Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravské jitrnice

Jedním z lákadel zabíjačky jsou bezesporu výborné, masité, dobře vychucené a v přírodním střívku zašpejlované jitrnice. Ty moravské mají oproti českým jednu odlišnost. Jsou jen z masa bez přídavku pečené kynuté buchty.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

19. 2. 2017 20:08

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie21 664 kJ / 5 178 kcal
Bílkoviny950,77 g
Tuky145,43 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,89 g
Sodík 2,55 g
Sůl5,35 g
Sacharidy16,43 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě, my je vždy vařili v kotli v polévce. Část jitrnicoviny jsme dávali i do sklenic a klasicky zavařili - 2 hodiny při 100°C.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

20. 2. 2017 11:09

tejaja: No vida a u nás je to obráceně, do jelit (krvavniček) kroupy a do jitrnic ta buchta nebo žemle. Ale pochutnáme si všichni <3

tejaja tejaja

20. 2. 2017 09:47

magdalenka: U nás sa do jaterníc dávajú krúpy, nie ryža. :-) Do krvavničiek tiež žemle, ale hlavne veľa krvi. ;-)

magdalenka magdalenka

20. 2. 2017 08:55

U nás do jaterníc ryža, ale aj osmažená cibuľa, pečeň - játra - varená...(okrem vareného mäsa aj podbradok, varené pľúca, kože)
Do krvavničiek mierne oschlé žemle.
Ale my sme značne vzdialený kraj.

zizala zizala (moderátorka)

20. 2. 2017 07:24

hosta: :yes: U nás se taky do jitrnic pekla kynutá buchta a smažila cibule. Do jitrnic jsme ale mleli i plíce a pod., jater se dávalo méně, z těch se hlavně dělala paštika. Ale samotný prejt bez buchty, aby to nekvasilo, se dával i do sklenic a zavařoval. Jenže o něj nikdo moc nestál, všichni chtěli opečenou jitrničku :-D:yes: Tak pak už od toho naši ustoupili.
Ještě jsem si vzpomněla, že ten zavařený prejt naši pak zapekli na pekáčku v troubě a jedli jsme ho s vařenými bramborami a kysaným zelím.

hosta hosta

19. 2. 2017 23:32

Na Vysočině se pekla (peče) suchá buchta, která se pak namáčí a rozdrobí. Cibule se dává - osmažená:-) Maso se nemele - jen ve větších provozech - ale kolíbkou naseká. :-) Určitě se nedává zázvor ani nové koření. Vaří se v extra vodě, nikdy v polévce.
Ale takhle čistě masové bych asi ráda ochutnala:yes:

mika59 mika59

19. 2. 2017 22:20

casino: No to je asi otázka na mě...Já jsem od Ostravy a jiné jitrnice než s rohlíky nebo žemli neznám...a to jsem se jich (těch rohlíků) nakrájela...:-)

casino casino

19. 2. 2017 22:03

" jiný kraj, jiný zvyk"
No, já su z Moravy a dosud jsem měl za to, že žemle v jitrnicích jsou obvyklé spíše v Čechách...
Docela by mě zajímalo, kde na Moravě, třeba podle okresů, se do jitrnic dávají žemle?:-)

mika59 mika59

19. 2. 2017 20:59

cathleen: No právě, jiný kraj, jiný zvyk...:yes:;-)

cathleen cathleen

19. 2. 2017 20:27

mika59: jak do kterých - do těchto ne. A když jsme zavářeli jitrnicovinu do sklínek, tak také ne.
Jinak mamka ani žemle nekupovala, u nás se pekla tzv. "buchta" do jitrnic:-)

mika59 mika59

19. 2. 2017 20:18

Ivi nedáváte ani žemle nebo cibuli? U nás doma se to vždy přidávalo, ale to je asi krajové, i když jsem z Moravy...dělali jsme jinak...;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: buchta do jitrnic pečená jitrnice v troubě jitrnice pečené v troubě buchta do jitrnic recept jitrnice a jelita recepty obchazka recept buchta do jitrnic jitrnice opečená jitrnice jitrnice recept pečené jitrnice v troubě jitrnice v troubě jitrnice a jelita recept jitrnice a jelita recept na buchtu do jitrnic polevka z jitrnice buchta na jitrnice pečená jitrnice pečené jitrnice a jelita buchty do jitrnic

Suroviny: maso, játra vepřová, vývar masový, sůl, pepř mletý, majoránka, koření nové koření mleté, zázvor mletý, česnek

TopRecepty.cz

Moravské jitrnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ooB