
Dnes jsem pekl káču pro dva
Bílé bylo velikosti koňské hlavy, tak jsem koupil hlávčičku červeného...
Po půlhodině na plotně by bílé zelí bylo OK a mi napadlo, že jsem asi koupil atrapu
Zagůglil jsem a našel tento rcp...
Mezitím se zelisko stihlo připálit a přišlo tedy do dalšího kastrolu...
Uvaříno bylo za 60 minut...
No, snad už si zapamatuju, že není zelí jako zelí, že
Koupím stehna a jde se na to
Samozřejmě veliký bod