Jablečný koláč "Chryzantéma"
Netradiční zpracování kynutého těsta přináší tento jablky zdobený koláč. Díky kefíru je těsto dokonale vláčné a nadýchané. Na jeho povrchu je pak zdobení z kousků těsta a plátků jablíček, které vytváří efekt známé kytky, po nějž je pojmenovaný.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 209 kJ / 3 396 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 83,80 g |
Tuky | 67,21 g |
Vláknina | 42,65 g |
Cholesterol | 683 mg |
Sodík | 748 mg |
Sůl | 1,67 g |
Sacharidy | 571,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto uděláme v domácí pekárně: Do pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program na kynuté těsto.
Krok 2: Hotové vykynuté těsto rozdělíme na třetiny a každou třetinu postupně vyválíme a vykrájíme z ní kolečka.
Krok 3: Odkrojky těsta spolu prohněteme a také vyválíme. Vyváleným zbytkem těsta vyložíme dortovou formu.
Krok 4: Jablka přepůlíme, vybereme si asi tři hezké půlky, ty odložíme stranou. Zbytek jablek oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vmícháme lžíci cukru, špetku skořice, pudinkový prášek a propláchnuté okapané rozinky.
Krok 5: Strouhaná jablka navrstvíme na těsto ve formě.
Krok 6: Odložené neoloupané půlky jablek nakrájíme na tenoučké plátky. Vezmeme vždy jedno vykrojené kolečko těsta, přiložíme plátek jablka, kolečko přepůlíme a konce z obou stran dobře k sobě přimáčkneme, utvoříme z těsta jakousi slzičku.
Krok 7: Takto postupně zpracujeme všechna připravená kolečka. Hotové slzičky naskládáme dokola od kraje do středu na jablečnou náplň ve formě.
Krok 8: Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hnědým cukrem.
Krok 9: Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40-45 minut.
Krok 10: Před podáváním necháme dobře vychladit a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Krok 11: Vychlazený báječně chutná s troškou zakysané smetany.
Zveřejněno 5. 1. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný koláč "Chryzantéma"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lN1r
Moje poznámka
Jablečný koláč "Chryzantéma"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lN1r
Nejnovější recepty
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 3 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 3 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 3 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 3 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 4 hodinami
Bramborové placičky s mákem a třešňovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 5 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 5 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 7 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 9 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 9 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 9 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 10 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 10 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 11 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 11 hodinami
Tématické fráze:
jablečný koláč,
jablecny kolac z podmasli,
chryzantema domácí,
jablečný koláč z kefíru,
nadyˇchaný jablečný koláč ze tří surovin,
nadýchaný kynutý jablečný koláč,
recept jablečný koláč,
hotovy jablečný koláč,
mika59 jablečný koláč,
jablečný koláč s kefírem,
recept na jablečný koláč,
chryzanténa recept,
jablecnykolac,
jablečný koláč s pulku jablek,
jablecnykolac chryzantema,
koláč s pulkama jablky,
rychlý jablečný koláč z kefíru,
koláč s půlkama jablek,
nadychany jablecny kolac,
jablečný koláč chrysantema
Suroviny:
kefír,
vejce,
máslo,
rum,
sůl,
mouka polohrubá,
cukr,
droždí čerstvé,
jablko,
cukr hnědý,
pudink vanilkový,
skořice,
rozinky,
vejce,
cukr hnědý
Komentáře (14)