Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní dortík s malinami

Hodnocení receptu je 4,4 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby tuhnutí v chladničce

125 min (80 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby tuhnutí v chladničce)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 843 kJ /
4 265 kcal
Bílkoviny98,23 g
Tuky199,71 g
Vláknina32,53 g
Cholesterol 1,22 g
Sodík 2,15 g
Sůl5,63 g
Sacharidy502,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bílků vyšleháme sníh a ke konci šlehání postupně zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru, vanilkový cukr, žloutky a změklé máslo šleháme do pěny. Vmícháme zakysanou smetanu, následně prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva s trochou sněhu a nakonec zlehka zbytek sněhu. Krok 2: Odebereme zhruba třetinu až polovinu malin z celkového množství a prosypeme je - obalíme polohrubou moukou. Do dortové formy o průměru cca 24 cm s pečícím papírem vespod nalijeme polovinu, nebo i trochu více těsta, poklademe malinami a zalijeme zbývajícím těstem. Vložíme do trouby předehřáté na cca 165°C a pečeme zhruba 45 minut. Tento čas je orientační, propečení zkoušíme špejlí. Po upečení necháme trochu vychladnout. Krok 3: Želatinu vmícháme do vody a necháme cca 10 minut - i více nabobtnat. Vznikne tužší hmota - nelekáme se. Pak ji za stálého míchání rozpouštíme na velmi mírném příkonu tepla. Použijeme malý rendlík se silným dnem, mícháme jen do rozpuštění a nepřekročíme teplotu 60°C, jinak by želatina neztuhla. Rozpustí se ale i při teplotě nižší. Krok 4: Smícháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem. Přilijeme teplou želatinu a promícháme. Nalijeme na moučník a poklademe malinami. Formu překryjeme fólií a moučník necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním kolmo nožem objedeme kruh - dortík od kruhu odřízneme. Kruh odstraníme, odstraníme i zespodu papír na pečení. Krájíme na řezy.

Zveřejněno 13. 7. 2021

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem.

V původním receptu je použito 400 g malin, já jsem měla 270 g, ale na povrch to "chtělo" ještě malinko přidat. Tak v receptu už mám upravenou váhu 400 g.

Může se použít jak sýr, tak ale i tvaroh nebo Ricotta. Neviděla bych v tom problém.

Tento letní moučník se dá připravit i s jiným drobným ovocem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní dortík s malinami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pN76

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní dortík s malinami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pN76

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
žloutek, cukr moučkový, cukr vanilkový, máslo, smetana zakysaná, mouka hladká, prášek do pečiva, maliny, mouka polohrubá, želatina, voda, sýr, smetana zakysaná, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu