Suroviny
Porce: 2 velké pizzy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 766 kJ / 4 485 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 215,81 g |
Tuky | 152,63 g |
Vláknina | 43,18 g |
Cholesterol | 477 mg |
Sodík | 7,82 g |
Sůl | 19,33 g |
Sacharidy | 542,96 g |
Postup přípravy
Do větší mísy nalijeme 1/2 hrnku teplé vody a rozmícháme v ní droždí. Necháme chvíli stát.
V míse kuchyňského robotu nebo ve velké míse smícháme mouku a sůl.
Vlažnou vodu nalijeme do mísy s rozpuštěným droždím a lehce promícháme. Tuto směs pomalu lijeme k mouce a pomalu mícháme. Přidáme olivový olej. Mícháme na nízké rychlosti.
Na robot nasadíme hnětací hák (nebo dřevěnou vařečkou) těsto uhněteme na nižších obrátkách dohladka, asi 5 minut.
Těsto vložíme do olejem lehce vymazané místy, jednou otočíme, aby se olejem těsto pokrylo a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout, cca 1 1/2 - 2 hodiny až zdvojnásobí objem. Krok 2: Zatímco těsto kyne, připravíme si omáčku.
Rajčatová omáčka
Máslo rozpustíme ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli, oregano a sůl. Vaříme za občasného míchání, dokud se tekutina neodpaří a cibule nebude zlatavá, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi dalších 30 vteřin.
Přidáme rajčata a cukr a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut. Pokličku odkryjeme a vaříme asi dalších 15 minut dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme bazalku, pepř a olivový olej. Krok 3: Dokončení
Troubu předehřejeme na 250°C a necháme alespoň 30 minut péct naprázdno.
Těsto vyndáme z mísy na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. (Pokud budeme polovinu zamrazovat, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do mrazáku.)
Z těsta, které budeme používat lehce vytvarujeme hladkou kouli. Přikryjeme ji vlhkou utěrkou na alespoň 10 minut, ale ne více než 30 minut.
Připravíme si hlubokou formu o průměru cca 30 cm a lehce ji vymažeme olivovým olejem. (Pokud nemáte kulatou, můžete samozřejmě použít i hlubší hranatou zapékací formu/ mísu/ pekáč nebo formu.)
Těsto vytvarujeme na dno a do stran, lehce pomažeme olivovým olejem.
Na těsto, tedy dno pizzy dáme nastrouhanou mozzarellu.
Na ní nalijeme rajčatovou směs a řádně rozprostřeme až ke krajům.
Na směs naskládáme další suroviny dle chuti - např. kolečka paprikáše, kousky slaniny, šunku, houby, olivy, artičoky, atd.
Pečeme 20 - 30 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Před krájením necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Recept je na dvě velké pizzy, až pro 8 strávníků! Na jednu pizzu stačí 250 g sýra. Já vždy polovinu těsta zamrazím, stejně tak polovinu omáčky (případně sýra) a mám tak vše k dispozici, když se rozhodnu znovu péct pizzu. Zmražené těsto a omáčku vyndám ráno nebo kolem poledne z mrazáku a nechám vše při pokojové teplotě rozmrazit.
Nesypte na rajčatovou omáčku (tedy navrch) pizzy už sýr. Zbytečně by se vám spálil a zhnědnul a věřte, že ho je tam skutečně hodně. :-)
Zveřejněno 30. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vysoká a hluboká pizza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BywW
Moje poznámka
Vysoká a hluboká pizza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BywW
Nejnovější recepty
Bramborové vafle
Přidáno před 1 hodinou
Kedlubnová polévka
Přidáno před 11 hodinami
Horký zeleninový salát
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno před 19 hodinami
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská polévka
jvsjvrj před 26 minutami
Srbské rizoto z vepřové plece
Vlak0078 před 10 hodinami
Balkánský pekáček s kuřecím masem
Matea před 11 hodinami
Pečené vepřové plátky se sýrovým nádivkovým překvapením
Matea před 11 hodinami
Empanada (slaný koláč) s hovězím masem a sýrem
Antonausprag před 12 hodinami
Sakrajda - perníkový závin s povidly a ořechy
vodakp před 12 hodinami
Segedínský guláš
BublinaF před 14 hodinami
Těsto na pizzu
Vladimir74VD před 15 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
-Petra- před 16 hodinami
Tématické fráze:
pizza/recept,
pizza vysoké těsto,
vysokapizza,
robot pizza,
jak upéct zmraženou pizzu,
pečení zmražený pizzy,
pizza cl,
robot míchání těsta,
hluboká zapékací mísa
Suroviny:
voda,
droždí,
mouka pizza,
sůl,
voda,
olej olivový extra virgin,
máslo,
cibule,
koření oregáno sušené,
sůl,
česnek,
rajče,
cukr,
sušená bazalka,
olej olivový extra virgin,
pepř mletý,
sýr mozzarella,
paprikáš,
šunka,
slanina
Komentáře (1)