Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 260 kJ / 5 798 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 116,58 g |
| Tuky | 265,29 g |
| Vláknina | 31,68 g |
| Cholesterol | 495 mg |
| Sodík | 606 mg |
| Sůl | 1,48 g |
| Sacharidy | 657,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí. To zalijeme částí mléka s rumem a promícháme v řídkou kašičku. Z té necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek, ke kterému následně přidáme žloutek, zbylé mléko a máslo.
Krok 2: Vše řádně promícháme a vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme opět v teple a pod utěrkou odpočinou, kynout.
Krok 3: Mleté ořechy nasypeme do kastrolku, ochutíme citronovou kůrou, rumem, osladíme, přilijeme mléko a na mírném ohni krátce povaříme. Pokud by náplň byla příliš řídká, můžeme ji zahustit piškotovou drtí. S tím ale počkáme až po zchladnutí, kdy náplň houstne. Výborné je část cukru nahradit pikantní marmeládou, dá náplni šmrnc.
Krok 4: Vykynuté těsto opět jemně propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které zploštíme. Do jejich středu nandáme zchladlou ořechovou náplň, buchtičky pevně uzavřeme a spojem klademe do máslem nebo olejem vymazaného pekáčku. Jednotlivé buchty promažene i mezi sebou, aby se pak daly snadno oddělit.
Krok 5: Takto připravené buchty necháme ještě krátce odpočinout, postačí tak 15 minut a poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C.
Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě 5-7 minut, poté teplotu snížíme na 160-170 °C a dopečeme dozlatova. Doba pečení cca 25-30 minut.
Krok 7: Před podáváním můžeme buchty pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.
Zveřejněno 3. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté buchty s ořechovou náplní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rzDL
Moje poznámka
Kynuté buchty s ořechovou náplní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rzDL
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 6 minutami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 1 hodinou
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 18 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 18 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 18 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 18 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 19 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 21 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 21 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 21 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
sůl,
mléko,
žloutek,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
rum,
ořechy vlašské,
mléko,
cukr,
kůra citronová,
rum,
piškoty,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (2)