Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl - plíčky na smetaně

Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.

Hodnocení receptu je 5,0 (72×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava)

15. 4. 2009 18:48

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 747 kJ / 418 kcal
Bílkoviny7,22 g
Tuky26,00 g
Vláknina7,40 g
Cholesterol 39 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jenda1 Jenda1

2. 3. 2013 13:40

zdeněk:no přece v ingrediencích:-)

zdeněk

2. 3. 2013 12:41

A kde je sůl na ty pličky?

Angrešt

7. 4. 2012 11:42

lenka0:Souhlas s těmi játry. dodají neopakovatelnou chuť. Musím to zkrátit, teče mi slina :-p.

lenka0

18. 1. 2012 16:23

Vynikající mňamka. Dělám z vepřového jazyka a jater.Uvařené nakrájím na malé kousky, z koření přidávám jěště muškátový oříšek nakonec.Super.

Dášula

18. 1. 2012 14:52

Vyzkoušela jsem- plíce jsem nesehnala, tak jsem místo toho dala slezinu a výborné:yes::yes::yes:

Irrena Irrena

9. 12. 2011 11:21

Jendo je to jedno z jídel které moc milujeme:yes::yes:Dělám přesně stejně, jen místo knedlíků k tomu jíme vařené brambory;-)Bodík máš jak vyšitý:yes::yes::yes::-D

MP

9. 12. 2011 11:14

OTA:

OTA:Vrať se do školy!:no:

Majdula

2. 9. 2011 12:11

Ahojki všichni, no já jsem ráda že jsem tady ten receptík objevila ;-) manža mi je donesl domů a prý jestli mu je udělám......no já ani nevěděla že se to dá koupit, natož jak se to vaří;-( tak už mi to bublá a držte mipalec. Já miluju vnitřnosti jako srdce, ledvinky, játýrka, ale pajšlík jsem ještě neměla ani nevařila. Dávám bodík už za ten recept a vaření zdar :-K :yes:

Karel

19. 8. 2011 22:06

Jako základ omáčky dávám osmaženou zeleninu pod svíčkovou a jako příloha jsou vynikající knedlíky tzv. klouzáky . Předem uvařené brambory ve šlupce , nejlépe z předešlého večera , oloupeme , nastrouháme na jemno , osolíme , přidáme solamyl ( možno i jedno vajíčko ) zaděláme těsto ze kterého uválíme šišku cca. 5-7 cm v průměru , krájíme na plátky asi 1 cm silné které na pomoučeném vále trochu omačkáme aby se nerozvařovaly , hážeme je do vroucí vody a vaříme až do vyplavání . Jde to hodně rychle , rády se převaří a rozvaří ! . Při vyndavání je tupou stranou nože částečně nakrojíme na půlku . S omáčkou super ňamka po které se všichni mohou utlouct :-p

dedakoula

30. 7. 2011 14:09

Moje babka ještě polovinu jater nastrouha a de fakto se tím omáčka zahustí.Pajšl je prima bašta.:-)

MirekČ

21. 7. 2011 06:03

Jana Remkova: Na Ostravsku se říká: "Dám si dnes játru.";-)
http://clupmi.blog.cz

jirholu jirholu

4. 2. 2011 21:24

Pajšl milujeme-celá rodina :-K Vařím ho skoro stejně, ale nedávám tam jíšku ... ve smetaně rozkvedlám mouku. :-)):-)):-)):yes:

kleofáš

20. 12. 2010 18:27

Pajšl jedno z nej jídel naší kuchyně Dávám 1*:yes:

OTA

9. 8. 2010 18:02

:yes:Moc mě mrzý že se naše restaurace snaží vařit samé blbyny ale klasické levné čeké jídlo jako jsou plíčky tam nenajdeš za tento recept dávám jedničku jen tak dále:-D

Anna Kocikova Anna Kocikova

23. 7. 2010 15:08

:-D:-DJeni a proč si myslíš,že je toho na talíři k vyfocení tak málo:-O;-)Já to můžu bez ničeho:-pjen tak:-DTady u nás plíčky nejsou,kupuje mi je maminka v Ostravě:-8a já když jedu,tak vždy přivezu:yes::yes:

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky

Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0