Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 484 kJ / 2 506 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 331,98 g |
| Tuky | 89,44 g |
| Vláknina | 29,10 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 965 mg |
| Sůl | 1,90 g |
| Sacharidy | 85,64 g |
Postup přípravy
Krok 1: Příprava masa:
Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme. Krok 2: Příprava omáčky:
Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Krok 3: Příprava brambor:
Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.
Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme. Krok 2: Příprava omáčky:
Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Krok 3: Příprava brambor:
Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.
Zveřejněno 24. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gmyl
Moje poznámka
Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gmyl
Nejnovější recepty
Slaný snídaňový koláč z tortilly
Přidáno před 52 minutami
Jemná rybičková pomazánka
Přidáno před 8 hodinami
Koláčky s dvojí náplní zadělávané majonézou
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí kapsy plněné šunkou a uzeným sýrem, pečený květák a česnekový dip
Přidáno před 11 hodinami
Trhaná krkovice
Přidáno před 12 hodinami
Hráškový krém bez mouky se smetanou a křupavou slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Blanc@ před 1 hodinou
Bramboračka
JanaPav před 11 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Petraska před 13 hodinami
Maminčina ořechová bábovka
Priserka před 13 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
sab.pol@ před 13 hodinami
Domácí houstičky
Vratis před 14 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
Jandulka18 před 14 hodinami
Piškotový svítek do polévky
Kajkajak před 14 hodinami
Salátový losos
Kajkajak před 14 hodinami
Nejsilnější zeleninový vývar
Kajkajak před 14 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
olej olivový,
pepř,
cibule,
česnek,
rozmarýn čerstvý,
voda,
mrkev,
petržel,
mouka bezlepková,
voda,
pepř,
brambory,
sůl,
rozmarýn čerstvý,
olej olivový
Komentáře (6)
Každopádně změna soli za normální receptu jistě neuškodí
No, až na tu himalájskou sůl, že
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navo...