Dal tadka (indická luštěninová kaše)

petram Kuchařka: petram

Doba přípravy: 40 min 3-4 porce Luštěniny 1 názor

Suroviny

1 hrnek loupaných půlených luštěnin (toor dal, mung dal, urad dal, mansoor dal – červená čočka…)
1/3 lžičky kurkumy
1 lžička oleje
1/2 lžičky soli
olej
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
zelená chilli paprička
červená chilli paprička
10 kari lístků (lze vynechat)
2 stroužky česneku
2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
1 cibule
2 rajčata
1 lžička garam masala
sůl
chilli koření
špetka cukru
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Luštěniny namočíme na alespoň půl hodiny do studené vody. Poté vodu vyměníme za čerstvou, přidáme olej, kurkumu a sůl a luštěniny uvaříme doměkka.

  2. Vodu přidáváme podle potřeby tak, aby nám po uvaření luštěnin vznikla hustá kaše a žádná voda nepřebývala.

  3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj římský kmín a hořčičné semínko a restujeme asi 45 sekund, až začnou semínka praskat.

  4. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a restujeme přibližně další minutu.

  5. Dále přisypeme kari lístky a drobně nakrájené chilli papričky a restujeme ještě asi minutu. Všechny suroviny by se měly rozvonět, ale nesmí se připálit.

  6. Poté přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme, až zprůhlední a začne chytat první zlatavý nádech.

  7. Přidáme rajčata nakrájená na kostičky a restujeme, až než se zcela rozvaří a začnou se oddělovat kapky oleje.

  8. Poté vmícháme uvařené luštěniny, koření garam masala a cukr. Podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením.

  9. Prohřejeme a můžeme podávat.

Poznámka

Tadka je indické označení pro koření osmažené na oleji. Obvykle obsahuje římský kmín, černé hořčičné semínko a chilli papričky. V Indii se dal tadka připraví podle daného receptu (přesné postupy a ingredience se liší region od regionu) a těsně před podáváním se připraví čerstvá tadka, kterou se pokrm v servírovací míse zalije.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dal tadka (indická luštěninová kaše)

  • mysulka mysulka

    :yes: jednou jsem to jedla ve vegetariánské restauraci v Českém krumlově a bylo to moc chutné :-p. Snad se mi povede vyzkoušet:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: luštěninová kaše mung dal recept dál - kaše z luštěnin mungo fazole tarka dal recept matar dal khichdi hrachová kaše po indicku mung dal mung dal recepty luštěninová indická jídla indicke jidlo dal makhani bez masa indické kaše dhal tadka recept na mung dal lusteninova kase recept mungdal recepty co je to mung dal tosa urid daal recept fazole mung dál recepty dal recept

Zapomněl/a jsem heslo