Rosolky

Suroviny 6 (12 kousků)

Na salát:
20 dkg lyonského salámu (krájený)
1 malá plechovka hrášku
3 plné lžíce majonézy
1 mrkev
4-5 kyselých okurek
2 lžíce láku z okurek
malý kousek celeru
lžička hořčice
pepř
sůl
cukr (nebo sladidlo)
Aspik:
1,3 l vody + 1 dl
5 balení práškové želatiny po 20 g
2 lžičky cukru
1 rovná lžíce soli
3 lžíce octa ( pak ochutnat, eventuálně přidat)
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
Náplň:
3-4 vejce natvrdo
4 okurky kyselé na plátky
12 plátků šunky
naložená kapie (pokud máte)

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny přineseme, abychom nemuseli odcházet.
    Vodu odměříme, odlijeme 3 dl a nasypeme všechnu želatinu, zamícháme a zatím odložíme. Zbytek vody + 1 dl nalijeme do hrnce, voda se vyvaří, tak aby nechybělo. Přidáme koření, sůl, cukr a dáme na malý plamen vařit.
    Dáme vařit vejce natvrdo.
    Uvařená rychle zchladíme, oloupeme a na kráječi na vajíčka nakrájíme na plátky. Zbylé špičky bez žloutku nasekáme do salátu.

  2. Salám překrojíme na 3 díly a příčně nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev a celer nastrouháme na malých slzách, okurky nakrájíme na malé kostičky. Přidáme ostatní suroviny, zamícháme.

  3. Připravíme pekáč (na kuře - velikost), vypláchneme studenou vodou. Vařící se vodu s kořením dáme na velký plamen, přidáme ostatní suroviny a opět na sporo. Vodu buď můžeme přes síto přelít do jiného hrnce nebo koření vyndat. Namočenou želatinu vložíme do vařící vody a hned vypneme. Mícháme, dokud se nerozpustí. Ochutnáme . Pokud chuť vyhovuje, nalijeme na dno pekáče vrstvičku 1/2 cm vysokou a dáme do lednice na rovnou plochu.

  4. Než želatina v lednici ztuhne, připravíme šunkové rolky. Všechny plátky šunky naplníme salátem, stočíme a položíme plátek okurky, aby se neotevřely.
    Na ztuhlou želatinu v pekáči naskládáme rolky, aby se daly dobře krájet porce, položíme plátek vajíčka, eventuálně kapii a velmi opatrně zalijeme zbylou želatinou do mezer, měla by se dostat až na povrch, jak stoupá hladina. A pak rychle do lednice ztuhnout.

Poznámka od kuchařky

Měla jsem malý pekáč, proto mně zbylo trochu želatiny. Nalila jsem ji do misky se zbylým salátem a dala do lednice. vznikla z toho mozaika, podobná vaječné, ale bez vajec. Také bašta.

Komentáře k receptu Rosolky

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Merylas: V pořádku, ráda odpovím.:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (moderátorka)

    janky3: Díky za odpověď. Je mi jasné, že želatina vařící vodu trochu zchladí, jen jsem tak nikdy nepostupovala, protože vím, že želatina nesmí projít varem a tady se dává do vařící vody, i když se hned pak vypne. Tak jsem se ptala, jestli to nevadí.:-K

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    hospodyne: Dělám to takhle a vyhovuje mi to . Také jsem kdysi zkoušela obrácený postup, ale nedopadlo to moc dobře. tak jsem to začala dělat po svém a mám s tím dobrou zkušenost. To zdobení je nahoře a krájí se to v pekáči, takže je paráda stále nahoře. Běžně dělám vějířky z kyselých okurek a dávám kapii pro barvu, také jsem zkoušela petrželku, ale plavala a vylézala nahoře ven.:-8

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Merylas: Píši hned vypnout. Studená namočená želatina vodu ochladí, takže se klidně může vypnout až po vložení. Té namočené želatiny je hodně, čím teplejší voda, tím lépe a rychleji se želatina rozpustí. Mám to vyzkoušené a fakt je to tak.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kmoc se mi to nelíbí. Když zalévám nějaké jídlo rosolem, postupuji opačně. Dospod přijde to nejhezčí, které v konečné fázi bude nahoře - zde např. plátky vajec, pak třeba přízdobu a zase zalít rosolem a nakonec šunkové rolky a rosol. Takové jídlo by mělo ladit i oku

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (moderátorka)

    Vždy Vám ta želatina ztuhla? Já bych se bála ji dávat do vařící vody.

    Odpovědět