Velikonoční kynutý koláč à la volské oko
Svátky jara se pomalu blíží. Upečte pro své blízké tematický velikonoční moučník, který na první pohled připomene volské oko. Moučník z kynutého těsta s tvarohovou a makovou náplní a meruňkami, nebudete péct naposledy.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 267 kJ / 2 215 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 63,32 g |
| Tuky | 53,74 g |
| Vláknina | 7,20 g |
| Cholesterol | 588 mg |
| Sodík | 1,24 g |
| Sůl | 2,94 g |
| Sacharidy | 365,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme, popř. dochutíme skořicí.
Krok 2: Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí.
Krok 3: Meruňky necháme na sítku okapat. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem.
Krok 4: Všechny ingredience na těsto najednou smícháme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 minut odpočinout a pak jej roztlačíme na připravený plech.
Krok 5: Celou plochu potřeme vrstvou makové náplně. Na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát z tvarohové náplně a to v oválném tvaru tak, aby náplň připomínala tvar usmaženého vejce.
Krok 6: Do středu každého „bílku“ položíme ještě půlku zavařené meruňky, takže docílíme finálního vzhledu tzv. volského oka.
Krok 7: Necháme nakynout a následně pečeme při 170 °C asi 25 minut, řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.
Zveřejněno 21. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční kynutý koláč à la volské oko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwgw
Moje poznámka
Velikonoční kynutý koláč à la volské oko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwgw
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 7 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 21 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 21 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 22 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 23 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 1 hodinou
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 2 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 2 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 3 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 3 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 3 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 4 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 5 hodinami
Zelňačka (klasika)
Darwin před 5 hodinami
Tématické fráze:
cukroví volské oko,
kynuté velikonoční cukroví,
mřížka na volská oka,
vánoční cukroví volské oči,
www nominal cz recepty
Suroviny:
mouka nomix,
voda,
žloutek,
cukr,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
sůl,
mák mletý,
cukr,
mléko,
zavařenina,
skořice mletá,
tvaroh měkký,
cukr,
cukr vanilkový,
vejce,
máslo,
kůra citronová,
kaše cereální nomina,
kompot meruňkový,
tuk
Komentáře (3)