Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 6. 2009 14:13
tak tohleto miluju....výborná plíčka dělají u nás ve špitálské jídelně, kdyby mi nebylo hanba, chdím na přídavek, doma maminka vždy přidávala ještě trochu nastruhané kyselé okurky.Jendo jste kuchtík jedna radost!
9. 6. 2009 15:18
Ahoj všichni, jsem tady nová a plíčka jsou mým prvním vařeným jídlem (kromě pečení) na které jsem se tady dívala a dneska vařila. Je to opravdu lahůdkové jídlo. Dělala jsem je naposledy asi před 2 roky a vím, že jsem tam dávala zakysanku. Dneska jsem vyzkoušela sladkou smetanu a opravdu neměly chybu. Přidávám bodík.
13. 5. 2009 06:42
Milí gurmáni, taktéž miluji Pajšl a při přečtení receptu se již oblizuji, na pajšl jsem přišla náhodou u Procházků v masně, ani jsem nevěděla, že se vůbec ještě prodává, mám velkou radost ve školní jídelně před 45 lety , kdy jsem jedla tuto omáčku naposledy jsme jej milovali, pamatuji, že bývala vždy fronta. Tak mně držte palce
6. 5. 2009 12:26
Pajšlovku u nás nikdo kolik let nechtěl jíst , pak jsem ji udělala a najednou ji milujou všichni. Nejčastěji ji máme z kůzlečího či skopového "kořínku" /pajšlu/, kdysi jsem ale objevila recept, kde se nekyselila octem, ale nastrouhanou kyselou okurkou a od té doby to dělám pouze s okurkou...a u nás je to "PAJŠLOVKA"
17. 4. 2009 09:31
Tady jsem se vrátila do dětství Už jsem dlouho nevařila
17. 4. 2009 00:20
Na Velikonoce byla dvě kozlata; pajšlu asi 6 litrů...
Maso vařím jak zde uvedeno + kořenová zelenina a cibule.
Maso i zeleninu pomelu. Nakonec dám šlehačku a zakysanku.
Maso vařím jak zde uvedeno + kořenová zelenina a cibule.
Maso i zeleninu pomelu. Nakonec dám šlehačku a zakysanku.
16. 4. 2009 20:58
Všem moc děkuji za komentáře a bodíky k receptu.
Nečekal jsem takovou zpětnou vazbu. Budu přemýšlet, co dále připravit z "repertoáru" našich maminek a babiček.
Nečekal jsem takovou zpětnou vazbu. Budu přemýšlet, co dále připravit z "repertoáru" našich maminek a babiček.
16. 4. 2009 17:46
Když nemohu sehnat pajšl tak to dělám z krutích žaludku a taky je to dobrý
16. 4. 2009 10:42
No, když jsem to vařívala, taky jsem to spíš mlela, jak píše Vašek, dobré prase.. A později jsem to krájela, ale na menší kousky. Kdysi pajšl nebyl skoro vidět, cpalo se to do nemocnic a škol, ale ani teď teda není moc vidět a že jinak se dá koupit skoro všechno. Ale viděla jsem je u nás v "Supergongu" Tam snad mají všechno.
16. 4. 2009 10:06
Jendo, ani jsem si nějak nevšimla jestli je spisovně plíčky nebo -a - u nás se taky používá spíš plíčka - ale pořád jde o jednu surovinu a ve vyjmenovaných slovech to není(to bych se ozvala ), tak to uváděj, jak jste zvyklí u vás
16. 4. 2009 08:30
Jendo děláme velmi často, ale jen tmavé s zápražkou dělanou nasucho. Tak je to u nás v Č.B. , Ale na vojně (byl jsem v Písku v roce 1964-66) se jedli na bílo se smetanou. Bylo to bezva a já se vždy tak napral spolu s knedlíkem, že jsem se sotva odvalil. Spousta kluků to nebaštilo. TROUBOVE. Je fakt, že naši kuchaři do omáčky nekrájeli maso, ale vše mleli. (Bylo moc porcí). A semleli kde-co. Ale dobrý prase, všechno spase. +bodík
15. 4. 2009 22:59
normálně se řehtám. . . kolik lidí má plíčky (děkuji za osvětu, bo po našimu to jsou plíčka nebo pajšl) má rádo. . . .když já chodila kdysi do školní jídelny. . . .tak jsem je jedla snad sama . . .to a držkovou . . .asi tak do páté třídy . . . .když mi bylo "náct" tak jsem dělala, že to "jako" taky nejím . . . . . a ještě když si to tak čtu. . .od začátku v mé rodině vařím mému i dětem plíčky a tak je zbožňují taky, to ale nemám asi štěstí , protože o čtyřlitový hrnec je u nás bitka jak vám závidím, že si to uvaříte a hlavně sníte holky samotné
15. 4. 2009 22:46
Jendo, máš recht, hlavně, že nám chutná, ale klíďo si to tam mohl nechat, možná se to tak říká okrajově v nějaké části země. Já jen polemizovala sama se sebou a tak hlasitě, že jsem to i vytiskla Jo a máš pravdu, nejčastěji se užívá název Pajšl.
15. 4. 2009 22:21
Jani, teď je to v pořádku.Změnil jsem název, plíčky jsou spisovně. POdstatné je, že nám chutnají.
15. 4. 2009 22:15
Ale Jendo, vždyť je to fuk! Nech to tak!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 8 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 6 minutami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 57 minutami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 1 hodinou
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 1 hodinou
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 1 hodinou
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 2 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 4 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 4 hodinami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky
Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
89 názorů