Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl - plíčky na smetaně

Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.

Hodnocení receptu je 5,0 (72×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava)

15. 4. 2009 18:48

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 747 kJ / 418 kcal
Bílkoviny7,22 g
Tuky26,00 g
Vláknina7,40 g
Cholesterol 39 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy34,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marsí

13. 6. 2009 14:13

tak tohleto miluju....výborná plíčka dělají u nás ve špitálské jídelně, kdyby mi nebylo hanba, chdím na přídavek, doma maminka vždy přidávala ještě trochu nastruhané kyselé okurky.:-))Jendo jste kuchtík jedna radost!:yes:

Iriska Iriska

9. 6. 2009 15:18

Ahoj všichni, jsem tady nová a plíčka jsou mým prvním vařeným jídlem (kromě pečení) na které jsem se tady dívala a dneska vařila. Je to opravdu lahůdkové jídlo. Dělala jsem je naposledy asi před 2 roky a vím, že jsem tam dávala zakysanku. Dneska jsem vyzkoušela sladkou smetanu a opravdu neměly chybu. :yes: Přidávám bodík.

brodek33

13. 5. 2009 06:42

Milí gurmáni, taktéž miluji Pajšl a při přečtení receptu se již oblizuji, na pajšl jsem přišla náhodou u Procházků v masně, ani jsem nevěděla, že se vůbec ještě prodává, mám velkou radost ve školní jídelně před 45 lety , kdy jsem jedla tuto omáčku naposledy jsme jej milovali,:-* pamatuji, že bývala vždy fronta. Tak mně držte palce:-p

Hanulka21

6. 5. 2009 12:26

Pajšlovku u nás nikdo kolik let nechtěl jíst , pak jsem ji udělala a najednou ji milujou všichni. Nejčastěji ji máme z kůzlečího či skopového "kořínku" /pajšlu/, kdysi jsem ale objevila recept, kde se nekyselila octem, ale nastrouhanou kyselou okurkou a od té doby to dělám pouze s okurkou...a u nás je to "PAJŠLOVKA"

Merylas Merylas (moderátorka)

17. 4. 2009 09:31

Tady jsem se vrátila do dětství :-)):yes: Už jsem dlouho nevařila:-8

olda

17. 4. 2009 00:20

Na Velikonoce byla dvě kozlata; pajšlu asi 6 litrů...
Maso vařím jak zde uvedeno + kořenová zelenina a cibule.
Maso i zeleninu pomelu. Nakonec dám šlehačku a zakysanku.

Jenda1 Jenda1

16. 4. 2009 20:58

Všem moc děkuji za komentáře a bodíky k receptu.:-));-):-8
Nečekal jsem takovou zpětnou vazbu. :-O Budu přemýšlet, co dále připravit z "repertoáru" našich maminek a babiček.;-);-)

hedus67

16. 4. 2009 17:46

Když nemohu sehnat pajšl tak to dělám z krutích žaludku a taky je to dobrý:-p

JanaDorazinova JanaDorazinova

16. 4. 2009 10:42

No, když jsem to vařívala, taky jsem to spíš mlela, jak píše Vašek, dobré prase..:-)) A později jsem to krájela, ale na menší kousky. Kdysi pajšl nebyl skoro vidět, cpalo se to do nemocnic a škol, ale ani teď teda není moc vidět a že jinak se dá koupit skoro všechno. Ale viděla jsem je u nás v "Supergongu" Tam snad mají všechno.;-)

spagetka spagetka

16. 4. 2009 10:06

Jendo, ani jsem si nějak nevšimla jestli je spisovně plíčky nebo -a - u nás se taky používá spíš plíčka - ale pořád jde o jednu surovinu a ve vyjmenovaných slovech to není(to bych se ozvala :-D:-D), tak to uváděj, jak jste zvyklí u vás ;-):-p

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

16. 4. 2009 08:30

Jendo děláme velmi často, ale jen tmavé s zápražkou dělanou nasucho. Tak je to u nás v Č.B. , Ale na vojně (byl jsem v Písku v roce 1964-66) se jedli na bílo se smetanou. Bylo to bezva a já se vždy tak napral spolu s knedlíkem, že jsem se sotva odvalil. Spousta kluků to nebaštilo. TROUBOVE. Je fakt, že naši kuchaři do omáčky nekrájeli maso, ale vše mleli. (Bylo moc porcí). A semleli kde-co. Ale dobrý prase, všechno spase. +bodík

kedlubna kedlubna

15. 4. 2009 22:59

normálně se řehtám. . . kolik lidí má plíčky (děkuji za osvětu, bo po našimu to jsou plíčka nebo pajšl) má rádo. . . .když já chodila kdysi do školní jídelny. . . .tak jsem je jedla snad sama . . .to a držkovou . . .asi tak do páté třídy . . . .když mi bylo "náct" tak jsem dělala, že to "jako" taky nejím . . . . . a ještě když si to tak čtu. . .od začátku v mé rodině vařím mému i dětem plíčky a tak je zbožňují taky, to ale nemám asi štěstí , protože o čtyřlitový hrnec je u nás bitka :-)) jak vám závidím, že si to uvaříte a hlavně sníte holky samotné :-D:-D

Bibinka Bibinka

15. 4. 2009 22:46

Jendo, máš recht, hlavně, že nám chutná, ale klíďo si to tam mohl nechat, možná se to tak říká okrajově v nějaké části země. Já jen polemizovala sama se sebou a tak hlasitě, že jsem to i vytiskla;-):-D Jo a máš pravdu, nejčastěji se užívá název Pajšl.;-)

Jenda1 Jenda1

15. 4. 2009 22:21

Jani, teď je to v pořádku.;-);-)Změnil jsem název, plíčky jsou spisovně.:-S:-// POdstatné je, že nám chutnají.:-p

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 4. 2009 22:15

Ale Jendo, vždyť je to fuk! Nech to tak!:-))

1 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky

Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0