Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl - plíčky na smetaně

Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.

Hodnocení receptu je 5,0 (72×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava)

15. 4. 2009 18:48

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 747 kJ / 418 kcal
Bílkoviny7,22 g
Tuky26,00 g
Vláknina7,40 g
Cholesterol 39 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

13. 10. 2016 09:53

Pajšl je špica:-)
cekrops:
Zeptat se můžete:-) ale proč se nepodíváte do kdysipodobných:-) Třeba tadyhttps://www.toprecepty.cz/recept/41120-plicky-na-s... máte jakési poměry... No, ale to koření zrovna neééé:-D
Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp;-( Ale platí, všeho s Mírou a raději méně:-)
Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
Ať se vám zadaří:-K

cekrops cekrops

12. 10. 2016 22:55

Mohu se zeptat kolik gramů plíček to je ? Stejně tak kolik je kuliček pepře a nového koření ? Děkuji.

Lenka

13. 5. 2016 15:31

Iveta: .... my ....:-!

Iveta

27. 1. 2016 18:17

Plíce se dnes již seženou snadno,mi je vždy prostě objednáme u řezníka,dnes jsem donesla 5kg plic bez trubic pouze plíce a stojí kilo 12korun,vždy je nandám do mrazáku a tak kilo nechám na druhý den do pajšlu a ze zbytku vařím po kouskách pejskovi ten je miluje ale mi v pajšlu taky a tak se kupují dost často,do pajšlu přidávám z vnitřností jen srdíčka a jazyky k plícím,uvařím s kořením a také nedávám cibuli,dělám je jak je dělávala babička a zatím vždy mněly pochvalu.:-p

Stánina

5. 11. 2015 19:28

Tak já vařím pajšl podle mojí mamky,cibulka do zlatova osmažená,na ní hodím nakrájené plíce,játra,slezinu,srdíčko,obdělám,zaliji vývarem z ořezaných zbytků,přidám 4bobk.listy,8 hřebíčků,8ks..nové koření,opepřím a vařím hodinku,když je vše měkké přidám 3 menší kyselé okurky a povařím,doliji vývar na množství kolik chci omáčky a zahustím po lžících hl.moukou rozdělanou ve vodě...no nakonec vše dosolím a sundám ze sporáku a vmíchám kys.smetanu a pak je pajšl nekonešně žrací a nejlepší je druhý den,když se rozleží...

Pavla

16. 4. 2015 11:52

teda lidi, ja se zblaznim.:-* Konecne recept na plicky.:yes:
Ve skole jsem je jedla v druzine,:-p mamka to delat nechtela, pry je to fuj.;-(
Ted ziju zu 20 let v Nemecku, tady to lidi vubec nechcou slyset, tu se to dava jen psum :-?:-?
Ted se mi podarilo u reznika ze zabijacky obednat teleci plice. Tak to dneska budu delat, tohle je ten nejlip ohodnoceny recept co jsem nasla, tak se tesim. Manzel mi rekl, ze to jist nebude a jestli mu to dam tajne, tak bude mazec.... tak jsem zvedava, dostane to totiz tajne :-8

Milena

1. 11. 2014 01:07

Bože, pajšl,...tohle jídlo jsem nejedla asi padesát let. A jak jsem ho nesnášela ;-(, ve školní jídelně do pajšlu sekali plíčka i s těmi trubicemi a jako levné jídlo ho vařili hodně často :-((. Dnes, když čtu Váš recept, se mi sbíhají sliny. Plíčka asi neseženu, zkusím ostatní vnitřnosti a věřím, že to bude dobrota, kterou obohatím rodinný jídelníček. :yes:

Pavlík Vladimír

3. 7. 2014 12:21

Tak po dlouhé době ho taky vařím a už se těším. Vařím klasiku: srdce, játra, jaz:yes:yk a plíce.

JITKA

11. 3. 2014 12:53

atiklisa@seznam.cz:-*Dneska po delší době vařím pajšl tak se dívám jak ho vaříte vy. Úplně stejně jako já,moc se na něj těším určitě se povede :yes::-O:yes:

Coleta

14. 2. 2014 13:24

Dělala jsem jen z vepřeového srdce a jsou výborná. Skvělý recept.:yes:

pohlreich

18. 1. 2014 16:36

skvela prace:yes::yes::yes:

Dana61

19. 9. 2013 10:22

tuhle dobrotu jsem už dlouho nevařila:-O ale jen co seženu základní suroviny, tak se zase pře...... přejíme:-D

Anna Kocikova Anna Kocikova

16. 9. 2013 18:57

Jenda1::-K:-KUvař a já Ti budu v tichosti závidět:-8U nás pajšl není,já si ho vozím od mamuš z Ostravy:-)Zase budeme muset doplnit zásoby do mrazáku:yes:Já jsem si z dnešní uvařené várky ukrojila pár plátků,už se marinují a zítra bude poslední"plíčková"tečka:-*

Jenda1 Jenda1

16. 9. 2013 18:08

Anna Kocikova: Aničko, děkuji za pěkné fotečky;-):-! Navnadilas mě, určitě si je v týdnu uvařím:-p:-).

Anna Kocikova Anna Kocikova

16. 9. 2013 17:32

Jeni,bodík již dát nemohu,tak alespoň fotku;-):-))Opět došlo na tuhle dobrotu,ale tentokrát opravdu ta"babičkovská klasika"s máslovou zásmažkou:-pMohlo toho být více,ale mě vždy při krájení plíčků nějak ujíždí ruka směrem k puse:-D:-D

1 2 3 4 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky

Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0