Drážďanská štola-miništola v hrnku
Pokud máte rádi štólu a chtěli byste se o vlastnoručně připravenou dobrotu podělit s přáteli při svátečních návštěvách, zkuste osvědčený recept na tradiční pečivo. Rozdělte připravené těsto na šest malých štóliček do hrnečků a máte krásný dárek.
Suroviny pro 1 dávka
1 štola nebo 6 hrnků
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 977 kJ / 4 297 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,43 g |
Tuky | 186,13 g |
Vláknina | 32,85 g |
Cholesterol | 671 mg |
Sodík | 127 mg |
Sůl | 0,23 g |
Sacharidy | 562,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy dáme mouku, cukry, sůl, sušené droždí a promísíme. Přidáme vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko a uhněteme hladké těsto. Ideální je použít na hnětení těsta domácí pekárnu nebo robot s hnětacím hákem.
Krok 2: Když je těsto uhnětené, přidáme sekané mandle, rozinky, pomerančovou kůru a opět dobře propracujeme (uhněteme). Těsto přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
Krok 3: Vykynuté těsto vyválíme na pomoučené pracovní desce na obdélník cca 30x20 cm. Marcipán nejdříve prohněteme a vytvarujeme do dlouhého válečku, položíme ho na těsto a stočíme štolu. Štolu položíme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 45-50 minut. Vyndáme štolu z trouby a ještě horkou potřeme máslem a posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Krok 4: Hrnky s miništolou: vnitřky hrnků dobře vymažeme máslem. Těsto po vykynutí vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, prohněteme, vytvarujeme šišku, kterou rozdělíme na šest stejných dílků. Jednotlivé dílky rukou stlačíme, na střed položíme kuličku marcipánu a uděláme bochánek, který vložíme do vymazaného hrnečku.
Krok 5: Těsto v hrnečcích necháme opět na teplém místě vykynout cca 0,5 hodiny. Hrnečky s těstem vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut. Po upečení vyndáme z trouby a ještě horké miništoly potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Po vychladnutí hrnky zabalíme do celofánu a ozdobíme.
Zveřejněno 15. 12. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Drážďanská štola-miništola v hrnku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Emgg
Moje poznámka
Drážďanská štola-miništola v hrnku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Emgg
Nejnovější recepty
Panenka v kopru
Přidáno před 54 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno 15. 6. 2025 17:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 42 minutami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 1 hodinou
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 1 hodinou
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 2 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 3 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 5 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 5 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 10 hodinami
Tématické fráze:
miništola,
mini stola,
štola ze suseného droždí,
štola podle alberta,
miništola recepty,
drážďánská štola,
drazdanska štola recept,
recept na domácí miništoly,
mini štola recept,
vánoční štola albert recept,
vánoční štola albert,
vánoční miništoly,
miništoly,
vánocni ministola,
ministola recept,
recept miništola,
tvarohová štola z drážďan,
tvarohova ministola,
drazdanská tvarohová štola,
recept na miništoly kynuté
Suroviny:
mouka hladká,
droždí sušené,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
ořech muškátový,
skořice,
koření hřebíček,
kardamom,
ořech muškátový,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
mléko,
máslo,
mandle sekané,
rozinky,
kůra pomerančová kandovaná,
rozinky,
marcipán,
máslo,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (6)