Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 3. 2013 13:40
zdeněk:no přece v ingrediencích
2. 3. 2013 12:41
A kde je sůl na ty pličky?
7. 4. 2012 11:42
lenka0:Souhlas s těmi játry. dodají neopakovatelnou chuť. Musím to zkrátit, teče mi slina .
18. 1. 2012 16:23
Vynikající mňamka. Dělám z vepřového jazyka a jater.Uvařené nakrájím na malé kousky, z koření přidávám jěště muškátový oříšek nakonec.Super.
18. 1. 2012 14:52
Vyzkoušela jsem- plíce jsem nesehnala, tak jsem místo toho dala slezinu a výborné
9. 12. 2011 11:21
Jendo je to jedno z jídel které moc milujemeDělám přesně stejně, jen místo knedlíků k tomu jíme vařené bramboryBodík máš jak vyšitý
9. 12. 2011 11:14
OTA:
OTA:Vrať se do školy!
OTA:Vrať se do školy!
2. 9. 2011 12:11
Ahojki všichni, no já jsem ráda že jsem tady ten receptík objevila manža mi je donesl domů a prý jestli mu je udělám......no já ani nevěděla že se to dá koupit, natož jak se to vaří tak už mi to bublá a držte mipalec. Já miluju vnitřnosti jako srdce, ledvinky, játýrka, ale pajšlík jsem ještě neměla ani nevařila. Dávám bodík už za ten recept a vaření zdar
19. 8. 2011 22:06
Jako základ omáčky dávám osmaženou zeleninu pod svíčkovou a jako příloha jsou vynikající knedlíky tzv. klouzáky . Předem uvařené brambory ve šlupce , nejlépe z předešlého večera , oloupeme , nastrouháme na jemno , osolíme , přidáme solamyl ( možno i jedno vajíčko ) zaděláme těsto ze kterého uválíme šišku cca. 5-7 cm v průměru , krájíme na plátky asi 1 cm silné které na pomoučeném vále trochu omačkáme aby se nerozvařovaly , hážeme je do vroucí vody a vaříme až do vyplavání . Jde to hodně rychle , rády se převaří a rozvaří ! . Při vyndavání je tupou stranou nože částečně nakrojíme na půlku . S omáčkou super ňamka po které se všichni mohou utlouct
30. 7. 2011 14:09
Moje babka ještě polovinu jater nastrouha a de fakto se tím omáčka zahustí.Pajšl je prima bašta.
21. 7. 2011 06:03
Jana Remkova: Na Ostravsku se říká: "Dám si dnes játru."
http://clupmi.blog.cz
http://clupmi.blog.cz
4. 2. 2011 21:24
Pajšl milujeme-celá rodina Vařím ho skoro stejně, ale nedávám tam jíšku ... ve smetaně rozkvedlám mouku.
20. 12. 2010 18:27
Pajšl jedno z nej jídel naší kuchyně Dávám 1*
9. 8. 2010 18:02
Moc mě mrzý že se naše restaurace snaží vařit samé blbyny ale klasické levné čeké jídlo jako jsou plíčky tam nenajdeš za tento recept dávám jedničku jen tak dále
23. 7. 2010 15:08
Jeni a proč si myslíš,že je toho na talíři k vyfocení tak máloJá to můžu bez ničehojen takTady u nás plíčky nejsou,kupuje mi je maminka v Ostravěa já když jedu,tak vždy přivezu
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 5 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 15 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Sachr dort z jablek
marie.ledlova@email.cz uvařil před 1 hodinou
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 3 hodinami
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 4 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 6 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 7 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 8 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 8 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 9 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zapomenutá delikatesa brzlík: Osmažte si jej podle receptu Marie Janků Sandtnerové
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
Další recepty
Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky
Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
89 názorů